Witam, niedługo sprzedaję aktualny samochód, golf IV 2003r ARL.
Zastanawiam się, czym zastąpić go.
Myślę głównie nad dwoma modelami, oba bardzo mi się podobają, ale chciałbym zaczerpnąć jak najwięcej informacji na temat -
- Awarii silników lub który mniej jest awaryjny, awarii skrzyń biegów DSG, awarii sprzęgieł lub całej reszty ustrojstw.
- Spalanie oczywiście bardzo ważna kwestia (porównanie)
- Opłacalność danego modelu, porównanie wyposażenia, wyglądu itd..
- Czy warto inwestować w ogóle w skrzynie DSG czy może nadal brnąć w manuala ?
Dłuższy czas zbieram na samochód z wyższym rocznikiem, aby mógł posłużyć nieco dłużej, nie mam zamiaru ponownie wymieniać samochodu po roku czy dwóch, chciałbym aby służył długo tzn. co najmniej 5 lat i był jak najmniej awaryjny, jeżdżę w miarę spokojnie, lecz wiadomo wyprzedzić tira czasami trzeba.
A więc model przynajmniej 2008r.
A oto te dwa modele nad którymi zastanawiam się:
-Golf V GTI 30 Edition, Silnik 230Km Gleba+Felga 19, prezentuje się całkiem nieźle a dzięki 30 leciu zyskuje pełen wypas!
-Golf VI GTI, 210Km GTI jak to GTI swoje wyposażenie ma, jednak przeglądając VI nie zważam na szczegóły ponieważ i tak cena może mnie nieco przytłoczyć
Chciałbym porównać oba silniki 230km jak i 210km jak wychodzą na awaryjności czy spalaniu oraz w którym modelu lepiej sprawuje się skrzynia DSG itd..
Mniej więcej przeznaczę na samochód 40tyś, wiadomo im mniej tym lepiej
Chętnie wysłucham waszego zdania.
Z góry dzięki za informacje, szczególnie zapraszam do wypowiadania się posiadaczy owych modeli.
Pozdrawiam!