VW Golf III jak podnieść zawieszenie o 7-10 cm
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
problem moze miec z ocierajaca polosia jak podniesiesz za duzo, dobrym rozwiazanie byloby zastosowanie jakis solidnych grubych ''podkladek'' pod sanki z przodu i w belce w tyle, cos podobnie jak to jest rozwiazane w country
-
- Nowicjusz
Witam sam kombinowałem nad czymś takim, jestem w trakcie, po rozpoznaniu sprawa wygląda tak:
1.kupić twardsze sprężyny, czyli od tego modelu z cięższym silnikiem, lub od paska vr6
2.jak pisał kolega wyżej podnieść tależyk, można to zrobić na dwa sposoby:
a)włożenie tulejki pod tależyk(polecam jeśli ktoś ma ogrinalne amortyzatory, tależyk jest wtedy luźny) tulejke można zrobić z trójnika rury stalowej 1,5 albo 2 cale nie pamiętam dokłądnie więc trzeba przymierzyć
b)wspawanie go wyżej ważne żeby nie przesadzić bo im wyżej zamocujesz tym bardziej ucierpi górny odbój amora.
3.przedłużenie amortyzatora: obcinasz na spawach mocowanie amora(to od strony piasty), organizujesz rurkę o grubości amortyzatora i pasującą tulejkę i tym zestawem przedłużasz amor, potem do rurki którą przedłużyłeś dół amortyzatora przyspawujesz mocnowanie i autko masz +10cm
4.na allegro można kupić gumy pod sprężyny, nie wiem czy da się wpakować 3 naraz, nie probowałem ale podobno działa, powyższe sprawdziłem osobiście działają, najbezpieczniejszy dla amortyzatora jest motyw z przedłużeniem w dół. wtedy ogranicza cię Tylko wachacz i półoś (przy pewnej wysokości trzeba podszlifować wachacz żeby nie wadził o półośkę i przedłużyć przewód hamulcowy, ale to już kamikhadze boski wiatr) pozdrawiam.
[edit]
5.kolega mówił że można podłużyć np dwa kielichy (te co trzymają od góry sprężyne), tylko trzeba otwór rozwiercić, nie polecam, rysują kolumne, i mogą długo nie wytrzymać.
1.kupić twardsze sprężyny, czyli od tego modelu z cięższym silnikiem, lub od paska vr6
2.jak pisał kolega wyżej podnieść tależyk, można to zrobić na dwa sposoby:
a)włożenie tulejki pod tależyk(polecam jeśli ktoś ma ogrinalne amortyzatory, tależyk jest wtedy luźny) tulejke można zrobić z trójnika rury stalowej 1,5 albo 2 cale nie pamiętam dokłądnie więc trzeba przymierzyć
b)wspawanie go wyżej ważne żeby nie przesadzić bo im wyżej zamocujesz tym bardziej ucierpi górny odbój amora.
3.przedłużenie amortyzatora: obcinasz na spawach mocowanie amora(to od strony piasty), organizujesz rurkę o grubości amortyzatora i pasującą tulejkę i tym zestawem przedłużasz amor, potem do rurki którą przedłużyłeś dół amortyzatora przyspawujesz mocnowanie i autko masz +10cm
4.na allegro można kupić gumy pod sprężyny, nie wiem czy da się wpakować 3 naraz, nie probowałem ale podobno działa, powyższe sprawdziłem osobiście działają, najbezpieczniejszy dla amortyzatora jest motyw z przedłużeniem w dół. wtedy ogranicza cię Tylko wachacz i półoś (przy pewnej wysokości trzeba podszlifować wachacz żeby nie wadził o półośkę i przedłużyć przewód hamulcowy, ale to już kamikhadze boski wiatr) pozdrawiam.
[edit]
5.kolega mówił że można podłużyć np dwa kielichy (te co trzymają od góry sprężyne), tylko trzeba otwór rozwiercić, nie polecam, rysują kolumne, i mogą długo nie wytrzymać.
aaz- 0-100 6,78s. czyli wysoko,szeroko i szybko.
W moim temacie możecie zobaczyć jak podnoszę mk2. Tym sposobem można też podnieść mk3:
viewtopic.php?f=87&t=512036" onclick="window.open(this.href);return false;
Możecie też przeczytać na jakie problemy trafiłem podczas modyfikacji. Jak macie jakieś pytania, to piszcie śmiało.
viewtopic.php?f=87&t=512036" onclick="window.open(this.href);return false;
Możecie też przeczytać na jakie problemy trafiłem podczas modyfikacji. Jak macie jakieś pytania, to piszcie śmiało.
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
-
- Nowicjusz
kolego sprężynami z paska b4 1.9 nie podniesiesz golfa 3 1.9 bo mają podobną masę,
można włożyć podwójnie sprężny na dwóch kielichach, wczoraj skończyłem taką operację, jak znajdę aparat to wrzuce foto.
można włożyć podwójnie sprężny na dwóch kielichach, wczoraj skończyłem taką operację, jak znajdę aparat to wrzuce foto.
aaz- 0-100 6,78s. czyli wysoko,szeroko i szybko.
Witam, jestem nowy na forum ale temat mnie bardzo interesuje i mam nadzieję że jeszcze ktoś będzie tutaj aktywny
zatem jestem zainteresowany podniesieniem golfa o te no przysłowiowe 10 cm, ale pojawia się tu pytanie czy po podniesieniu przodu trzeba jechać na zbieżność ?
znajomy mówił że może być z tym problem bo koła zejdą się do środka... :/ i można doprowadzić do uszkodzenia autka ...
jak Wy uważacie ? na co po podniesieniu powinno się zwrócić uwagę ?
serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony
zatem jestem zainteresowany podniesieniem golfa o te no przysłowiowe 10 cm, ale pojawia się tu pytanie czy po podniesieniu przodu trzeba jechać na zbieżność ?
znajomy mówił że może być z tym problem bo koła zejdą się do środka... :/ i można doprowadzić do uszkodzenia autka ...
jak Wy uważacie ? na co po podniesieniu powinno się zwrócić uwagę ?
serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony
mmichall, auta nie uszkodzisz, ale będzie się źle prowadzić jak zmienią się kąty nachylenia kół i zbieżność. Tym się nie martw, bo tak czy inaczej, przy podnoszeniu auta będziesz rozbierał zawieszenie i geometrie będziesz musiał ustawić. z ustawieniem nie ma żadnego problemu, bo fabrycznie jest możliwość regulacji tych ustawień. Przybliżony koszt, to około 100 - 120zł.
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Re: VW Golf III jak podnieść zawieszenie o 7-10 cm
witam jestem tu nowy i mam wielki proglem z golfem 3 silnikiem 1.8 75konym zrobilem cale zawieszenie z przodu nowe sa amorki sprezyny wymienilem wszystkie gumy na nowe i teraz mam taki problem ze na tym nowym zawieszeniu tlucze sie gorzej jak na starym bylem juz u dwoch mechanikow jeden nie wie co moze byc drugi cos tam robil byl dzien spokoju i od nowa to samo sie dzieje mowil cos o kielichasz o gory czy to moze tak sie dziac przez to jest czasem taki dzwiek jak by metal o metal stukal wogole pierze tak jak by bylo wybite zawieszenie moze ktos mial taki problem kiedys jak ja prosze o rady bo juz mnie to auto przeroslo i nie wiem co moze byc z gory dzienkuje za podpowiedzi
witam, chciałbym się tylko dowiedzieć jakie są założone opony w golfie na zdjęciu powyżej. Bardzo dziekuje za odp. pozdraiwna
Dobry temat, ja swojego tez tak bedę podnosił. Co z przednim zawiasem, koła nie zrobiły się w układzie V ?
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
W zielonym, amortyzatory i sprężyny passat b4 tdi, tył dystans pod sprężynę 20mm.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka