Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 piteks
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Sprawdzony produkt w dziedzinie NW
2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20
- piteks
- _
Tym razem na szybę wskoczyła NW od Gtechniq
Poprzednia NW była ściągnięta tlenkiem ceru i na szybie można było uzyskać jednolitą taflę wody.
W pierwszym rzucie poszedł płyn do mycia szyb ADBL Glass cleaner - ładnie pachnie pigwą .
Następnie wskoczyło G4
Po ściągnięciu G4 wilgotną fibrą, dla większej pewności szybę przetarłem dwa razy IPA
Teraz warstwujemy G1 (w sumie poszły trzy)
Ostatni krok, to G2 i docieranie
Zobaczymy jak teraz będą spisywać się obecne wycieraczki, bo zamówione 'boszki' są jeszcze w drodze. No i oczywiście czy NW przeżyje dwa lata (30tys.km) jak deklaruje producent . Z opinii na KA wynika, że raczej powinna .
Poprzednia NW była ściągnięta tlenkiem ceru i na szybie można było uzyskać jednolitą taflę wody.
W pierwszym rzucie poszedł płyn do mycia szyb ADBL Glass cleaner - ładnie pachnie pigwą .
Następnie wskoczyło G4
Po ściągnięciu G4 wilgotną fibrą, dla większej pewności szybę przetarłem dwa razy IPA
Teraz warstwujemy G1 (w sumie poszły trzy)
Ostatni krok, to G2 i docieranie
Zobaczymy jak teraz będą spisywać się obecne wycieraczki, bo zamówione 'boszki' są jeszcze w drodze. No i oczywiście czy NW przeżyje dwa lata (30tys.km) jak deklaruje producent . Z opinii na KA wynika, że raczej powinna .
- piteks
- _
Wczoraj była okazja, to wypróbowałem nową NW. Działa świetnie . Wycieraczki nadal skaczą więc pozostaje czekać do poniedziałku na nowe.
A tu SV Autobahn kropelkuje
A tu SV Autobahn kropelkuje
Piotrek jak tak sytuacja z automatem ? Przyzwyczaiłeś się już do S-tronica czy nadal tęsknisz za manualem ?
- piteks
- _
Szczerze? To jednak nadal tęsknię . Dobrze, że jest chociaż namiastka ręcznej i mam tryb M . Oczywiście nie mam zastrzeżeń do samej skrzyni, bo ta jest bardzo dobra i dla kogoś kto lubi automat może okazać się rewelacją. Ja jednak lubię sam decydować kiedy jaki bieg itd. . Przy następnej zmianie auta raczej nie będę brał pod uwagę automatu. No chyba, że dadzą mi go w gratisie, a jeszcze lepiej jak dopłacą . No to wtedy pomyślę
Zresztą jak już jesteśmy przy automacie, to czy u was też czasami skrzynia zastanawia się czy wrzucić wyższy bieg? Jeżdżę w trybie komfort (może to ma znaczenie ) i zdarza się, że czasem słychać jakby skrzynia chciała wrzucić kolejny bieg ale nie wie czy ma to zrobić i jest wrażenie przez jedną, może dwie, sekundy jazdy na biegu z lekko wciśniętym sprzęgłem.
Zresztą jak już jesteśmy przy automacie, to czy u was też czasami skrzynia zastanawia się czy wrzucić wyższy bieg? Jeżdżę w trybie komfort (może to ma znaczenie ) i zdarza się, że czasem słychać jakby skrzynia chciała wrzucić kolejny bieg ale nie wie czy ma to zrobić i jest wrażenie przez jedną, może dwie, sekundy jazdy na biegu z lekko wciśniętym sprzęgłem.
Re: Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 pite
Niczego takiego nie zauważyłem. Moja skrzynia jest przekonana, że jak jedziemy w trybie "D", to nie ma co za szybko reagować, bo może akurat kierowca się rozmyśli albo co...piteks pisze:Zresztą jak już jesteśmy przy automacie, to czy u was też czasami skrzynia zastanawia się czy wrzucić wyższy bieg? Jeżdżę w trybie komfort (może to ma znaczenie ) i zdarza się, że czasem słychać jakby skrzynia chciała wrzucić kolejny bieg ale nie wie czy ma to zrobić i jest wrażenie przez jedną, może dwie, sekundy jazdy na biegu z lekko wciśniętym sprzęgłem.
Na codzień: Golf VII Variant 1.4 TSI DSG
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
- piteks
- _
No właśnie u mnie to zjawisko jest gdy lewarek jest w pozycji D, a tryb pracy komfort (inne tryby tylko okazyjnie sprawdziłem i tam nie wiem czy to zjawisko występuje). Najczęściej pojawia się przy przejściu z 2 na 3 i z 3 na 4. Tak jakby już chciała wrzucić wyżej ale stwierdziła, że może jeszcze moment zaczeka.
piteks, jakiej IPY używasz? Mam czarne felgi i chcę położyć na nie Gyeona i zastanawiam się czy nie użyć samego Prep (który jest przecież odpowiednikiem IPY) bo słyszałem że IPA bardzo wysusza lakier. Co myślisz?
Jeżeli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz to kupiłeś sobie zły samochód.
- piteks
- _
IPA daję 50:50 z wodą destylowaną. Przed gyeonami zawsze zalecają Prepa. Ja jeszcze dodatkowo lecę IPA aby uzyskać maksymalnie jałową powierzchnię (tak robi wiele osób). Potem i tak coś kładziesz na lakier więc nie powinno mu nic grozić od IPA .
Zgadza się, odtłuszczenie karoserii jest kluczowe i moim zdaniem wiele osób je lekceważy, a potem pojawiają się opinie jak to produkty nie działają
2015 - ... Mocy przybywaj?
piteks, a pod woskiem trzymasz może jakieś wynalazki takie jak black hole, diamond glaze czy cos w tym stylu, czy na wyczyszczony lakier kładziesz tylko wosk ?
- piteks
- _
Tylko cleaner i wosk (obecnie sv regular + shield). Wszelkie politury sprawiają, że wosk szybko płynie i nie jestem miłośnikiem takich kanapek .
Nowe wycieraczki doszły
Ponieważ padał deszcz, to była okazja aby je wypróbować. Nareszcie błoga cisza i nic nie skacze . Wszystkim co mają problemy z wycieraczkami przy położonej NW polecam "boszki"
Nowe wycieraczki doszły
Ponieważ padał deszcz, to była okazja aby je wypróbować. Nareszcie błoga cisza i nic nie skacze . Wszystkim co mają problemy z wycieraczkami przy położonej NW polecam "boszki"
A nie mówiłem?
Jeżeli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz to kupiłeś sobie zły samochód.