Miałem następujący problem z moim Golfem III 1.8 benzyna/LPG AMM 75KM: po dłuższej trasie trudno było uruchomić silnik, odpalał za którymś razem. Sprawdziłem, że pompa dostaje napięcie 12V, ale nie podaje paliwa (po dłuższym czasie pracy silnika, bo na zimnym nie było problemu). Po puknięciu w bak czasami dało się uruchomić silnik. Samochód ma przejechane 200tys. km, w tym 50 tys. km na gazie LPG.
Postanowiłem wymienić pompę paliwa (benzyna).
Aby to zrobić trzeba:
1. W bagażniku podnieść wykładzinę i po prawej stronie znajduje się pokrywa przykręcona na 3 wkręty, odkręcić.
2. Odłączyć przewody oraz złącze elektryczne z kołnierza widocznego w baku.
3. Odkręcić taką plastikową zakrętkę o średnicy ok 15cm w lewo. Najlepiej użyć specjalnego klucza. Ja zrobiłem go sam (bez niego nie byłem wstanie ruszyć tej nakrętki).
4. Po odkręceniu nakrętki wyjąć pokrywę (kołnierz).
5. Wtedy ukazuje się wnętrze baku, przewody paliwowe, pompa paliwa z koszem i paliwo.
6. Żeby wyciągnąć pompę trzeba przekręcić całym koszem (obudową) o 1/4 obrotu w lewo, bo jest zamocowana do dna baku na takie zaczepy.
7. Po przekręceniu można całość wyjąć z baku.
8. Po wyjęciu z baku musimy rozebrać obudowę, aby wyjąć starą pompę.
9. Odpinamy przewody elektryczne z pompy oraz jeden przewód paliwowy od pompy.
10. U góry dookoła obudowy są takie zatrzaski, ostrożnie je odpinamy i otwieramy obudowę pompy. Wówczas ukazuje się nam pompa paliwa.
11. Wkładamy nową pompę do obudowy i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Po wymianie pompy paliwa mój samochód zaczął działać prawidłowo.
Tu łatwo można zauważyć, że pompa zanurzona jest w paliwie, a tym samym smarowana i chłodzona paliwem. Z tego powodu warto mieć w baku co najmniej 1/3 - 1/2 paliwa w baku .
Poniżej zdjęcia z opisanej operacji.
Pokrywa w bagażniku.
Odpiąć przewody paliwa i złącze elektryczne.
Zrobiony klucz do okręcenia nakrętki 16cm.
Widok odkręconej nakrętki.
Widok po odkręceniu nakrętki.
Widok po wyjęciu kołnierza. W tle pompa i paliwo w baku. Włożyć rękę do środka i przekręcić obudowę pompy w lewo o 1/4 obrotu. Wyjąć całość z baku.
Widok całości po wyjęciu z baku.
Widok po rozebraniu obudowy pompy. Wyjąłem też pływak wskaźnika paliwa, aby się nie uszkodził przy wymianie pompy.
Pływak wskaźnika paliwa.
Pompa paliwa.
Obudowa pompy paliwa (kosz).
Widok pompy paliwa ze zdjętym plastikiem, dzięki temu lepiej widać ją na zdjęciach. Nie trzeba go zdejmować, bo nowa pompa jest z nowym plastikiem.
Dno baku (pusty) z widocznym miejscem do mocowania całej pompy na jego dnie.
Nowa pompa zamontowana w obudowie.
Pompa paliwa zamontowana na dnie baku, zamknąć kołnierz i zakręcić nakrętkę, zamontować przewody paliwa z nowymi opaskami, podłączyć złącze elektryczne.
Koniec wymiany pompy. Uruchomić silnik i sprawdzić czy wszystko działa prawidłowo.
Zdjęcie poglądowe całości znajdującej się w baku.
Fotoporada wymiana pompy paliwa
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony czw sie 18, 2011 20:38 przez grzegorzdr, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja chce wymienic tylko te przewody ktore ida od tej pompy, czyli sa caly czas zanurzone w ropie - Musze to byc jakies specjalne przewody ?
-
- Nowicjusz
Ja wiem że temat z przed kilku lat, ale mam problem. Nie mogę wyjąć pompy, odkręciłem to wieczko, wyjąłem górę ale nie mogę odpiąć pompy od mocowania na dnie, wie ktoś może dlaczego? Nie da się jej przekręcić w ogóle. Pomoże ktoś?
-
- Nowicjusz
Proszę spróbować mocniej przekręcić całym koszem pompy w lewo, też miałem podobną sytuację.
Czy w 1.3 NZ 91r. też jest pompa w baku i na zewnątrz .
Z jakiego innego VW można przełożyć do Golfa II pompę(y) paliwa
Z jakiego innego VW można przełożyć do Golfa II pompę(y) paliwa