Dolna osłona silnika - potrzebna? Jeździsz z czy bez?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odp: Dolna osłona silnika - potrzebna? Jeździsz z czy bez?
A montował ktoś metalową osłonę? Wygrzebałem taką na allegro i poważnie rozpatruję... Macie jakieś doświadczenia? Warto?
Już doczytałem w wątku, że warto
Już doczytałem w wątku, że warto
MK4 Blue Brzydal
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM
od razu wyjaśnię - testowana osłona na odcinku jakichś 200tys. km - osłona blaszana taka jak montowana w ASO - czemu blaszana - ano blacha 1mm to za mało. Testerem był mój brat , który ma trudny dojazd do posesji kamienistą i wyboistą drogą. O ile ta osłona chroni miskę przed lecącymi kamieniami to przytarcie osłoną do kamieni powodowało jej odkształcenie a nawet dobicie do miski - następnie ocieranie miski o osłonę a przy ponownym dobiciu - rozwalenie miski, bez osłony miska rozwalona raz , po zamontowaniu 2 razy. Co daje 200tys km bez osłony 1 raz, 200tys km z osłoną 2 razy . Chcesz montować osłonę to daj blachę 3mmPioter_ pisze:A montował ktoś metalową osłonę?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Odp: Dolna osłona silnika - potrzebna? Jeździsz z czy bez?
Ha! Good point. Ja właśnie swoją rozwaliłem nieco szarżując na mazurskich szutrach
inna rzecz, że poważnie zaczynam się zastanawiać na tym ustrojstwem, bo jednak daje to pewne poczucie pewności...
To taki element "pakietu bezdroża", czyli w na naszych drogach chyba konieczność. ..
inna rzecz, że poważnie zaczynam się zastanawiać na tym ustrojstwem, bo jednak daje to pewne poczucie pewności...
To taki element "pakietu bezdroża", czyli w na naszych drogach chyba konieczność. ..
MK4 Blue Brzydal
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM
- Death_Proof
- Ma gadane
Jeżdzę z osłoną i sobie chwalę, choć zajrzeć pod silnik się nie da i czasem mnie to denewuje. Popękała mi boczna od strony rozrządu, a w zasdzie była popękana jak go kupiłem.
Moim zdaniem daje więcej plusów od minusów - czysta komora i żywotność pasków to mnie przekonuje i jakoś przeboleję te kilkanaście śrubek podczas odkręcania.
Moim zdaniem daje więcej plusów od minusów - czysta komora i żywotność pasków to mnie przekonuje i jakoś przeboleję te kilkanaście śrubek podczas odkręcania.
~VAGSTYLE~
Podepnę się do tematu. Dziś jak zjeżdżałem z krawężnika, usłyszałem, że coś szura. Zajrzałem pod spód a tam widzę, że połowa osłony wisi luźno, ta od strony tyłu auta. Pytanie moje. Czy musze kupić nowe mocowania do osłony czy stare zostały ale osłona mogła się zsunąć ?
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Ponawiam pytanie, czy montował ktoś osłonę od diesla do benzyny? Da radę to założyć?
RED MEXICANA by uPiter
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
Założyć da radę ale jak masz wydech od strony chłodnicy go lepiej tego nie rób bo będzie pożar. Chyba że poszukasz metalowej osłony.
Wydech od grodzi jest, kolejny problem to automatyczna skrzynia. Przy takiej osłonie da radę utrzymać porządek pod maską, żeby si tak nie kurzyło?
RED MEXICANA by uPiter
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Bora 1.6 16v
- Silnik: BCB
Re: Dolna osłona silnika - potrzebna? Jeździsz z czy bez?
Panowie, zakładał ktoś osłonę od TDI do benzyny? (1.6 16v)
Czy ta mniejsza osłona do benzyny, daje jakieś wyciszenie w środku auta?
Czy ta mniejsza osłona do benzyny, daje jakieś wyciszenie w środku auta?
Bora sedan 2005, 1.6 16v,
4xel.szyby, climatr, komp, temp, ESP, recaro, 4 airbag
ale brak podswietlanych kratek nawiewu
4xel.szyby, climatr, komp, temp, ESP, recaro, 4 airbag
ale brak podswietlanych kratek nawiewu
Re: Dolna osłona silnika - potrzebna? Jeździsz z czy bez?
Czytałeś coś powyżej czy tak sobie napisałeś...? Osłony nie są od wyciszenia auta. Za to mata pod maską to i owszem.