Max. ciśnienie turbiny Garrett

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » pt wrz 22, 2006 12:32

Musisz popuścic nakrętkę którą zaznaczyłeś na rysunku i zdjąć zabezpieczenie z tego miejsca gdzie zaznaczyłeś jako mocowanie a następnie wkręcić tą część by skrócic całe to ramie które reguluje zawór upustowy i następnie skontrowac nakrętką. Bez wskaźnika doładowania się nie obejdzie.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pt wrz 22, 2006 12:38

mac79 pisze:Witam
w końcu znalazłem troche czasu i chciałem ustawić u siebie odpowiednie ciśnienie na turbawce, ale w opisach na tym forum nie znalazłem podobnego wast gate'a do mojego. Oto on:
[url=http://img128.imageshack.us/img128/5420 ... qj4.th.jpg]Obrazek[/URL]

Śruba jest na samym końcu zamocowana do obudowy turbiny.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak to fizycznie działa oraz jak go się reguluje

pozdrawiam
mac hej wyjąłeś mi z ust problem i wskazałeś, dzięki masz plusik ale u mnie ;-)
też mam T2 ale w 1,9TD i od przyszłego tyg. i ja biore sie za niego :-)

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » pt wrz 22, 2006 12:44

ventil pisze:Musisz popuścic nakrętkę którą zaznaczyłeś na rysunku i zdjąć zabezpieczenie z tego miejsca gdzie zaznaczyłeś jako mocowanie a następnie wkręcić tą część by skrócic całe to ramie które reguluje zawór upustowy i następnie skontrowac nakrętką. Bez wskaźnika doładowania się nie obejdzie.
wskaźnik doładowania już jest, turbina pokazuje 0,4 bara, a jak zdejme wężyk co idzie do WG to ciśnienie wzrasta do 0,9 bara.
ventil w którym kierunku kręcić, i po co w ogóle jest to mocowanie, musze to po regulacji spowrotem zamocować ??

pozdro

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » pt wrz 22, 2006 15:49

Jak zdejmiesz wężyk do WG to WG sie nie otwiera i całe spaliny napędzają turbine a że nie masz podkręconej dawki paliwa to jest ich tylko tyle że tłoczy 0,9 bar (chyba że turbo jest padnięte) - ten węzyk musisz mieć założony. Jeśli zdejmiesz ten pręcik z tego mocowania to WG będzie samo się otwierało i nie będziesz miał doładowania. Musisz wkręcić ten "pręcik" który jest na tym gwincie ale nie osiągniesz większego doładowania skoro po zdjęciu przewodu z WG było 0,9 - za mało spalin.

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » czw mar 22, 2007 16:13

W przy okazji czyszczenia ICka chciałbym w końcu ustawić odpowiednie ciśnienie na turbinie (boje się że 1,5bar za długo już nie pociągnie :) )

Jak zdejmuje to zabezpieczenie (tej nakrętki nie ruszam) to swobodnie moge kręcić tą śrubą, ale niestety ciśnienie sie nie zmienia, jak poluzuje tą nakrętkę to kreci się jednakowo, jest bez zmian

jak do cholery to sie kręci i po co jest ta nakrętka :)

pozdro

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » czw mar 22, 2007 17:04

Z tego co czytałem to przy ciśnieniu od około 1,4 nie wyrabia standardowa uszczelka pod głowicą.Przy taich ciśnieniach dobrze jest wymienić usczzelkę na tą z 1,9 TD czyli AAZ, tam jest metalowa i więcej wytrzymuje. U siebie 1700 km temu wymienialem i pięknie działa.Ciśnienie będe robił na 1,4 chyba, jeszcze sie zobaczy dokładniej.

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » czw mar 22, 2007 17:06

to wiem, tylko jak wyregulować tego Garretta :goof:

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » czw mar 22, 2007 17:48

a skad wiesz ze cisnienie sie nie zmienia? po kazdej regulacji robisz przejazdzke?

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » czw mar 22, 2007 18:02

SouleR pisze:a skad wiesz ze cisnienie sie nie zmienia? po kazdej regulacji robisz przejazdzke?
tak, robie 2 obroty w jedną stronę, później zrobiłem 2 w drugą i nic sie nie zmienia, zastanawia mnie po co jest ta nakrętka do kontry, te ramie i tak się kręci i tak, tylko że się nie skraca :(

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » czw mar 22, 2007 20:36

mac79, u mnie tak bylo, ze nakretka sie zapiekla i krecilo sie cale ramie... wtedy nie mialem jeszcze kanalu wiec zamontowalem mbc. Majac dojscie z kanalu daloby sie to jakos rozruszac

[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » czw mar 22, 2007 20:46

zaprzal wytłumacz mi prosze jak to dziadostwo ustawić, u mnie nakrętka jest OK, moge nią kręcić, ale Ventil pisał żeby poluzować nakrętke i kręcić całym ramieniem, ramieniem moge równie dobrze kręcić z nakrętką zakręconą, nie mam pojęcia jak to ustawić :(

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » czw mar 22, 2007 21:08

mac79, Ventil pewnie napisal zeby poluzowac nakretke od kontry i krecic ta koncowa nakretka z oczkiem tak zeby skrocic ramie... ramie podczas krecenia nie powinno sie ruszac

[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]

Awatar użytkownika
mac79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mac79 » czw mar 22, 2007 22:37

1. dlaczego nie powinno się ruszać ?? żeby pokręcić tym oczkiem trzeba to ramie troszke wyginać do dołu bo chaczy o to mocowanie inaczej się nie da

2. jeśli jakimś cudem uda mi sie skrócić to ramie to jak mam założyć wtedy to oczko na te mocowanie ?????????????

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » czw mar 22, 2007 22:42

membrana chyba powinna pracowac gdy sie pociaga za dzwignie. jesli nie pracuje to chyba wastegate zatarty, ale tego nie jestem pewien. jesli by bylo dobrze to wlasnie bez problemu moglbys zalozyc oczko. mam t2 i wlasnie przez daremna regulacje oraz dostep zalozylem mbc. reka odjal problem.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”