Jaka skrzynia,do czego i od czego (temat zbiorczy)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaka skrzynia,do czego i od czego (temat zbiorczy)
czy skrzynia 6biegów od 2.5 tdi bedzie pasowac do passata 1.9 130km z 2003r . kod skrzyni w aucie to gba. Czy moze jednak zmienic skrzynie na 5 biegów?
- MateuszCBR
- Użytkownik
Witajcie, moje MK3 1.9TD ( AAZ) na dniach wyzionie ducha, planuje zmienić silnik na 1.9 TDI ( 1Z ), orientuje się ktoś czy skrzynia z starego silnika podejdzie to tego mocniejszego ? Bo już wiem że skrzynia z 1Z jest na wysprzęglik a nie na likne i już mi się nie chcę bawić w przerabianie. Z góry dzięki za odpowiedź
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
MateuszCBR, nie musisz przerabiać,wystarczy że zamiast wysprzęglika hydraulicznego,założysz mechaniczny z linką od T4
vw fann, nie wiem jak z przełożeniami,ale sama skrzynia powinna siąść.
Pamiętaj jednak,że pod skrzynię 6 trzeba zastosować większe koło zamachowe (2masę) i inne sprzęgło,a to niemałe koszty.W przeciwnym razie,rozrusznik nie dostanie do wieńca zębatego i nie odpalisz silnika.
Będzie pasowała,ale nie robiłbym tego,bo sprzęgło z AAZ jest za słabe.MateuszCBR pisze: czy skrzynia z starego silnika podejdzie to tego mocniejszego ?
vw fann, nie wiem jak z przełożeniami,ale sama skrzynia powinna siąść.
Pamiętaj jednak,że pod skrzynię 6 trzeba zastosować większe koło zamachowe (2masę) i inne sprzęgło,a to niemałe koszty.W przeciwnym razie,rozrusznik nie dostanie do wieńca zębatego i nie odpalisz silnika.
- MateuszCBR
- Użytkownik
Michał_1977, no okey, czyli lepiej zostawić skrzynie i sprzęgło z 1Z. A wiesz może czy flansze, przeguby i półośki podpasują też bez kombinowania ? Bo wrzucałem do mojego VR6 kiedyś skrzynie FBK z V5 i już musiałem zmieniać flansze
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Średnica zabieraków AAZ ma 100mm jak w 1Z,tylko długość półosi jeszcze ma znaczenie. Musisz zmierzyć rozstaw zabieraków przy obu skrzyniach i jeśli będzie taki sam,to śmiało zakładać,a jak nie,to półośki z 1Z trzeba będzie zakładać. Na 90% jestem przekonany,że będą takie same
Skrzynia automatyczna golf mk2 DIESEL PILNE
Witam potrzebuje pilnie pomocy dotyczacej skrzyni biegów automatycznej do golfa 1.6D 1985r. Musze wymienic skrzynie tylko nie wiem ktora bedzie pasowac
mam do wyboru 2 skrzynie , ktora z nich bedzie pasowac.
Jeszcze mam pytanie czy od Diesla i Benzyny jest taka sama ? ( Bo podobno od diesla ma rozrusznik przy skrzyni a benzyna gdzies dalej)
1. http://www.fotem.pl/show/full/3aeab0afe" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0910c67d26
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-autom" onclick="window.open(this.href);return false; ... 09812.html
Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Jezeli zly dzial, prosze o przeniesienie
mam do wyboru 2 skrzynie , ktora z nich bedzie pasowac.
Jeszcze mam pytanie czy od Diesla i Benzyny jest taka sama ? ( Bo podobno od diesla ma rozrusznik przy skrzyni a benzyna gdzies dalej)
1. http://www.fotem.pl/show/full/3aeab0afe" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0910c67d26
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-autom" onclick="window.open(this.href);return false; ... 09812.html
Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Jezeli zly dzial, prosze o przeniesienie
- MateuszCBR
- Użytkownik
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tak też uczyniłem.wafelsr pisze:Jezeli zly dzial, prosze o przeniesienie
Oto zestawienie automatów w mk2.
Do diesla jest niby TLA i TLB. Ale wg tabeli inne też mają podobne przełożenia.
Twoje linki niestety nie działają.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
jhosef, pozwoliłem sobie skopiować link do tej tabeli,dla zaktualizowania 1 strony
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Witam. Mam (mk2) 1.8 rp , skrzynia aug 5 biegów, rocznik 1991. Orientuje się ktoś czy skrzynia z mk3 podejdzie do mojego, chodzi mi zwłaszcza o rozmiar flansz i napęd licznika.
Masz na myśli jakąś konkretną, z konkretnego samochodu?TOMIIX pisze:Orientuje się ktoś czy skrzynia z mk3 podejdzie do mojego, chodzi mi zwłaszcza o rozmiar flansz i napęd licznika.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Re: Jaka skrzynia,do czego i od czego (temat zbiorczy)
Chodziło mi z mk3 z silnikiem 1.8abs lub aam.OsteR9019 pisze:Masz na myśli jakąś konkretną, z konkretnego samochodu?TOMIIX pisze:Orientuje się ktoś czy skrzynia z mk3 podejdzie do mojego, chodzi mi zwłaszcza o rozmiar flansz i napęd licznika.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Nic nie pytasz o przełożenia,więc odpowiadam- podejdzie,bo konstrukcyjnie jest taka samaTOMIIX pisze:Chodziło mi z mk3 z silnikiem 1.8abs lub aam.
Flansze te same,a napęd licznika przekładasz.