Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 piteks
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Re: Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 pite
Dziękuję za radęvahu pisze:A nie mówiłem?
Nawet dotykając gumek, to te oryginalne są dużo twardsze niż na bosch'u
Dziękikaracz pisze:Gratulacje i to spalanie
Wszystko zależy od tego jak naciskasz na pedał gazu. Jeżeli skrzynia "myśli, że chcesz jeszcze dynamicznie przyspieszać czeka ze zmianą biegu.piteks pisze:No właśnie u mnie to zjawisko jest gdy lewarek jest w pozycji D, a tryb pracy komfort (inne tryby tylko okazyjnie sprawdziłem i tam nie wiem czy to zjawisko występuje). Najczęściej pojawia się przy przejściu z 2 na 3 i z 3 na 4. Tak jakby już chciała wrzucić wyżej ale stwierdziła, że może jeszcze moment zaczeka.
Jak chcesz płynnej i aksamitnej zmiany biegów podobnie naciskaj gaz.
Dynamiczna praca na gazie oznacza bardziej "sportową" zmianę biegów.
Kwestia wyczucia. Tak jak ze sprzęgłem.
(Nemo, Berlingo, Custom) Fiat: 125p, Polonez Caro, Felicja Kombi, Corolla mk8, Civic mk7, CR-V mk3, Golf mk6, Golf Variant mk7, Touran, T-Roc, A4 Allroad
Cała zabawa, aby przestać myśleć o biegach, co w przypadku DSG jest bardzo łatwe.piteks pisze:Szczerze? To jednak nadal tęsknię . Dobrze, że jest chociaż namiastka ręcznej i mam tryb M . Oczywiście nie mam zastrzeżeń do samej skrzyni, bo ta jest bardzo dobra i dla kogoś kto lubi automat może okazać się rewelacją. Ja jednak lubię sam decydować kiedy jaki bieg itd. . Przy następnej zmianie auta raczej nie będę brał pod uwagę automatu. No chyba, że dadzą mi go w gratisie, a jeszcze lepiej jak dopłacą . No to wtedy pomyślę
Zresztą jak już jesteśmy przy automacie, to czy u was też czasami skrzynia zastanawia się czy wrzucić wyższy bieg? Jeżdżę w trybie komfort (może to ma znaczenie ) i zdarza się, że czasem słychać jakby skrzynia chciała wrzucić kolejny bieg ale nie wie czy ma to zrobić i jest wrażenie przez jedną, może dwie, sekundy jazdy na biegu z lekko wciśniętym sprzęgłem.
Po to masz szybki automat, żeby zajmować się kierownicą i otoczeniem auta, a nie wajhować. Szczególnie w mieście.
W trasie zawsze masz tryb sport, który daje optymalny moment, szybkości i ciągłość napędu. Czyli pełnię bezpieczeństwa. Coś czego nie masz w manualnej skrzyni chyba, że masz licencję wyścigową.
Manualna zabawa 7 biegami jest karkołomna. Komputer znacznie lepiej i szybcie dobierze odpowiednie przełożenie od Ciebie. Jeżeli nie możesz się z tym pogodzić, to faktycznie powinieneś wrócić do manuala.
(Nemo, Berlingo, Custom) Fiat: 125p, Polonez Caro, Felicja Kombi, Corolla mk8, Civic mk7, CR-V mk3, Golf mk6, Golf Variant mk7, Touran, T-Roc, A4 Allroad
- piteks
- _
O.K. Czyli zjawisko normalne . Dzięki za info
Na to wyglądamocomus pisze:Jeżeli nie możesz się z tym pogodzić, to faktycznie powinieneś wrócić do manuala.
jak porównasz nagłośnienie audi a3 vs golfa 7 ??
audi a3 2.0 TDI 10 XII r.
- piteks
- _
Słuchu muzycznego nie mam. Mnie tak naprawdę, to nawet nie słoń na ucho nadepnął ale całe ich stado . Dlatego trudno mi się w tej kwestii wypowiadać. Dla mnie każdy sprzęt gra tak samo, a muzyki słucham raz na ruski rok . Wiem tylko, że w bagażniku jest subwoofer, bo przy wydaniu auta pokazano mi jak go wypinać, gdybym potrzebował się dostać do koła zapasowego .
Ja tak mam z akcesoriami do kosmetyki aut - wosk to wosk, kokpit spray to kokpit spray, jakiś szampon to po prostu szampon. Za to dźwięk w aucie - jestem dosyć wybredny i nadal twierdzę, że nie spotkałem auta, które w serii miałoby miękkie wysokie tony
Na codzień: Golf VII Variant 1.4 TSI DSG
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
- piteks
- _
I to jest piękne, że każdy z nas jest inny
Jeden lubi bułki a drugi córkę piekarza
audi a3 2.0 TDI 10 XII r.
Wracając do DSG, to powiem wam, że mnie trochę denerwuje. Przez to zamulenie. Czasem chciałbym przyspieszyć, a el nie w trybie "opór decha", ale przez to, że zawsze skrzynka trzyma na niskich obrotach, to efektem jest... brak efektu. Dużo lepiej jeździło mi się z tiptronic'em w A4, aczkolwiek zmiana biegw trwała tam dłużej.
Na codzień: Golf VII Variant 1.4 TSI DSG
- piteks
- _
No właśnie i chyba dlatego ciągle mam wrażenie, że ja i tak lepiej bym zmienił bieg . Może gdybym od zawsze jeździł automatem, to wpadałbym w zachwyt ale że od 1989 jeździłem manualem i nigdy nie miałem z tym problemów, to pewnie teraz szukam dziury w całym .
Miało być dzisiaj mycie auta. Jednak za oknem taki widok
Miało być dzisiaj mycie auta. Jednak za oknem taki widok
U mnie podobnie... Więc tylko odkurzanie dzisiaj będzie...