Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- SanchoPansa
- Nowicjusz
Jaki olej?
Przeczytałem cały i zauważyłem jednak zaryzykowałem haha a wracając do sprawy to chciałbym zalac go pół syntetykiem albo pełnym, myślałem nad czymś typu 5w40 może 5w50, jak już napisałem autko właściwie wyłącznie latem i lubię przycisnąć, oczywiście nie katować. No i czy robić płukankę przed wymianą?
-
- Forum Master
Jaki olej?
może zróbmy inaczej.
GDYBYM BYŁ NA TWOIM MIEJSCU:
przerzucając się z minerału na syntetyk zrobił bym płukankę. Olej mineralny ma najmniejsze właściwości płuczące silnik więc zależnie od tego ile na tym oleju jeździł może być w różnym stopniu zanieczyszczenia.
Oczywiście to jest moja prywatna opinia/wersja i to JA bym tak zrobił. Ty oczywiście zrobisz jak uważasz
GDYBYM BYŁ NA TWOIM MIEJSCU:
przerzucając się z minerału na syntetyk zrobił bym płukankę. Olej mineralny ma najmniejsze właściwości płuczące silnik więc zależnie od tego ile na tym oleju jeździł może być w różnym stopniu zanieczyszczenia.
Oczywiście to jest moja prywatna opinia/wersja i to JA bym tak zrobił. Ty oczywiście zrobisz jak uważasz
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
Hej, szukam dobrego, uszczelniającego silnik oleju - tylko pełne syntetyki wchodzą w grę. Polecono mi kilka marek, z czego najciekawiej dla mnie wygląda olej BIZOL. Zbiera b. dobre opinie na forach niemieckich, u nas na razie o nim cisza. Czy ktoś może się zetknął z tym olejem, może coś o nim powiedzieć? Chciałbym spróbować, bo choć cena nie należy do najmnijesyzch, to kuszą mnie dobre opinie użytkowników w DE, którzy mają ten sam silnik, co ja.
-
- Forum Master
Jaki olej?
Olej nie jest do uszczelnienia silnika.
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
-
- Nowicjusz
Re: Jaki olej?
No nie do końca. Są preparaty uszczelniające silnik, do dolewania podczas wymiany, jak i są oleje posiadające takie substancje w domieszce.dany_47 pisze:Olej nie jest do uszczelnienia silnika.
Jaki olej?
Taaaaa motodoktor itp dla silników w stanie agonalnym.Wieszczycki pisze:No nie do końca. Są preparaty uszczelniające silnik, do dolewania podczas wymiany, jak i są oleje posiadające takie substancje w domieszce.
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
No dobrze, ale odpowiedź: "Kup dowolny olej, pozdrawiam." nie jest dla mnie pomocna. Szukam opinii o oleju BIZOL.
Jaki olej?
Ale do czego?Wieszczycki pisze:No dobrze, ale odpowiedź: "Kup dowolny olej, pozdrawiam." nie jest dla mnie pomocna. Szukam opinii o oleju BIZOL.
W opisie masz 2.0 TDI czyli musisz mieć olej 507.00 - nisko popiołowy olej do silników PD z DPF. Te drugie wazniejsze. Temat jest o olejach dla benzyn.
Prosze więc propozycję bardzo dobrych oleju dla tego silnika:
http://allegro.pl/millers-oils-xf-longl ... 62387.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/liqui-moly-top-tec-42 ... 69430.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Nowicjusz
Tak, 2.0 TDI. Przepraszam, nie znalazłem podobnego tematu w dziale o dieslach, w takim razie napiszę tam. Te oleje, które proponujesz również brałem pod uwagę, ale chciałem spróbować najpierw tego Bizola. W DE jest to olej stawiany na równi z MIllersem i Liqui M. W Polsce jednak na razie niewiele o nim wiadomo. Po prostu mnie zainteresował.jhosef pisze:Temat jest o olejach dla benzyn.lWieszczycki pisze:No dobrze, ale odpowiedź: "Kup dowolny olej, pozdrawiam." nie jest dla mnie pomocna. Szukam opinii o oleju BIZOL.
Jaki olej?
Gdzie? Na forach?Wieszczycki pisze:W DE jest to olej stawiany na równi z MIllersem i Liqui M. W Polsce jednak na razie niewiele o nim wiadomo. Po prostu mnie zainteresował.
Ktoś to badał jakościowo?
Podobnie u nas na formach rozwinęła się kariera Motula. Zapoznaj się z pojęciem "marketing szeptany"
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
Ale czy są jakieś dostępne badania jakościowe dostępnych na naszym rynku olejów? Chętnie bym się zapoznał. Ja raczej z natury nie wierzę od razu "na słowo", stąd szukam wielu opinii. Ale niewykluczone, że przetestuję ten olej, tylko po to, by móc się potem podzielić opinią.
Jaki olej?
Jaką opinią się podzielisz?
Przetestujesz olej w laboratoriach przed i po zużyciu?
Usłyszysz, że silnik ciszej chodzi? ( po każdej wymianie ciszej chodzi bo OLEJ JEST ŚWIEŻY)
Rozbierzesz silnik aby sprawdzić jego stan?
Czy po prostu napiszesz - dobry olej bo silnik się nie zatarł?
Przetestujesz olej w laboratoriach przed i po zużyciu?
Usłyszysz, że silnik ciszej chodzi? ( po każdej wymianie ciszej chodzi bo OLEJ JEST ŚWIEŻY)
Rozbierzesz silnik aby sprawdzić jego stan?
Czy po prostu napiszesz - dobry olej bo silnik się nie zatarł?
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
U mnie problemem jest to, że silnik bierze sporo oleju między wymianami. Jeśli po wymianie to się poprawi, to będę zadowolony. Z tego, co piszesz wynika, że "nie da" się zweryfikować czy olej jest dobry, czy nie. Więc dlaczego ludzie kupują różne oleje - drogie i tanie, a nie tylko te najprostsze i najtańsze. Czy to tylko marketing tym rządzi?
- mitpo
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf 6 2.0 TDI
- Silnik: CFH
Jak silnik bierze sporo oleju to kwalifikuje się do remontu, uszczelniacze , pierścienie. Olejem tego kolego nie naprawisz.