ABS a bicie na kierownicy podczas hamowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam i pozdrawiam WSZYSTKICH
Mam taki problem przy hamowaniu pojawia mi się bicie na kierownicy dodatkowo drgania przenoszą się na nadwozie tak, że całe auto się trzęsie. Dwa miesiące oddałem tarcze przednie do przetoczenia gdyż wymieniałe klocki, co się okazało tarcze były proste tylko miały progi. Ponad miesąc było ok! potem przy ostrym hamowaniu załączył się ABS i pojawiło się bicie na kierownicy! Czy to może być znowu wina tarcz? a może to klocki?
Ostatnio zauważyłem, że jak temperatura spadła w nocy poniżej 4stopni i odpalałem auto zaświeciła się(na kilka sekund) na desce rozdzielczej kontrolka ESP i potem podczas hamowania nie było drgań na kierownicy auto hamowało normalnie do momentu jak zahamowałem, aż włączył się ABS i od tamtej pory znowu powróciło bicie na kierownicy i to dość ostre tzn. drgania przenoszą się na nadwozie.
Moje pytanie co jest grane czy ABS może mieć z tym coś wspólnego?
Mam taki problem przy hamowaniu pojawia mi się bicie na kierownicy dodatkowo drgania przenoszą się na nadwozie tak, że całe auto się trzęsie. Dwa miesiące oddałem tarcze przednie do przetoczenia gdyż wymieniałe klocki, co się okazało tarcze były proste tylko miały progi. Ponad miesąc było ok! potem przy ostrym hamowaniu załączył się ABS i pojawiło się bicie na kierownicy! Czy to może być znowu wina tarcz? a może to klocki?
Ostatnio zauważyłem, że jak temperatura spadła w nocy poniżej 4stopni i odpalałem auto zaświeciła się(na kilka sekund) na desce rozdzielczej kontrolka ESP i potem podczas hamowania nie było drgań na kierownicy auto hamowało normalnie do momentu jak zahamowałem, aż włączył się ABS i od tamtej pory znowu powróciło bicie na kierownicy i to dość ostre tzn. drgania przenoszą się na nadwozie.
Moje pytanie co jest grane czy ABS może mieć z tym coś wspólnego?
-
- VWGolf.pl Killer
rozpędź auto do 50km i aby tylko wciśnij hahulec jak będziesz czuł pulsowanie na hamulcu to masz krzywą tarcze
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Kolego, ja walcze z tym samym problemem juz 1,5 roku,w tej chwili na gwarancji oddalem juz 4 komplet tarcz do tego z TRW. W miedzy czasie wymienione zostalo praktycznie wszystko. Cale zawieszenie jest z TRW, wymienione rowniez obie piasty z lozyskami i dalej to samo. Po wrzuceniu nowego kompletu jakis czas jest ok po czym zaczyna sie od tzw "kangura" np podczas dojezdzania do swiatel a pozniej juz wali tak przy hamowaniu ze kierownicy nie idzie utrzymac. Zeby nie bylo to tarcze zakladane zawsze na idealnie czysta piaste i do tego zeby wyeliminowac to wymieniony rowniez caly komplet z tylu na TRW.
W necie jest wiecej tego typu przypadkow i nikt nie moze dac sobie z tym rady. Podobno pomaga SWAP hamulcow co w tej chwili rowniez mam zamiar uczynic na 288, jesli i to nie pomoze to sprzedam to auto w cholere albo wywioze na zlom Nie wiem jak Ty ale ja robie ok 6-8 tys km miesiecznie pod dosc duzym obciazeniem (zawsze min 3 osoby +bagaz) i jest to naprawde uciazliwe.
W necie jest wiecej tego typu przypadkow i nikt nie moze dac sobie z tym rady. Podobno pomaga SWAP hamulcow co w tej chwili rowniez mam zamiar uczynic na 288, jesli i to nie pomoze to sprzedam to auto w cholere albo wywioze na zlom Nie wiem jak Ty ale ja robie ok 6-8 tys km miesiecznie pod dosc duzym obciazeniem (zawsze min 3 osoby +bagaz) i jest to naprawde uciazliwe.
-
- Nowicjusz
-
- VWGolf.pl Killer
przekładka od innego auta,a nawet kombajnu jak będzie pasowało
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Re: ABS a bicie na kierownicy podczas hamowania
Jakiej firmy piasty i łożyska wrzucales? Kontrolowales dokrecenie nakrętki na piascie po czasie?
Wysłane z mojego JY-G4
Wysłane z mojego JY-G4
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
-
- VW Baron
- Kontakt:
nie takie proste, raz jechałem takim autem na jeździe próbnej i wysiadłem szybko mówiąc, że "zastanowię się" bo widziałem nowe tarcze były a drganie przy hamowaniu takie jak tu opisujeciedenis911 pisze: jesli i to nie pomoze to sprzedam to auto w cholere
no właśnie może łożysko ma duże luzy jużpiter007i pisze:Jakiej firmy piasty i łożyska wrzucales?
- Omek
- Użytkownik
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ASV
miałem to samo, bicie na kierownicy przy hamowaniu, tuż przed momentem jak samochód miał się zatrzymać było czuć najmocniej
wymieniłem tarcze hamulcowe wraz z klockami, wymieniłem wahacze prawie wszystko w zawieszeniu, zero luzu, nadal było czuć drgania, potem sobie odpuściłem i
tak jeździłem aż do momentu jak kolega powiedział że nie mam świateł stop, okazało się że czujnik stopu do wymiany, po wymianie czujnika nie mogłem uwierzyć,
zero bicia zero drgań, bardzo płynne hamowanie. Pozdrawiam
wymieniłem tarcze hamulcowe wraz z klockami, wymieniłem wahacze prawie wszystko w zawieszeniu, zero luzu, nadal było czuć drgania, potem sobie odpuściłem i
tak jeździłem aż do momentu jak kolega powiedział że nie mam świateł stop, okazało się że czujnik stopu do wymiany, po wymianie czujnika nie mogłem uwierzyć,
zero bicia zero drgań, bardzo płynne hamowanie. Pozdrawiam
haaah, u mnie wymiana piast pomogła, i na nowych piastach toczenie tarcz na samochodzie, jak narazie 2kkm bez problemów
Sprzedam:
Sprzedam:
-
- VWGolf.pl Killer
a samych tarcz nie mogłeś przetoczyć?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Przy uszkodzonych piastach nic to nie da chyba że przetoczysz tarcze na samochodzie.bioly05011 pisze:a samych tarcz nie mogłeś przetoczyć?
-
- VWGolf.pl Killer
jeszcze nie miałem problemu z piastą,dodatkowo co tam z piastą może być nie tak?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Przeważnie problem pojawia się po wymianie łożyska wtedy gdy warsztat nie posiada ściągacza szalki łożyska z piasty.bioly05011 pisze:jeszcze nie miałem problemu z piastą,dodatkowo co tam z piastą może być nie tak?
Piasty jak się okazało były krzywe niemiłosiernie. Raz były toczone klasycznie i po 1500km problem wrócił. Dopiero zmiana Piast i toczenie na samochodzie dało efekt
Wysłane z mojego JY-G4
Wysłane z mojego JY-G4
Sprzedam:
Sprzedam: