Wentylator nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Witam. Panowie mam problem w moim golfie IV 1.6 APF. Po nagrzaniu silnika na postoju nie załącza się wentylator chłodnicy. Wymienione zostały następujące rzeczy: czujnik temp, termostat, termo włącznik, podmieniony został moduł sterowania, zmostkowany wentylator działa, bezpiecznik przy aku cały. Skończyły mi się już pomysły. Auto przeszło remont (pierścienie+ głowica) i nie chciałbym go przegrzać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
Wentylator nie działa. Help!
a temperatura silnika przekracza 98 stopni?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- jjaworskyy
- Użytkownik
Tak przekracza... Dodam jeszcze że po włączeniu klimy również nie włącza się wentylator od klimy.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jjaworskyy pisze:Po nagrzaniu silnika na postoju nie załącza się wentylator chłodnicy
czyli wentylatory masz dwa...jjaworskyy pisze:po włączeniu klimy również nie włącza się wentylator od klimy
obydwa się nie włączają czy w pierwszym przypadku większy a w drugim mniejszy ?
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Żaden z wentylatorów się nie włączają... Większy po nagrzaniu, mniejszy po załączeniu klimy
- Qto
- _
- Kontakt:
Wentylator nie działa
jeszcze raz... bo na moje to się nie rozumiemy, jedno przeczy drugiemujjaworskyy pisze:Żaden z wentylatorów się nie włączają... Większy po nagrzaniu, mniejszy po załączeniu klimy
włączasz klimę:
- nie włącza się mały wentylator czy obydwa się nie włączają?
silnik się przegrzewa:
- nie włącza się duży wentylator czy obydwa się nie włączają?
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Z tego co pamiętam mniejszy wentylator powinien się załączyć po uruchomieniu klimy a tak nie jest, większy zaś w momencie kiedy się przegrzewa który też stoi. Podsumowując w jednym jak i w drugim przypadku wentylatory stoją...
- Qto
- _
- Kontakt:
Wentylator nie działa
wentylatory zawsze kręcą się razem, stąd nieporozumienie
skoro wentylatory na krótko działają...ja bym podmienił sterownik wentylatorów...
skoro wentylatory na krótko działają...ja bym podmienił sterownik wentylatorów...
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Jeśli chodzi Ci o ten co znajduje się pod aku został podmieniony na nowy i efektów nie było...
- Qto
- _
- Kontakt:
Wentylator nie działa
faktycznie, nie doczytałem
z kabli dochodzących do sterownika, wyszukaj kabel czerwony i czerwono/biały. Sprawdź czy jest na nich napięcie...najlepiej nie miernikiem czy próbnikiem tylko żarówką...21 czy nawet 55W
z kabli dochodzących do sterownika, wyszukaj kabel czerwony i czerwono/biały. Sprawdź czy jest na nich napięcie...najlepiej nie miernikiem czy próbnikiem tylko żarówką...21 czy nawet 55W
- arkadiusz87
- Nowicjusz
Re: Wentylator nie działa
Sprawdź a raczej wymień jeszcze te bezpieczniki nad akumulatorem bo że wyglądają na całe nie znaczy ze sa dobre
- Qto
- _
- Kontakt:
Wentylator nie działa
właśnie do tych bezpieczników zmierzałem poprzez sprawdzenie czy jest napięcie na sterowniku... bezpieczniki są dwa, jeden blaszkowy i jeden "zwykły"
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Zrobiłem pomiar tak jak pisałeś... Napięcie jest ponad 12V. Może jakąś wskazówką będzie to że mam dość słabe ogrzewanie?
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wentylator nie działa
Auto chyba pójdzie do elektromechanika bo nie daje już rady... Poinformuje o efektach