Witam.
Za mniej więcej rok czasu planuję kupić Golfa II, który będzie mi służyć przez około 5-7 lat w celu poruszania się po mieście(studia,praca) oraz okazyjnych wyjazdów poza miasto(morze, wieś). Budżet na całość to 20 000 złotych, z czego na samo auto chciałbym wydać do 6 500 złotych. Sama sytuacja jest bardziej skomplikowana, ponieważ chcę poddać auto poważnym modyfikacjom silnika, wnętrza, zawieszenia i elektroniki. Modyfikacje będą rozłożone w czasie, więc nie wszystko musi zostać zrobione na jeden raz. Oto moje generalne priorytety w tym samochodzie:
- 150KM(po tuningu)
- spalanie do 10L po mieście
- wysoka niezawodność(koszta części mogą być zwiększone, ale ma się po prostu nie psuć kiedy będzie regularnie serwisowany)
- ładny dźwięk silnika(w brzmieniu coś na kształt Jaguara XJ358: mocny, niski dźwięk, niegłośny)
- wygodne zawieszenie(po zmianie z fabrycznego)
- 5-drzwiowa wersja
- miejsca na głośniki w przednich i tylnych drzwiach
- 6 biegowa skrzynia biegów
- wysoki moment obrotowy(?)
Dla wielu z Was musi to brzmieć jak szalony wymysł, który się nie opłaca. Owszem, pewnie z ekonomicznego punktu widzenia nie będzie się opłacać. Jestem jednak studentem elektroniki i chcę poćwiczyć na "staruszku", a przy okazji zaoszczędzić. Jeżeli chodzi o elektronikę to wezmę to na siebie(w samochodzie nie są potrzebne elektryczne szyby, klima, elektrycznie regulowane lusterka). Do Was mam następujące pytania, jaką drogę obrać by osiągnąć cele wymienione wyżej.
1. Jakiej jednostki napędowej szukać? Myślę, że będzie to benzyna.
2. Modyfikować silnik czy robić swapa? Co bardziej się będzie opłacać?
3. Jakie zawieszenia są dostępne do takiego Golfa? Zależy mi najbardziej na komforcie jazdy i amortyzacji wszelakich dziur, dziurek i wybojów(znowu coś jak w Jagu X358)
4. Przy 150KM chcę by auto miało duże przyspieszenie(było dynamiczne jeżeli tego zapragnę), jednak niekoniecznie tak dużą prędkość maksymalną - 180km/h wystarczy zanadto.
5. Czy ktoś byłby w stanie zrobić, z przymrużeniem oka, kosztorys tych wszystkich zabiegów? Strzelam w 30 000 - 50 000 złotych przez te wszystkie lata.
6. W jakiej kolejności wykonywać te modyfikacje? Silnik, elektronika, audio, zawieszenie, maty wyciszające, wymiana wnętrza(deska, fotele, kanapy)?
Mam także jeden pomysł, proszę mi powiedzieć czy jest to możliwe...
Wymiana silnika na jakąś mocną jednostkę(200-300KM) i wyregulowanie go w taki sposób by stał się bardziej ekonomiczny, niezawodny - oczywiście kosztem mocy i momentu obrotowego. Czy coś takiego jest możliwe? Nie znam się na samochodach, ale w elektronice coś takiego jak najbardziej obowiązuje i stosuję to w praktyce. W tym wypadku myślałem na przykład o V8 dla dźwięku. Warunkiem koniecznym jest zwiększenie wytrzymałości silnika i ekonomii, bo gdybym chciał pełne V8 kupiłbym inny samochód.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc dotyczącą tematu, a także polecenie serwisów w Zachodniopomorskim, które podjęłyby się tak rozległych prac nad autem rozłożonych w czasie. Jak wspominałem budżet początkowy to 20 000 złotych i potrzebuję za to dobrego starter'a
Nadającego się do użytku. Proszę także do serca nie brać tych porównań do Jaguara - chodzi tylko o pokazanie, w którym kierunku zmierzam. Wiem także jak nieekonomiczne, nierealne to jest - i chcę spróbować.
Pozdrawiam!
PS Golf z zewnątrz ma wyglądać prawie tak samo jak zadbany oryginał, koła nie mogą wystawać na boki; zawieszenie ma być średnio-wysokie.