kleine_karol pisze:Jeżdżę na ogół bardzo spokojnie jak emeryt, dodatkowo bardzo eko i licząc ostatnio spalanie sdeika wyszło średnio 6 litrów/100km/trasa 80%( tylko kierowca bez ładunku).
Moim zdaniem też dużo, może hamulce trzymają albo wtryski leją?
Maszan pisze:
Moj ASV seryjny :trasa ok 230km z predkosciami do 100km/h, swiatla , klima AUTO(zawsze) 22st , 5 osob na pokladzie, tankowane przed i po pod korek , spalanie wyliczone 4,6/100.
Tu mam podobnie jeśli się postaram i są dobre warunki drogowe.
Maszan pisze:Ten sam ASV po programie:trasa 650km, predkosci autostradowe 130km/h +(tempomat), klima AUTO 18st, swiatla, 3 osoby na pokladzie,tankowanie jak wyzej oz odpowietrzeniem przed i po trasie, spalanie wyliczone 5,1/100
A tu Ci coś mało wyszło, mój ALH na wtryskach ASV + program na klimie i tempomacie przy 130 km/h spali pewnie bliżej 6, może z 5,5.
U mnie mam wrażenie, że mogę sobie jechać tak do 100-110, z górki nawet do 120-130 i spali bardzo mało (4,5-5), ale jak już zechcę utrzymać stale 130 to wyjdzie dużo więcej.
ASV ma dłuższą skrzynię, ale i tak malutko wyszło... Jakie masz prędkości na 5 biegu przy danych obrotach? Np. ile przy 3000 obr. albo odwrotnie - jakie obroty przy 100,120,130 km/h?