***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
No możliwe ze to było sprzedawane jako pakiet budowany na CL. W VW do dziś tak robią niektore wersje ze buduje sie na trendlinie plus pakiet.
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
Re: golf mk2 jaka wersja
Michau pisze:witam,
Mam na oku mk2 fire and ice, problem w tym, że na wlepie z kodami w bagazniku wszystko się zgadza poza jednym- po prawej stronie na wysokości GOLF widnieje CL.
Czy te wersje tak po prostu wychodziły z fabryki czy coś jest kombinowane? (kod lakieru, silnika itp się teoretycznie zgadzają).
Ktoś pewnie zmienił emblemat...
Fire&Ice to jedna z topowych wersji limitowanych i więcej wspólnego miało z GTI niż z CLWichuTM pisze:No możliwe ze to było sprzedawane jako pakiet budowany na CL. W VW do dziś tak robią niektore wersje ze buduje sie na trendlinie plus pakiet.
No faktycznie masz racje z opisu w linku poniżej wynika ze Fire&Ice była budowana na GTI. Ale widać ze dużo innych limitowanych wesji było na CL.
viewtopic.php?t=48094" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?t=48094" onclick="window.open(this.href);return false;
Cześć
Jako auto rodzinne (wózek itp) lepiej sprawdzi się Skoda Octavia II FL kombi czy Seat Altea XL?
Jako auto rodzinne (wózek itp) lepiej sprawdzi się Skoda Octavia II FL kombi czy Seat Altea XL?
ALH + 205 + chip
Zdecydowanie Altea, wózek zmieści się bez problemów do obu aut, ale zapakować fotelik łatwiej będzie do wyższego auta. Ogólnie miejsca Ci w tym aucie nie zabraknie.
Ok to jeszcze kwestia silnika... Roczny przebieg ok 20tys km. Lepszym wyborem będzie 1.9TDI 105KM (+ chip bo 105KM to mało) ewentualnie 2.0TDI 140KM (chociaż nie wiem czy to dobry wybór), czy może 1.8TSI 160KM?
ALH + 205 + chip
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
1.8 TSI to siła nieczysta 1.9 TDI + chip jest ok ale ograniczeniem będzie skrzynia 5. W sumie 2.0 TDI w skodzie/seacie/golfie nie są takie złe ze względu na brak osławionych problemów pompą oleju (te występują w audi 14/a6 i passatach). Jedynym ich poważnym mankamentem są głowice w wersjach 16v.liteon0 pisze: 1.9TDI 105KM (+ chip bo 105KM to mało) ewentualnie 2.0TDI 140KM (chociaż nie wiem czy to dobry wybór), czy może 1.8TSI 160KM?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Ja bym wybrał 1,9 tdi niby tez ma swoje za uszami bo te nowsze odmiany to już nie takie same jak w Golfie IV czy Passacie B5 ale..TSI to są jednorazówki, problemy z napinaczem łańcucha rozrządu + problem olejowy, ale ten ostatni problem to zdaje się kłopot każdego TSI/TFSI..
2,0 tdi są ok jeśli na wtrysku CR bo te starsze tez beznadzieja. Aha no i pamiętaj że w TSI tak łatwo LPG nie założysz (wtrysk bezpośredni) a palić on raczej nie będzie mało jak depniesz solidnie.
2,0 tdi są ok jeśli na wtrysku CR bo te starsze tez beznadzieja. Aha no i pamiętaj że w TSI tak łatwo LPG nie założysz (wtrysk bezpośredni) a palić on raczej nie będzie mało jak depniesz solidnie.
Dobra to TSI odpuszczam. Czyli 1.9TDI bedzie najlepszym wyborem, ewentualnie 2.0TDI ale 8V? Czy w rocznikach 2008-2009 były jeszcze montowane 2.0 8V?
ALH + 205 + chip
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
8v ustalisz sobie po kodzie silnika, w necie bez probemu znajdziesz liste. Osobiście jakbym trafił przyzwoitego 16v (jest ich więcej) to też bym kupił. Szczerze mówiąc silnik to raczej drugorzędna rzecz w takim aucie. 90% to jakieś ulepy powypadkowe albo sprowadzone w stanie agonalnym - tu są miny. O wiele bardziej bym wolał TSI od Niemca I właściciela niż TDI igiełkę od naszego handlarzaliteon0 pisze:Dobra to TSI odpuszczam. Czyli 1.9TDI bedzie najlepszym wyborem, ewentualnie 2.0TDI ale 8V? Czy w rocznikach 2008-2009 były jeszcze montowane 2.0 8V?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Tak może być. Baza do zbudowania tego F&I może być CL.Michau pisze:witam,
Mam na oku mk2 fire and ice, problem w tym, że na wlepie z kodami w bagazniku wszystko się zgadza poza jednym- po prawej stronie na wysokości GOLF widnieje CL.
Czy te wersje tak po prostu wychodziły z fabryki czy coś jest kombinowane? (kod lakieru, silnika itp się teoretycznie zgadzają).
Ale też raczej powinno byc coś o F&I.
Witam. Zastanawiam się nad zakupem golfa mk2. Ze względu na przeprowadzkę autko by robiło z 50-100 km miesięcznie więc chyba to ma być benzyna. Chciał bym wersje tą z 4 światłami z przodu i szyberdachem. Z jakim silnikiem szukać? Lepiej kupić za 1tys i remontować czy szukać zadbanego? Czy lepiej szukać Gti? Pozdrawiam
Santoris pisze:szukać zadbanego
dasz może 2 tyś ale za to pojeździsz. Tym za tysiąc to możesz zostać zapchany przez kumpli do najbliższej stacji złomowania pojazdów.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Zakup VW Golf Plus jaki silnik
Witam jestem na kupnie samochodu i strasznie podoba mi się VW Golf Plus . Do wydania posiadam około 25000 zł . Auto jest bardzo przestronne na czym mi teraz zależy i podoba mi się najbardziej z dotychczasowych minivanów na rynku w tej cenie ale jest jeden problem jego silnik . Strasznie dużo naczytałem się że są awaryjne zarówno 2.0TDI jak i 1.4 TSI i kończąc na 1.6 FSI więc nie wiem nie wiem co mi teraz pozostaję bardzo proszę o porady wymianę doświadczenia w tym kierunku zakupu