[mk2][1V]Ile ma mocy bez turbiny??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
No to cię musze na początku zmartwić kolego bo 1V ma 60KM a nie 70KM. Wiem bo sam mam takiego i z poczatku żyłem w podobnym do twojego przeświadczeniu. A co do silnika bez turbo to powinien mieć parametry zbliżone do zwykłego diesla czyli 54 km, z tym że 1V mają dodatkowo katalizator co z pewnościa wpływa na obniżenie mocy. Niewiem jakby się miały ustawienia katów wtrysku jeśli odjął byś doładowanie. No ale jeśli można szacować to z racji tego katalizatora dałbym takiemu silnikowi trochę mniej KM niz zwykłemu dieslowi. Inną sprawą jest to że pompa wtryskowa w 1V niema grzybka więc żeby pompowane przez turbo powietrze nieszło na marne to na sztywno musi być ustawiona trochę większa dawka paliwa, po zdjęciu turbo może więc trochę kopcić na czarno, bo będzie zamały stosunek powietrza do paliwa.
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Zdecydowaniesq8bwh pisze:Nie wiem ile tych koni zostaje ale jest bardziej mułowaty niż JP.
Przecież silniki uturbione są odprężone w odróżnieniu od wolnossących.
Jak turbo przestaje działać to robi się nie dośc że wolnossący to jeszcze odprężony, podczas gdy fabrycznie wolnossące diesle mają znacznie większy stopień sprężania.
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
NIC W 1,6 NIE jest odprężone!Chmielu pisze:Zdecydowanie
Przecież silniki uturbione są odprężone w odróżnieniu od wolnossących.
Jak turbo przestaje działać to robi się nie dośc że wolnossący to jeszcze odprężony, podczas gdy fabrycznie wolnossące diesle mają znacznie większy stopień sprężania.
Takie same ciśnienie w garach! (to nie benzyna + turbo) W każdym wolno-ssącym w komorze filta powietrza masz podciśnienie!(filtr stawia opór!) W 1V nie ma grzyba ,ale napełnianie cylindrów jest i z tego bierze się dodatkowe 6 km.NIEMA strat! Jak wyjmiesz z 1V turbo to masz ok. 55km,jak nie wyjmiesz ,a turbo jest kulawe to może być nawet 35............(opór powierza!!!!) jak w każdym TD.
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
OK, sorka nie znam się w takim razie...marek29 pisze:NIC W 1,6 NIE jest odprężone!
Ale dotychczas uczono mnie, że jak się uturbia silnik to się go odpręża...
Bo którędyś to powietrze musi być tłoczone...
No ale widać nie znam się na dieselkach - spoko, nie wypowiadam się więcej.
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
sq8bwh, zgodze się z dziechu, przy odpaleniu w zime potrzebne jest ciśnienie na garach, sprawne świece żarowe i wtryski oraz dobry olej w silniku. Chłopaki jeżdziłem TD z amputowanym turbo (na szczęście przez kilka dni) jak dla mnie zbierał się jak zwykły diesel, nawet by zaryzykował że ciut lepiej . kiedyś miałem okazję oglądać silniki TD i zwyklaka. Różnica jest taka że TD ma natrysk oleju na spód tłoka, głowica ma dodatkowy kanał wodny, no i ma turbo ciśnienie na garach jest takie samo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
+ nadlewane denka tłoków ,+ wycięcie w dole tłoka na "natrysk"vw_vandal pisze: kiedyś miałem okazję oglądać silniki TD i zwyklaka. Różnica jest taka że TD ma natrysk oleju na spód tłoka
Może olejowy?vw_vandal pisze:głowica ma dodatkowy kanał wodny
Porównywałeś starszy z płytkami i nowszy z hydrauliką (popychacze)
Po 88r głowice się nie różnią ,poza audi 80Ps ,bo wg. ETKI Do rurba dawano wzmacnianą glowicę.
Potem się z tego wycofali i zakładali jak "leci".