Stuki z tyłu od nowości Golf 7 Variant 2014 wielowahacz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Re: Stuki z tyłu od nowości Golf 7 Variant 2014 wielowahacz
Najbardziej irytuje mnie właśnie to, tyle kasy a tłucze się jak jakaś stara krypa. A gadanie, że to jest normalna praca zawieszenia - osłabia mnie, do tego jak widzę wszystkim klepią ten sam bełkotliwy pacierz, zmówili się czy co . Trzeba coś z tym zrobić, piszcie, myślcie co razem możemy, może do importera napisać reklamację? A może trzeba by się wybrać za zachodnią granicę i tam sprawdzić co ASO orzeknie, szkoda że nie znam języka, ale to jest jakaś myśl...
Chwilowo nie mam czasu "wojować", (sesja, egzaminy ), ale naskrobać coś by można na początek, dajcie VIN-y, może daty sprzedaży i swoje dane osobowe (podstawowe) na prywatną wiadomość i wysłać do najwyższych w VW. Ja mam papierki na swoje zgłoszenia z opisem co go boli, co zgłaszam. Nie może tak być, że ten typ tak ma, coś jest nie tak i to w każdym jednym. Zadałem pytanie jednej ze stacji ASO o procedury dla takich zgłoszeń i czekam na odpowiedź, pewnie po nowym roku najwcześniej
Chwilowo nie mam czasu "wojować", (sesja, egzaminy ), ale naskrobać coś by można na początek, dajcie VIN-y, może daty sprzedaży i swoje dane osobowe (podstawowe) na prywatną wiadomość i wysłać do najwyższych w VW. Ja mam papierki na swoje zgłoszenia z opisem co go boli, co zgłaszam. Nie może tak być, że ten typ tak ma, coś jest nie tak i to w każdym jednym. Zadałem pytanie jednej ze stacji ASO o procedury dla takich zgłoszeń i czekam na odpowiedź, pewnie po nowym roku najwcześniej
No więc Panowie - nie robiłem z tym nic, bo akurat nie było czasu, ale przypadkiem dzisiaj zacząłem grzebać w zasobach wujka googla i wpisałem coś w stylu zawieszenie mqb. Rezultat przerósł moje najśmielsze oczekiwania, m.in. jest tam kilkudziesięciostronicowy post na forum Octavii na ten sam temat. Te same obserwacje co u mnie, identyczne, także z załadowanym (objętościowo) bagażnikiem. Gdy czytam - nie wierzę. Panowie! Ten typ tak ma i inaczej nie będzie miał, pozostaje chałupnicze wygłuszenie blach w bagażniku i chyba tylko tyle. No chyba że jeszcze gdzieś kiedyś zostanie odkryta prawda.
-
- Nowicjusz
Cześć,
w moim samochodzie problem się rozwiązał, kilkanaście razy byłem w ASO z tymi dziwnymi odgłosami z tylnego zawieszenia.Próbowano mi wmówić że jest to specyficzna praca sportowego zawieszenia w tym modelu.Postanowiłem że nie odpuszczę i poinformowałem pracownika ASO że jest to wada amortyzatorów która została już zdiagnozowana również w innych samochodach w Polsce oraz że po ich wymianie problem zostaje rozwiązany.
Na początku kręcili nosem , póżniej zdemontowali amory i stwierdzili że są luzy na tłoczyskach co jak oznajmili jest podstawą do reklamacji. Poczekałem jeszcze dwa tygodnie bo papiery wysłali do Poznania i po tym okresie auto trafiło na warsztat.
Amortyzatory wymieniono i było po problemie jak ręką odjął.Całkowicie inna jazda.
Spróbuj zrobić to samo tylko samo sprawdzenie na trzepakach nic nie da trzeba amortyzatory zdemontować dopiero wtedy widać te luzy.Choć nie były duże wpływało to znacząco na pracę i hałas jaki dochodził z zawieszenia.
w moim samochodzie problem się rozwiązał, kilkanaście razy byłem w ASO z tymi dziwnymi odgłosami z tylnego zawieszenia.Próbowano mi wmówić że jest to specyficzna praca sportowego zawieszenia w tym modelu.Postanowiłem że nie odpuszczę i poinformowałem pracownika ASO że jest to wada amortyzatorów która została już zdiagnozowana również w innych samochodach w Polsce oraz że po ich wymianie problem zostaje rozwiązany.
Na początku kręcili nosem , póżniej zdemontowali amory i stwierdzili że są luzy na tłoczyskach co jak oznajmili jest podstawą do reklamacji. Poczekałem jeszcze dwa tygodnie bo papiery wysłali do Poznania i po tym okresie auto trafiło na warsztat.
Amortyzatory wymieniono i było po problemie jak ręką odjął.Całkowicie inna jazda.
Spróbuj zrobić to samo tylko samo sprawdzenie na trzepakach nic nie da trzeba amortyzatory zdemontować dopiero wtedy widać te luzy.Choć nie były duże wpływało to znacząco na pracę i hałas jaki dochodził z zawieszenia.
Napisalem ostatnio do szefa serwisu i podalem mu kilka TPI znalezionych w sieci po czym odpisal, ze nie dotyczy to mojego samochodu. Jak znajde chwile to uderze tam z tym, albo jeszcze lepiej do innego ASO, na szczescie jest nawet blizej i powazniej. Ostatnio jak jezdze nadal jestem utwierdzony w tym ze to nie jakas plastikowa klapka czy rurka a cos czysto z zawieszenia. Gdzies przy gorze amorkow wlasnie. I tez tak zrobię, nie popuszcze.
A dawno miales ta wymiane? Jak jest teraz, nie rozklekotalo sie?
A dawno miales ta wymiane? Jak jest teraz, nie rozklekotalo sie?
Uuu, wlasnie zamowilam varianta w salonie i ciekawa jestem czy bede miala to samo
Matka Polka
wiesz, tak jak jedziesz to nawet bardzo to nie przeszkadza, ale jak zjedziesz na lokalna drozke to grzechota jak diabli, nie kazdy ma takie ucho ale w starszych modelach vw nie ma nic podobnego.
-
- Nowicjusz
Wymianę miałem dokładnie przed tygodniem od tego czasu zrobiłem około 700 kilometrów głownie trasa szczecin - poznań do tej pory nic normalna praca zawieszenia już nie muszę wsłuchiwać się oraz pod głaśniać radio wjeżdzając na mniej atrakcyjną drogę wszystko ładnie pracuje jak w moim drugim aucie vw polo v z 2013 roku choć to inne zawieszenie.
Napisz, jeśli by się zaczęło od nowa, już ktoś to opisywał w ten sposób. Muszę znaleźć trochę czasu i tez pomęczyć ich. Podrzuć może w jakim ASO byłeś.
-
- Nowicjusz
ASO SZCZECIN Krotowski-Cichy. Życzę Ci powodzenia jak się coś będzie działo dam znać.
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Nie chcę Ci psuć dobrego samopoczucia ale ja miałem wymienione tylne amortyzatory jesienią zeszłego roku. Też cieszyłem się jak dziecko ale niestety problem powraca . Zrobiłem od tamtej pory jakieś 6 tys. km. Widocznie inżynierowie z Wolfsburga muszą lepiej odrobić pracę domową .grzegorz_73 pisze:Cześć,
Tak, to jest wina amortyzatorow, po ich demontazu i jezdzie testowej (wolniutko po dziurach) jest cisza. Ostatnio mialem okazje przejazdu blank nowym autem, jeszcze z foliami i jest to samo. Jak wobec tego poprawic fabryke?
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Pytanie jest takie. Czy amortyzatory są lipne i szybko padają, czy też jest jakiś błąd konstrukcyjny w tylnym zawieszeniu, który powoduje że się przedwcześnie zużywają. No bo jak można inaczej wytłumaczyć, że wciągu roku (dokładnie jutro mi stuknie) zajechałem 2 komplety tylnych amorów. Nie jeżdżę po wertepach i raczej bardzo dbam o samochód, czasem nawet do przesady. Zresztą nie jest to moje pierwsze w życiu auto, bo do tej pory miałem 6 innych samochodów od nowości, które po 3 latach i max 50 tys. sprzedawałem ale nigdy nie robiłem nic z zawiasem i nigdy nic w nim nie stukało.
Obawiam się że samemu poprawić fabrykę będzie bardzo trudno o ile w ogóle to możliwe. Fabryka powinna kupić auto konkurencji. Rozebrać tylne zawieszenie i popatrzeć jak powinno wyglądać, a potem przekonstruować swoje.wojtas_GT pisze:Jak wobec tego poprawic fabryke?
Klopot w tym ze nie bardzo jest skad wziac nawet zamiennik, bo chyba jeszcze nie ma na rynku. Co do zajechania to nie wiem czy to do konca jest tak, bo na plycie skutecznosc bedzie jak trzeba. Moze to zalezy tez od rezonowania nadwozia i dzwiek sie w ten sposob wzmacnia. Moze za twarde jest gorne mocowanie, dziwne jakies takie w ogole.