Dobrze myślałem ale niejasno opisałemXarox pisze:JoHnY K pisze:i jedyny olej którym można zamienić posiada normę 506.01 .506.01 w lepkości 0w30 jest w takim razie ok, czy nie bardzo?JoHnY K pisze:a temperatura wrzenia oleju w silnikach diesla jest moim zdaniem ważna i dlatego w40 na w30 chętnie bym nie zamienił.Syntetyczny 10w40 API CI-4 do silników, które nie gasną - ja nie widzę problemu.JoHnY K pisze:Nie powinno się zaznaczam "nie , powinno" lać 10w40 czy "o trwogo" 15w40 z prostej przyczyny brak jest oleju 10w czy 15w spełniającego normę 505.01/506.01No chyba nie ma czegoś takiego... Bardziej chodzi o samą lepkość oleju, niż jakieś super dodatkiJoHnY K pisze:505.01 gwarantuje dodatek smarujący wtryski.
Ale żeby nie było, widzę że ogarniasz temat, z ogólnym przesłaniem się zgadzam, poza tymi niejasnościami wyżej
506.01 był przeznaczony do pompowtrysków z WIV "można" nim było zamienić 505.01 gdyż zawierały ten sam "dodatek" jednak moim zdaniem olej o parametrach 0w30
nie da takiej ochrony jak 5w40.
10w40 API CI-4 do silników, które nie gasną - jasne tylko wtedy kiedy uznamy że do PD nie ma dodatku a "chodzi o sama klasę lepkości" wtedy i 15w40 da nam większą ochronę.
Nie chce spierać sie o szczegóły chociaż to na nich świat sie opiera , chciałem podzielic sie wiedzą jaką zdobyłem w kraju i za granicą jeśli jednak kolega Xarox ma jeszcze wątpliwości to chętnie podejmę dalszą rozmowę po to jest ten temat
PZD