Przeróbka na SDI czy nowe turbo?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam, mam problem w swoim volfie, mianowicie turbo już dawno przestało działać, obecnie pali mi ok. 7l ropy na mieście, kolega ma wolnossącego hatchbacka 1.9 na mechanicznej pompie i pali ok 4,5-5l na mieście. Stąd problem, czy lepiej przerobić mojego TD na wolnossący czy zrobić turbo, co z tym spalaniem, ile pali takie kombi zazwyczaj? Dodatkowo pracuje tym autem, wożę pizzę więc zależy mi na niższym spalaniu.
Przy turbo musialbym turbo timer mieć żeby nie zniszczyć turbo. A jeśli chodzi o zwykłego D to zauwazylem że tam są różnice w elektryce, ja mam mnóstwo kostek przy bezpiecznikach a wolnossący tylko że 3.
Prosze o pomoc, chce zrobić to jak należy i jak najbardziej z głową ale nie za drogo
Przy turbo musialbym turbo timer mieć żeby nie zniszczyć turbo. A jeśli chodzi o zwykłego D to zauwazylem że tam są różnice w elektryce, ja mam mnóstwo kostek przy bezpiecznikach a wolnossący tylko że 3.
Prosze o pomoc, chce zrobić to jak należy i jak najbardziej z głową ale nie za drogo
-
- Użytkownik
bez zbędnego pisania, bo wątek nie powinien się tu w ogóle znaleźc bo to jest dział speed a nie techniczny, poza tym nie piszesz jaki masz silnik, zero danych, pewnie moderator to przeniesie. Kup sprawne używane turbo, załóż i jeździj, tak wyjdzie najszybciej i najtaniej.
Dzięki za odpowiedź, przepraszam za zły dział ale jeszcze nie do końca się orientuje co i jak :p
A jeśli o silnik chodzi to wspomnialem że TD
A jeśli o silnik chodzi to wspomnialem że TD
-
- Użytkownik
a no właśnie, bo z TD nie zrobisz SDI, ale łatwiej zrobić wolnossący. Musiałbyć zmienić kolektor wydechowy i ssący na ten bez turba, skręcić dawkę śrubą regulacji na pompie wtryskowej, a lda i tak nie będzie działać i jeździć. Ale ja bym założył turbinę i jeździł, auto będzie spalać mniej i będzie taniej. Zależnie od tego co Ci się stało i jakie turbo masz naprawę można zamknąć w okolicy 150 - 250 zł, można jeszcze dać lepsze turbo jeśli masz starego typu to podmienić na troszkę lepsze przy okazji, i to wyjdzie najtaniej. Mało tego nawet jeśli masz TUrbo to możesz zmniejszać dawkę jeżdżąc w mieście i w jakimś tam stopniu przepał jeszcze zaniżysz.
Ponadto w TD w pompie jest tłoczek 9mm a w wolnossącym dieslu jest 8mm. Jak miałem na podwórku 2 mk3 z 1Y i AAZ każde seryjne to w 1Y spalanie było 4.0-4.8L średnio tak wychodziło 4.5L a w AAZ 5.3-6.5 z czego średnio tak 5.6-.5.7L. Oba auta były użytkowane identycznie i stan techniczny był b.dobry z czego 1Y moim zdaniem o wiele łatwiej znaleść w dobrym stanie.
Tak jak forowicz drakula500 napisał. Turbo wcale nie powoduje większego spalania tylko pozwala lepiej rozbujać auto i w porównaniu do suchego D nie operujesz pedałem gazu 0-1 co przyznam w trochę większym mieście jak warszawa bywa kłopotliwe.
Tak jak forowicz drakula500 napisał. Turbo wcale nie powoduje większego spalania tylko pozwala lepiej rozbujać auto i w porównaniu do suchego D nie operujesz pedałem gazu 0-1 co przyznam w trochę większym mieście jak warszawa bywa kłopotliwe.
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
-
- Użytkownik
Zapomniałeś havan dodać że 1y ma wtryskiwacze 135bar i dlatego tłoczek jedynie 8mm, nawet jeśli by robić z TD wolnossącego to ze względu na rozpylacze raczej musi zostać tam 9mm bo zapewni to lepsze rozpylenie nawet jeśli dawkę miałbyś "skręcić śrubą"
Dzięki, za pomoc, to zbieram na turbo, za 500 znalazłem regenerowane z gwarancją a znowu używane od 100 zł są, jak będzie lepiej? Regenerowane czy trochę częściej używane? I jak z żywotnością turbo jeśli jezdze tylko krótkie odcinki? 2-15km (rozwoze pizzę)
I czy jest ktoś w stanie powiedzieć czy boost pin to naprawdę coś fajnego i nie zwiększa spalania tylko moc?
I czy jest ktoś w stanie powiedzieć czy boost pin to naprawdę coś fajnego i nie zwiększa spalania tylko moc?
zależy od tego jakiego turba potrzebujesz. Regeneracja nie daje pewności a używka no z tym też różnie bywa. Ja oddałem Swoje do regeneracji utopiłem kasy że bym miał z 3 używki. a teraz "regenerowane turbo" służy mi za przycisk do papieru.
Jedni chwalą inni będą Ci odradzać zależy po prostu od farta na co trafisz.
Inna historia.. Żona ma AAZ i facet regenerował w niej k14 i miało to podobno około 40-50tyś najechane i luzy były spore i brało olej więc zmieniłem na T2 którą miałem ori w swoim mk2 i jak ręką odjął i auto ożyło i oleju nie bierze a turbo ori i ma 25 lat i nie zanosi się na to aby szybko się skończyło... Co do krótkich przebiegów to najlepsza jest benzyna ale wracając do tematu za każdym razem jak wyłączasz samochód daj turbinie odetchnąć i niech minutę pochodzi przed zgaszeniem pojazdu a będzie żyło.
Zmiana boostpina moim zdaniem to same plusy i on nie "zwiększa" mocy tylko tak naprawdę przywraca część tego z czego ori AAZ został okrojony. Jak najbardziej polecam zmianę ori kołka na boostpin z 1.6 TD
Jedni chwalą inni będą Ci odradzać zależy po prostu od farta na co trafisz.
Inna historia.. Żona ma AAZ i facet regenerował w niej k14 i miało to podobno około 40-50tyś najechane i luzy były spore i brało olej więc zmieniłem na T2 którą miałem ori w swoim mk2 i jak ręką odjął i auto ożyło i oleju nie bierze a turbo ori i ma 25 lat i nie zanosi się na to aby szybko się skończyło... Co do krótkich przebiegów to najlepsza jest benzyna ale wracając do tematu za każdym razem jak wyłączasz samochód daj turbinie odetchnąć i niech minutę pochodzi przed zgaszeniem pojazdu a będzie żyło.
Zmiana boostpina moim zdaniem to same plusy i on nie "zwiększa" mocy tylko tak naprawdę przywraca część tego z czego ori AAZ został okrojony. Jak najbardziej polecam zmianę ori kołka na boostpin z 1.6 TD
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
-
- Użytkownik
Zrób tą regeneracje sam, rozbierz turbinę, zweryfikuj stan elementów, kup odpowiednie części, zestaw naprawczy i śmigaj. Ja już zrobiłem dwie dla swoich aut i nie narzekam, wiem co mam i jeżdżę, a jak się wysypie to też 150 zł nie szkoda. Na pewno pochodzi dłużej niż używka.
To z takim zestawem to wystarczy wyjąć stare części wsadzic nowe czy trzeba coś skomplikowanego robić?
-
- Użytkownik
No jak to rozbierzesz to trzeba mieć oko, bo ostatnio tu z kolegą regenerowaliśmy turbinę, niby dobra niby dobra, poszedł zestaw naprawczy a ona dalej żyga olejem. Okazało się że ośka wirnika mimo, że wyglądała bardzo dobrze to okazała się zużyta . Wszystko zależy jak turbina Ci się popsuła, czy miałeś kolizję łopatek itp.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5109795922" onclick="window.open(this.href);return false;
A może po prostu kupie ta?
Boje się że rozbiore i uziemie auto a jest mi potrzebne, wolalbym kupić, wymienić i mieć z głowy
A może po prostu kupie ta?
Boje się że rozbiore i uziemie auto a jest mi potrzebne, wolalbym kupić, wymienić i mieć z głowy
Po małej stluczce wracam do tematu turbo, pojechalem nawet kupić ale gość powiedział że to nie wina turbo tylko całego osprzętu dookoła, kazał wymienić węże podciśnienia i filtr powietrza, zmienilem i nic, chyba actuator, takie mam wrażenie bo nie rusza się jak dodaje gazu. Nie ma może ktoś takiego sprawnego na zbyciu?
-
- Użytkownik