[mk3 ... nie koniecznie] Jaki prad pobiera rozrusznik?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3 ... nie koniecznie] Jaki prad pobiera rozrusznik?
Witam!
Czy ktos wie jaki prad pobiera rozrusznik w czasie swej pracy ?
Jesli ktos zna moc rozrusznika stosowanego w VW (nie koniecznie 1,6) to tez bym prosil o podanie.
Z gory dzieki za pomoc.
Czy ktos wie jaki prad pobiera rozrusznik w czasie swej pracy ?
Jesli ktos zna moc rozrusznika stosowanego w VW (nie koniecznie 1,6) to tez bym prosil o podanie.
Z gory dzieki za pomoc.
i to prawda a może mieć i wiecej niż 400Adamcio151 pisze:poważnie to pare dni temu w szkole mówili mi ,że pobiera +/- 400 A
można sobie zmierzyć jaki chwilowy prąd jest w momencie rozruchu
a jak nie wierzycie to możecie jechać do specjalistów od naprawy akumulatorów i rozruszników niech wezmą miernik i podłacza i pokażą niedowiarkom
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 18:05 ]
a to akurat nie trzyma się wzrów matematycznychmiś fazi pisze:między 0,9 KW a 1,1 KW a prąd pobierany na rozruch to od 90 do 160 A
- Paweł Marek
- V.I.P.
150? Byłoby extra bo jak pamiętam rozrusznik w maluszku pobiera ponad 300
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 9:01 pm ]
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 9:01 pm ]
a po co, zdalnie przez przekaźnik podłączasz tylko stycznik w rozruszniku, czyli to co włącza się ze stacyjki, dopiero ten stycznik włącza ten potężny prądPiotro pisze:Nie wiecie moze czy mozna taki prad przlaczac zdalnie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dlatego rozrusznik a własciwioe jego głownykabel roruchowy jest poza przekaźnikami i bezpiecznikami i dlatego jest taki gruby po prąd przechodzący przez niego jest b.dużej wartościPiotro pisze:Bo przekazniki to raczej do 30A a czym przelaczyc 150A?
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 21:28 ]
w starej serwisówce malucha jest napisane prąd rozrusznika średnio 80 APaweł Marek pisze:150? Byłoby extra bo jak pamiętam rozrusznik w maluszku pobiera ponad 300
Hehe, mnie też jakaś uczynna "amba" wycięła. Po 200-300 też łyknie, jak ma duży opór. Chwilowo. Np. na stanowisku próbnym przy próbie poboru prądu na zatrzymanym wirniku niektóre rozruchy o tej mocy znamionowej potrafią pokazać pobór ponad 300A, przy sporym spadku napięcia nawet na dużym aku. Taka budowa tego silnika, że będzie próbował przekręcić ciągnąc taki prąd, że hej, aż do zjarania po 2-3 sekundach.damcio151 pisze:sorki ,usunąłem ale poważnie to pare dni temu w szkole mówili mi ,że pobiera +/- 400 A
Przekaźnik 30A pod "+" sterujący wrzutką i zakładać ustrojstwo
- Paweł Marek
- V.I.P.