dioda "kiedy zmienić bieg"
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dioda "kiedy zmienić bieg"
jak zrobić taką diode zeby sie zapalała w tedy kiedy najlepiej zmienic bieg tak jak to ejst w sportowych obrotomierzach...
Dioda to tylko sama lampk, zeby podawala kiedy zmienic bieg jest z pewnoscia duzo zachodu.Trzeba cos skobinowac z obrotomierzem ktory w danym punkcie dawalby sygnal na diode ehhh.....bzdury pisze to niemozliwea przynajmniej barzdo skomplikowane.Mozna poszuakc jakiegos czujnika z skrzyn polautomatytcznych o ile takowe wystepowaly.Chociaz wydaje mi sie ze prostrze by bylo zakupienie obrotka sportowego o ktorym wspominales
Wielki projekt....rozpocznie sie latem !
to chyba nie jest takie straszne. Jesli obrotomierz dziala tak ze zlicza impulsy i na ich podstawie oblicza przedkosc oprotowa to mozna zrobic uklad ktory dla pewnego orzedzilu czestotliwosci impulsow bedzie zalaczal diode. Podejrzewam ze bedzie to prosty uklad cyfrowy.
W sumie fajny pomysl. Jak ktos cos takiego robil niech napsize
właśnie o jakimś takim rozwizaniu mylałem tylko nie wiem dokałnie co i jakPiotro pisze:to chyba nie jest takie straszne. Jesli obrotomierz dziala tak ze zlicza impulsy i na ich podstawie oblicza przedkosc oprotowa to mozna zrobic uklad ktory dla pewnego orzedzilu czestotliwosci impulsow bedzie zalaczal diode. Podejrzewam ze bedzie to prosty uklad cyfrowy.