***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Kupno Golfa IV z silnikiem TDI
Roczny przebieg ok. 17-19 tys. nie wiem gdzie i jak ale tak jest. Miasto przeważnie, ale najmniejszy dystans to ok 25 km do 30-40km. A autem jeżdżę codziennie.
SR jest z gazem i denerwuje mnie jeżdżenie na 2 paliwach a lubię wcisnąć. Na benzynke mnie nie stać żeby tylko na niej jeździć.
A 1-masa występuje tylko w 90 KM 1.9TDI ? Właściwie to mnie to 90-110 KM zadowala bo wiem, że można rozsądnie podnieść trochę mocy.
SR jest z gazem i denerwuje mnie jeżdżenie na 2 paliwach a lubię wcisnąć. Na benzynke mnie nie stać żeby tylko na niej jeździć.
A 1-masa występuje tylko w 90 KM 1.9TDI ? Właściwie to mnie to 90-110 KM zadowala bo wiem, że można rozsądnie podnieść trochę mocy.
Wg mnie w tych silnikach będzie dwumas: (ale może ktoś mnie poprawi)
AGR 90KM
ALH 90KM
ATD 101KM PD
AXR 101KM PD
AHF 110KM
ASV 110KM
AJM 115KM PD
AUY 115KM PD
ASZ 130KM PD
ARL 150KM PD
Problem tylko taki że rozsądnie podnieść moc w 1,9 tdi 90 km można do ja wiem? 120 koni? i to będą osiągi zbliżone do zdrowego 1,8 125 KM beznyna, a koszty utrzymania sporo większe.
A co się stanie jak padnie np dwumas? o ile będzie? jak padnie jakiś egr, turbo się pokicha? dla mnie koszty paliwa to ostatnie koszty jakie trzeba ponieść, komplet opon, zawiecha itd..sporo kosztów.
1,8T jak zmodyfikujesz to masz 180 koni z palcem w nocniku i to jedzie extra...
No ale Twój wybór jak chcesz szukaj diesla.
AGR 90KM
ALH 90KM
ATD 101KM PD
AXR 101KM PD
AHF 110KM
ASV 110KM
AJM 115KM PD
AUY 115KM PD
ASZ 130KM PD
ARL 150KM PD
Problem tylko taki że rozsądnie podnieść moc w 1,9 tdi 90 km można do ja wiem? 120 koni? i to będą osiągi zbliżone do zdrowego 1,8 125 KM beznyna, a koszty utrzymania sporo większe.
A co się stanie jak padnie np dwumas? o ile będzie? jak padnie jakiś egr, turbo się pokicha? dla mnie koszty paliwa to ostatnie koszty jakie trzeba ponieść, komplet opon, zawiecha itd..sporo kosztów.
1,8T jak zmodyfikujesz to masz 180 koni z palcem w nocniku i to jedzie extra...
No ale Twój wybór jak chcesz szukaj diesla.
Dwumase to będzie raczej słychać i czuć przy kupnie, i z dnia na dzień się nie rozlatuje, EGR do zaślepienia, no i turbo tak samo, musiałby kto nie dbać w ogóle.
Wole płacić raz na 1000 km niż raz na 500 km tyle samo.
Czekam na więcej postów, jeśli chcecie mi rzeczywiście odradzić to pisać może moja łepetyna pojmie, że to zły pomysł.
Wole płacić raz na 1000 km niż raz na 500 km tyle samo.
Czekam na więcej postów, jeśli chcecie mi rzeczywiście odradzić to pisać może moja łepetyna pojmie, że to zły pomysł.
-
- VW Baron
- Kontakt:
Golf 4/5 1.8gti/2.0 fsi
też skomplikowany silnik a na dodatek zniknął w okolicach 2000 roku i nie występuje w mk4 z końca produkcjioriente pisze:A może lepiej szukać 1.8 125hp bez turbo ?
jeździłem obydwoma i powiem, że jeśli 1.8 to tylko z turbiną jeśli się ma jakieś tam pieniążki do wydania na utrzymanie auta
jeśli nie to zostaje 1.6 + lpg
-
- VW Baron
- Kontakt:
chyba pierwsze 90-tki nie miały dwumasu później już tak,Brago pisze:A 1-masa występuje tylko w 90 KM 1.9TDI ?
a tak na marginesie to zdrowy 1.6 wcale gorzej nie jedzie niż ta 90-tka
sam to kiedyś sprawdzałem, a obecnie będzie wyraźnie taniej na lpg
jeśli chcesz mocy to albo mocniejszy diesel albo 1.8t
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
A dlaczego ma jechać gorzej skoro moc ma trochę większą?art_2008_a_ pisze:a tak na marginesie to zdrowy 1.6 wcale gorzej nie jedzie niż ta 90-tka
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Siemaneczko, ponieważ dalej szukam ;P powiedzcie mi
Altea XL : Silnik 1.9 Tdi 105 kucy (dobry silnik czy nie bardzo??) lub 1.6 MPI (boję się że nie pojedzie z takim małym silnikiem....)
Octavia II polift - to samo zapytanie o te same silniki.
Altea XL : Silnik 1.9 Tdi 105 kucy (dobry silnik czy nie bardzo??) lub 1.6 MPI (boję się że nie pojedzie z takim małym silnikiem....)
Octavia II polift - to samo zapytanie o te same silniki.
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
moim zdaniem nieporozumienie w Altei XL. No chyba że tylko solo latał będziesz.Prezes156 pisze: 1.6 MPI
Octavia owszem, jakoś tam się odpychać będzie ale Altea XL to ogromne auto o bardzo dużej pow. czołowej.
Całkiem niedawno znajomy handlarz przywiózł taką ze 170-konnym TDI (biedakowi korba bokiem wyszła) i DSG: bardzo przyjemnie to jeździ ale w tym zestawieniu. 100KM w wolnossącym motorze to katastrofa w tym aucie - chyba że przyjmujesz iż wyprzedzał nie będziesz. Co najwyżej pojazdy rolnicze.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
No własnie tego się bałem.....że to nie pojedzie.Piasek pisze:moim zdaniem nieporozumienie w Altei XL
A ten " nowy " 1.9TDI ?? co to za konstrukcja ?? Bo na pewno nie jest to poczciwy AFN albo ALH ;P
Wyczytałem że jedyne godne polecenia 1.9 TDI to: BKC i BJB właśnie w Octavii i Altea. Nie wiem czy serio tak jest .
Z tymi 2.0 to też mity... bo widzę że są jakieś 2.0 które dają radę....
No 2-litrówki TDI wiadomo - z pierwszych lat produkcji.
`07--> można brać z uwzględnieniem ogromnych przebiegów po korekcie albo takich przypadków jak wyżej napisałem że silnik tak katowany ze korba bokiem wylazła. Większość przypadków to ex-firmówki gdzie jedyne zmartwienie kierownika to na którą dojedzie na miejsce.
`07--> można brać z uwzględnieniem ogromnych przebiegów po korekcie albo takich przypadków jak wyżej napisałem że silnik tak katowany ze korba bokiem wylazła. Większość przypadków to ex-firmówki gdzie jedyne zmartwienie kierownika to na którą dojedzie na miejsce.
Re: Kupno Golfa IV z silnikiem TDI
110KM + chip i masz okolice 140KM (o ile silnik i reszta podzespołów jest ok), lub jak trafisz w dobrym stanie 90KM (ALH) to pakujesz wtryski i chipa i też masz 140KM. W stosunku do 1.6 różnica będzie bardzo duża. Co do silników PD w mk4 to też nie ma co się ich bać, to są dobre jednostki. Żeby było bez jakichkolwiek modyfikacji to musiałbyś szukac z silnikiem ASZ, bo ARLa to będzie bardzo ciężko znaleźć w przyzwoitym stanie.
A 1.6 dieselek taki wynalazek???
Fabrycznie nowe z salonu jeszcze moze bym się skusił chociaż pewnie nie. Ale 5-6-letnie nigdy w życiu. Wolałbym 2-litrówkę TDI.