Golf 2 1.6 TD pobiera prąd
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem z golfem rano odpalił elegancko bez problemu pochodził z 10 minut zgasiłem go i było ok .Przychodzę po kilku godzinach chcę odpalić golfa a tu nie kręci i w czym problem ? Sprawdzałem pobór pokazuje 228 mA przy włączonym zapłonie wyciągałem bezpieczniki i przekaźniki i jest ok . Po odłączeniu pompy paliwa pobór spadł do 50 mA . Ile powinno być mA przy wyłączonym zapłonie a ile przy włączonym ? I co może pobierać mi prąd ?
[/b][/color]
Przy wlaczonym sie nie sprawdza, wyciagnij kluczyk ze stacyjki i zobacz co pokaze, ale do chyba 50mA moze byc
Najlepsze że czasami jest okey tak ze dwa dni czasami mniej i coś go strzeli i go rozładuje
[/b][/color]
może aku uszkodzony albo alternator się nie wzbudza, lub nie ładuje, sprawdź ładowanie i przeczyść sobie przewody idące od aku do alternatora i masowy jest chyba przy skrzyni biegów
Przewody czyściłem ładowanie jest bo jest 13.8 v , to tak jak by coś zwarcie robiło tylko co ?
[/b][/color]
- Radzio0018
- Użytkownik
Ładowanie sprawdzałeś pod obciążeniem czy nie? Co do poboru na postoju, wcześniej miałem około 0,58 A i akumulator słabnął po 2 dniach bez rozruchu a zwłaszcza w zimie. Powodem było nieprawidłowo podpięte radio, które grało po wyjęciu kluczyka. Teraz mam ~0,01 A , więc wydaje mi się, że jeżeli masz wszystko jak fabryka chciała to nie powinieneś mieć wiele więcej .
Słuchajcie jest tak znalazłem pobór jest tak po włączonym zapłonie skończyła się skala na wskaźniku ,przeleciałem szybko bezpieczniki przkekaźniki do póki był duży pobór no i wyszło że po odłączeniu zasilania pompy wtryskowej pobór spadł do 198 mA . Jest taka możliwość aby ten elektrozawór robił zwarcie .
[/b][/color]
- Radzio0018
- Użytkownik
Jaki jest sens sprawdzać pobór na włączonym zapłonie ? Na wyłączonym sprawdzaj.
- Radzio0018
- Użytkownik
Oczywiście, że coś musi wciągać prąd po włączeniu zapłonu ... No ale wróćmy do pomiaru, jeżeli uważasz, że coś pobiera za dużo prądu to sprawdź napięcie na aku na zapalonym silniku. Bez obciążenia i z włączonymi odbiornikami prądu: światła, dmuchawa itd.
To jest okey sprawdzałem , po włączeniu zapłonu normalnie miałem około 250 mA , a teraz skończyła się skala .I po odłączeniu elektrozaworu spada do 180 mA
[/b][/color]
Wlacz na zaplonie swiatla, dmuchawe to Ci prad skoczy, na zaplonie bedzie duzy pobor pradu... jak ci aku pada to sprawdz pobor pradu jak kluczyk jest wyjety, jak bedzie do 50mA to jest wporzo i sie prawdopodobnie akumulator popsul
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tak z ciekawości...zapłon zostawiasz na noc włączony czy co?Dexter12 pisze:Bo na zapalonym zapłonie coś wciąga mi akumulator
nikt nie mierzy takich rzeczy bo i po co...Dexter12 pisze:Ile powinno być mA przy wyłączonym zapłonie
na wyłączonym zapłonie mierzy się pobór, na odpalonym silniku ładowanie...to co się dzieje pomiędzy jednyn a drugim raczej nikogo nie interesuje, kiedy grzeją świece to prądy będą w Amperach a nie znikomych w tym przypadku mA