Jazda na gazie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jazda na gazie
Niedawno założyłem LPG w moim golfie III 1.8 GT 1996. Mam pytanie odnośnie benzynki. Rano jak go odpale ile powinien pochodzić na benzynie zanim go przełącze na gaz. Czy za każdym gdy przerwa jest dłuższa (2 godz) powinien pochodzić na benzynie do rozgrzania silnika szczególnie w taką pogodę jak teraz. Dzięki za posty.
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Zalozylem
Zalozylem u siebie instalacje sekwencyjna i zawsze odpala mi na benzynie.Jak jest zimny to musza byc spelnione 3 warunki:
- temperatura silnika 40 stopni
- obroty silnika powyzej 1500
- 25 sekund od odpalenia
Jak silnik jest cieply to tylko dwa:
- 25 sekund musi pochodzic na benzolu
- obroty powyzej 1500
Jak jest zimny to przejezdzam okolo 3 km i mi sie przelacza (teraz jak jest zimno) ale mam chyba cos jeszcze z termostatem wiec teraz robie okolo 5 km zanim sie przelaczy (nie zawsze, niekiedy normalnie zaleznie od temp. otoczenia)
- temperatura silnika 40 stopni
- obroty silnika powyzej 1500
- 25 sekund od odpalenia
Jak silnik jest cieply to tylko dwa:
- 25 sekund musi pochodzic na benzolu
- obroty powyzej 1500
Jak jest zimny to przejezdzam okolo 3 km i mi sie przelacza (teraz jak jest zimno) ale mam chyba cos jeszcze z termostatem wiec teraz robie okolo 5 km zanim sie przelaczy (nie zawsze, niekiedy normalnie zaleznie od temp. otoczenia)
Dude wher's your car?
Re: Jazda na gazie
JA MAM 1,6 MK2 I LATEM CAŁY CZAS ŚMIGAM NA GAZIE TYLKO ZIMĄ PALE NA BENZYNIE BO OILE SIE NIE MYLE TO PONIZEJ 10 STOPNI GAZ ZAMARZA W KOLEKTORZE NAWET GAZOWNICY Z SERWISU MUWIĄ ZE WSZYSCY TAK ROBIĄ I NIE GRA TO ROLI TYLKO ZE MAM DBAĆ O JAKOŚĆ GAZU WIEM ZE TO NIEŁATWE ALE ODRADZAJĄ MAŁYCH STACYJEK Z TANIM LPG JA NABIJAM NA SZELU I JEST OK BO NIEMA TYLE WOSKU I SYFU W KOLEKTORZE
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
wg
wedlug mnie lepiej niech troche dluzej pochodzi na benzynie i uzyska wlasciwa cieplote itp. i strace te 40 gr na benzyna niz mam silnik niszczyc z oszczednosci troche benzyny.chce jezdzic nim jak najdluzej wiec trzeba o niego dbac
Dude wher's your car?
Re: Jazda na gazie
Gaz to nie lody a chodzi o to ze gdy plyn chlodniczy ma np -15 a ty odpalisz auto na gazie to rozprzerzany gaz w reduktorz bedzie dodatkowo schladzal caly uklad chlodzenia a jesli bedzie barzdo zimno to jest morzliwosc zamarzniecia reduktora i autko zgasnie a przy tym bedzie smierdzec gazempiotr pisze:JA MAM 1,6 MK2 I LATEM CAŁY CZAS ŚMIGAM NA GAZIE TYLKO ZIMĄ PALE NA BENZYNIE BO OILE SIE NIE MYLE TO PONIZEJ 10 STOPNI GAZ ZAMARZA W KOLEKTORZE NAWET GAZOWNICY Z SERWISU MUWIĄ ZE WSZYSCY TAK ROBIĄ I NIE GRA TO ROLI TYLKO ZE MAM DBAĆ O JAKOŚĆ GAZU WIEM ZE TO NIEŁATWE ALE ODRADZAJĄ MAŁYCH STACYJEK Z TANIM LPG JA NABIJAM NA SZELU I JEST OK BO NIEMA TYLE WOSKU I SYFU W KOLEKTORZE
Golf II Fire&Ice 1,8 RP