Opony i felgi do Golfa MK 4
Opony i felgi do Golfa MK IV i Bory - CZYTAJ 1 POST
Witam, ja troszkę z innej beka bo mam pytanie o stalowki. Niby na pierwszej stronie jest napisane że do mk4 standardowo były pietnastki. Mam mk4 variant i mam komplet letni, komplet zimowy oraz zapas (!!) na stalowych szestnastkach. Tu moje pytanie czy te felgi były tam oryginalnie czy po prostu poprzedni właściciel zamienił pietnastki na szestnastki? Pozdrawiam
Opony i felgi do Golfa MK IV i Bory - CZYTAJ 1 POST
witam jestem tu nowy dlatego z góry sorry za ewentualne błedy, mam normalnie czyli 195 65 15, felga stal 6jx15 100x5 ale jako że muszę dojezdzać terenowo ( a także małzonka co b zmienia postac rzeczy ) pasowałoby mi nawet go lekko podnieść dlatego z czasem może doczytam i doszukam innych spręzyn ale puki co trafia mi się w okazyjnej cenie opony 215 55 16 wiem że zalecane są 205 55 16 i te moje będą miały 7mm większą średnicę czyli go podniesie o 3,5 mm. Proszę o pomoc czy nic nie będzie tarło, czy przy zakupie felg 6 1/2 JX16 muszę uważać na parametr et np. 42, 38. Nie chcę wracać do 15stek jako że mam stresujące życie i muszę czasem odreagować wchodząc szybciej w zakręt a 17stka juz będzie za twardo i nie w teren , z góry dzięki za poradę ...
Witam mam tarcze hamulcowe od golfa iv R32 334mm i chciałbym sie dowiedzieć czy podejdą pod nie 17" z audi s3?
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Jaki rozmiar klucza spline jest potrzebny do tych niby śrub w santa monica, m5, m8, m10, może większy?
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
z tego co pamiętam i nie licz że gładko pójdzie i wyjmiesz wszystkieSkrzak pisze: m8
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
- dżodżo1986
- Mały gagatek
mass143, latam od miesiąca na Achillesach 215/40/18 i nie narzekam, ale też wielkiej zimy to jeszcze nie odczuły. Jak pojawią się warunki zimowe, to wtedy coś więcej mógłbym powiedzieć, na razie tyle, że na mokrym są OK i nie są głośne. Za pieniądze jakie zapłaciłem to nie żałuję.
Cześć.
Od kilku dni poszukuję felg pod nowe opony letnie(205/55 R16) do mojego golfa 4. Ogólnie dowiedziałem się już z waszego forum co i jak jeśli chodzi o rozmiary zarówno opon jak i felg, lecz parametr ET nie daje mi spokoju.
Na forum jest informacja, że rekomendowane ET do 205/55 R16 to ET35, na wielu tabelach widzę ET42, a mi się z kolei przypadły do gustu takie które maja ET30 jak te http://olx.pl/oferta/borbet-5x100-16-CI ... 50f05aee3e" onclick="window.open(this.href);return false;.
Zawieszenie to seria i nic tu się nie będzie zmieniać, dlatego mam pytanie czy ET30 to nie jest przesada i czy nie będzie mi obcierać w jakichś sytuacjach, albo co gorsza wystawać poza obrys auta. A jeśli to za mało to jakie ET jest rekomendowane tak aby nie było żadnych problemów?
Od razu zaznaczam, że nie chcę się bawić w jakieś dystanse i inne cuda, tylko założyć felgi na opony i elegancko jeździć:)
Z góry dzięki za pomoc.
Od kilku dni poszukuję felg pod nowe opony letnie(205/55 R16) do mojego golfa 4. Ogólnie dowiedziałem się już z waszego forum co i jak jeśli chodzi o rozmiary zarówno opon jak i felg, lecz parametr ET nie daje mi spokoju.
Na forum jest informacja, że rekomendowane ET do 205/55 R16 to ET35, na wielu tabelach widzę ET42, a mi się z kolei przypadły do gustu takie które maja ET30 jak te http://olx.pl/oferta/borbet-5x100-16-CI ... 50f05aee3e" onclick="window.open(this.href);return false;.
Zawieszenie to seria i nic tu się nie będzie zmieniać, dlatego mam pytanie czy ET30 to nie jest przesada i czy nie będzie mi obcierać w jakichś sytuacjach, albo co gorsza wystawać poza obrys auta. A jeśli to za mało to jakie ET jest rekomendowane tak aby nie było żadnych problemów?
Od razu zaznaczam, że nie chcę się bawić w jakieś dystanse i inne cuda, tylko założyć felgi na opony i elegancko jeździć:)
Z góry dzięki za pomoc.
- dżodżo1986
- Mały gagatek
Masu91, nic nie będzie obcierać, zakładaj "opony na felgi i będziesz elegancko jeździł" bo felg na opony raczej nie założysz
Witam, zamierzam kupić felgi stalowe+opony ziomowe do mojego Golfa IV, niestety nie jestem zbyt obeznany w temacie-chciałbym zaczerpnąć opinii. Silnik 1.9TDI 90km, ze zmienionymi mapami na 134km. Nie wiem jaki rozmiar "stalówek" wybrać i jaki to bedzie miało wpływ na jakość jazdy. Zastanawiam się nad std rozmiarem 195/65/15 et38 a 205/55/16 et42 (czy one będą pasować w związku z innym ET?) a może polecacie jeszcze coś innego? Wiem, że drugi rozmiar będzie wiązał się z większym kosztem zakupu jak i eksploatacji.. ale może przemawiają za nimi jakies +? Będę wdzięczny za pomocne opinie za i przeciw. Zima tuż tuż, pasowałoby się przygotować
dyszka, Jeden i drugi rozmiar jest bardzo popularny, jeśli wchodzą ci 15 na hamulce (a tak sądzę jeśli nic nie modziłeś ) to bierz 15
różnica to 4mm et 42 schowa felgi bardziej do środka wlaśnie 4mm względem tych z et 38dyszka pisze:(czy one będą pasować w związku z innym ET?
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
Z hamulcami nic nie robiłem. Myślałem może, że na 16stkach będzie się lepiej prowadziło autko na śniegu po dodaniu mocy a większe koło będzie przyjemniejsze dla mojego oka Mam rozumieć, że nie warto za to przepłacać?
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Moim zdaniem zima to tylko stal+195/65/15 (bez kołpaków )a zaoszczędzoną kasę dołóż do dobre koło na lato. Chyba że masz hamulce >=312 to wiadomo że już 15 na to nie wejdą.
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2015 19:33 przez Skrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja Borka Variant:
Oki, wielkie dzięki. W takim razie wezmę 195/65/15 bez kołpaków obv
Szerokości!!
Szerokości!!