Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Ja tez jestem w trakcie zalatwiania rejestracji.
- Przeglad zrobiony ( na kanale diagnosta sie dziwil bo jeszcze nigdy nie widzial balchy, podlogi itp w tak dobrym stanie z tego rocznika 88' )
- tlumaczenia zajelo 1,5 h i 75 zl
- urzedem celnym zajela sie spedycja ( bo zabardzo czasu nie mam ostatnio ) chyba 150zl i 4 dni czekania za dokumentami.
- reszta pozostala.
Z tymi 500 zl to zobaczymy czy uda sie w kieszeni zachowac . Umowe kupna sam wypisywalem i golfik zostal "kupiony" 27.12.2005 a abmeldung cos kolo 08.2005 .
Pytanie co do skarbowki :
1) Wypelniamy vat-24 i czekamy na jakas decyzje , odpowiedz ?
2) Jeslie kupowal ktos na wspolwasciciela, to czy potrzeba do tego jakies dodatkowe druczki w skarbowym wypelniac , czy wypelnialiscie tylko vat-24 np na siebie lub na wspolwasciciela ?
3) Trzeba dodatkowo wypelniac druczek PCC ?
- Przeglad zrobiony ( na kanale diagnosta sie dziwil bo jeszcze nigdy nie widzial balchy, podlogi itp w tak dobrym stanie z tego rocznika 88' )
- urzedem celnym zajela sie spedycja ( bo zabardzo czasu nie mam ostatnio ) chyba 150zl i 4 dni czekania za dokumentami.
- reszta pozostala.
Z tymi 500 zl to zobaczymy czy uda sie w kieszeni zachowac . Umowe kupna sam wypisywalem i golfik zostal "kupiony" 27.12.2005 a abmeldung cos kolo 08.2005 .
2) Jeslie kupowal ktos na wspolwasciciela, to czy potrzeba do tego jakies dodatkowe druczki w skarbowym wypelniac , czy wypelnialiscie tylko vat-24 np na siebie lub na wspolwasciciela ?
Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
To ty na przeglad na kanał wjezdzałes? moj przeglad ograniczył sie do sprawdzenia nr. nadwozia i zapłaty 165zł:)gregoreq pisze:Ja tez jestem w trakcie zalatwiania rejestracji.
- reszta pozostala.
ad1. W skarbowym czekasz na podwierdzenie tego ze jestes zwolniony z vatu
ad2. ja wypełniałem deklaracjie vat 25 na 2osoby, i to samo ze wszystkimi dokumentami zarówno w celnym, skarbowym i komunikacyjnym
Jak juz wywalam 160 zl to chociaz chce cos wiecej a nizeli sam swistek , przyanjmniej wiem co nieco o stanie autka ( hamulce do poprawki sa i amorek z prozdu nie trzyma ). Nawet jak swoja stara fura jezdzilem na przeglady , to sie upieralem ze mimo pieczatki na "dzien dobry" to autko ma wjechac na szarpaki i na rolki
Czyli rozumiem ze vat-24 x 2 i tym samym 150 zl x 2
Szukam:
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie płacisz 2raz 150 zł bo to wypełniasz na jednej deklaracji 2osoby i płacisz 150zł. zapytaj sie w urzedzie skarbowym to ci napewno pokaza jak:)gregoreq pisze:Jak juz wywalam 160 zl to chociaz chce cos wiecej a nizeli sam swistek , przyanjmniej wiem co nieco o stanie autka ( hamulce do poprawki sa i amorek z prozdu nie trzyma ). Nawet jak swoja stara fura jezdzilem na przeglady , to sie upieralem ze mimo pieczatki na "dzien dobry" to autko ma wjechac na szarpaki i na rolki
Dzieki jutro bede walczyl ze skarbowym
......
P.S.
dzis piatek sprawa zalatwiona a dokumenty do odbioru dopiero w srode ale i tak sie ciesze .
Vat-24 placi tylko jedna osoba ze wspolwascicieli !
......
P.S.
dzis piatek sprawa zalatwiona a dokumenty do odbioru dopiero w srode ale i tak sie ciesze .
Vat-24 placi tylko jedna osoba ze wspolwascicieli !
Szukam:
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Auto z Niemiec nie sprowadzone tylko dowiezione do mnie
Witajcie
przeczytałem cały temat "Samochód z Niemiec..." ale nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek.
Otóż mam znajomego Niemca, który w Niemczech kupi dla mnie samochód i przywiezie mi do Polski (to się nazywa mieć przyjaciół).
Jak myślicie, co jest bardziej korzystne w tej sytuacji? Jak trzeba załatwić taką transakcję? Czy - jeśli sprzedający się zgodzi - znajomy ma przyjechać na normalnych tablicach i po powrocie do Niemiec załatwić wymeldowanie (oszczędność 160 Euro)? Czy podpisać ma umowę na mnie ze sprzedającym Niemcem, czy na siebie, a ja potem ze znajomym? Można tak?
Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać, znajomy też nie ma pojęcia, jak wyglądają procedury, ale szkoda nie wykorzystać takiej okazji.
Temat się nieźle rozrósł, lepiej chyba założyć osobny folder na "Sprowadzanie aut z zagranicy"
przeczytałem cały temat "Samochód z Niemiec..." ale nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek.
Otóż mam znajomego Niemca, który w Niemczech kupi dla mnie samochód i przywiezie mi do Polski (to się nazywa mieć przyjaciół).
Jak myślicie, co jest bardziej korzystne w tej sytuacji? Jak trzeba załatwić taką transakcję? Czy - jeśli sprzedający się zgodzi - znajomy ma przyjechać na normalnych tablicach i po powrocie do Niemiec załatwić wymeldowanie (oszczędność 160 Euro)? Czy podpisać ma umowę na mnie ze sprzedającym Niemcem, czy na siebie, a ja potem ze znajomym? Można tak?
Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać, znajomy też nie ma pojęcia, jak wyglądają procedury, ale szkoda nie wykorzystać takiej okazji.
Temat się nieźle rozrósł, lepiej chyba założyć osobny folder na "Sprowadzanie aut z zagranicy"
No to jest duży problem, bo auto musi być wymeldowane aby zostało u nas zarejestrowane(w brifie nie masz pieczątki o wymeldowaniu???)mar87ta pisze:a co jeżeli kupiłam golfa na stałych niemieckich blachach i mam tylko dowód i brief, a nie mam wymeldowania i nie mam takiej możliwości, żeby pojechać tam i go wymledować, bo kupiłam go od handlarza?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
dastro,
Moim skromnym zdaniem to wszystko jedno jak zrobisz a wymeldowanie i tak będziesz musiał załatwić w niemczech. Więc raczej wybierał bym opcję z przyjazdem na tablicahc typa od którego go kupisz a potem kumpel wymelduje Ci go i prześle papiery. Może jeszcze któryś z doświadczonych w tych sprawach się wypowie, i jeśl mówię źle niech mnie poprawi
pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem to wszystko jedno jak zrobisz a wymeldowanie i tak będziesz musiał załatwić w niemczech. Więc raczej wybierał bym opcję z przyjazdem na tablicahc typa od którego go kupisz a potem kumpel wymelduje Ci go i prześle papiery. Może jeszcze któryś z doświadczonych w tych sprawach się wypowie, i jeśl mówię źle niech mnie poprawi
pozdrawiam
Nie widze tej pieczątki na 11 stronie.dziś byłam w urzędzie i nic o wymeldowaniu nie wspomniała, bo jak wspomniałam mam stałe tablice niemieckie jeszcze wazne to skąd mam mieć wymeldowanie jezeli rejstracja jest ważna to nawet nie jest możliwe żeby handlarz miał to wymeldowanie. mam nadzieje, że bedzie dobrze pozdro
może możemar87ta pisze: to skąd mam mieć wymeldowanie jezeli rejstracja jest ważna to nawet nie jest możliwe żeby handlarz miał to wymeldowanie
Jak to nie widzisz? Po pierwsze przeczytaj dokładnie od początku do końca temat "Samochód z niemiec.." - było jak mnie pamięc nie myli o kupnie auta na niemieckich blachach (poprostu możesz nie mieć naklejki na tablicach). Czytając ten temat na jego jedenastej stronie jest post kolegi felicjator, (chyba dziewiąty post od góry) i tam jest skan pieczątki z brifu - poszukajmar87ta pisze:Nie widze tej pieczątki na 11 stronie
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....