Jaka skrzynia,do czego i od czego (temat zbiorczy)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
skrzynia biegów
prawdopodobnie siada mi skrzynia, gdy jadę na 3 biegu prędkość około 40-50 km/h słychać lekkie stuki, a nawet przy większej prędkości gdy bujam go po drodze.
Mam skrzynię z golfa II 1.6 benzyna, silnik na gaźniku 70KM, a mój golf 1.6 TD 80KM silnik SB
Mam skrzynię z golfa II 1.6 benzyna, silnik na gaźniku 70KM, a mój golf 1.6 TD 80KM silnik SB
-
- Nowicjusz
Witam.
Dzisiaj zarejestrowałem się na forum i za bardzo nie wiem,gdzie szukać info na temat mojego problemu.Otóż mam Golfa Mk2 1,6 automat i zużyło się koło zębate współpracujące z rozrusznikiem,znajdujące się przy kole zamachowym.Istnieje możliwość odwrócenia tej zębatki o 180 stopni,gdyż z drugiej strony zęby są jak nowe.Niestety nie wiem czy można coś takiego zrobić,czy nie spowoduje to jakichś nieprawidłowości w działaniu.Być może ktoś już coś takiego robił,dlatego proszę o informację.Dzięki
Dzisiaj zarejestrowałem się na forum i za bardzo nie wiem,gdzie szukać info na temat mojego problemu.Otóż mam Golfa Mk2 1,6 automat i zużyło się koło zębate współpracujące z rozrusznikiem,znajdujące się przy kole zamachowym.Istnieje możliwość odwrócenia tej zębatki o 180 stopni,gdyż z drugiej strony zęby są jak nowe.Niestety nie wiem czy można coś takiego zrobić,czy nie spowoduje to jakichś nieprawidłowości w działaniu.Być może ktoś już coś takiego robił,dlatego proszę o informację.Dzięki
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie wiem jak w automacie,ale przy zwykłym sprzęgle zbija się wieniec,podgrzewa i wkłada obracając o 180*. Wtedy rozruch silnika jest zdecydowanie cichszy.
Panowie pomóżcie. W moim mk2 SB padła skrzynia 4T. Chcę ją wymienić, ale nie wiem jaką mogę zamiast niej. Rozglądam się na razie w swojej okolicy, aby obejrzeć na żywo, dotknąć itp. Jeśli nie znajdę u siebie, to kupię przez internet 4T. Problem w tym, że w okolicy nie mogę dorwać 4T. Tylko 4S ciągle... A z tego co wyczytałem różnią się 5 biegiem, tzn na 4S musiałbym dawać większe obroty aby trzymać 100km/h niż w 4T. A tego nie chcę. W innych tematach znalazłem tabelkę przełożeń. Wynika z niej, że skrzynia 8A i ATH mają identyczne przełożenia jak 4T. Prawda? Podpasuje ATH? Bo to chyba z mk3. O 8A jestem zielony. Do jakich aut zaglądać? Wszystkie vagi mają takie same oznaczenia skrzyń?
Mój MK3 Cabrio --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=590017
Moja Audi A6 C5 --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=568421
Moja Audi A6 C5 --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=568421
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
A nie da się przelożyć zębatki 5 biegu ? Często skrzynie mają taką możliwość. Zainteresuj się tym bo być może się da.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
-
- Nowicjusz
Skrzynia biegów GOLF IV 1.4 16V 1998r.
Witam,
Posiadam golfa IV 1.4 16V z 98r. Padła mi skrzynia biegów i moje pytanie do was jakie mam teraz alternatywy jeśli chodzi o zakup oczywiście używanej skrzyni, chodzi mi tutaj jakie będą pasowały do mojego auta. Z tego co wiem w mojej skrzyni poszedł trzpień i łożysko oporowe.
Z góry dzięki
Opcja SZUKAJ. Pkt.2 reg. forum.
Michał_1977
Posiadam golfa IV 1.4 16V z 98r. Padła mi skrzynia biegów i moje pytanie do was jakie mam teraz alternatywy jeśli chodzi o zakup oczywiście używanej skrzyni, chodzi mi tutaj jakie będą pasowały do mojego auta. Z tego co wiem w mojej skrzyni poszedł trzpień i łożysko oporowe.
Z góry dzięki
Michał_1977
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Re: Skrzynia biegów GOLF IV 1.4 16V 1998r.
Było setki razy. Otwórz bagażnik, zobacz wlepę, masz na niej napisane oznaczenie Twojej skrzyni. Szukaj takiej samej to będziesz miał te same przełożenia.Tuchol1992 pisze:Witam,
Z góry dzięki
Michał_1977
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Skrzynia biegów ALH
Witam. panowie przyszedł czas na wymianę skrzyni biegów (zablokowana na 4 biegu ) silnik 1.9tdi ALH. Jakiej skrzyni szukać? może jakieś 6 biegowej co podejdzie p&p. Dodam że mam założone zwykle sprzęgło zamiast dwumasu
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
Pkt.2 reg. forum-opcja SZUKAJ. Temat jest podwieszony.
Michał_1977
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
Pkt.2 reg. forum-opcja SZUKAJ. Temat jest podwieszony.
Michał_1977
Skrzynia 6 nie podejdzie - inne sprzęgło, dwumasa, rozrusznik, półosie, wybieraki. Oczywiście możesz to wszystko wymienić, ale prościej i taniej wrzucić długą skrzynię 5, np. GGU (podobno z ATD), ale jak nie latasz autostradami to bez sensu. Normalnie w ALH jest skrzynia EGR, pasuje też ciut dłuższa EGS z ASV chyba, EUH z AXR i pewnie parę innych.
Dopiero co było - zobacz strona 15 tego tematu.
Dopiero co było - zobacz strona 15 tego tematu.
Jakie skrzynie pasują do mk2 zamiast 4t. Mój silnik to GX. Zależy mi na tym żeby skrzynia pasowała bez przeróbek. Wszystkie 020 będą pasować ?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Pasować będą,al co z przełożeniami?...Walas pisze:Wszystkie 020 będą pasować ?
Odpowiednikiem 4T,jeśli chodzi o przełożenia,jest CHC z mk3. Jest nowsza i pewnie mniej zmęczona życiem. Takiej szukajWalas pisze: do mk2 zamiast 4t. Mój silnik to GX
Rozumiem że skrzynia pasuje plug & play bez przeróbek do Gx-a ?CHC
Witam, posypała mi się skrzynia w gtiku, 2.0 2e, okazało się że siedzi tam skrzynia ath - mam okazję kupić aug w okazyjnej cenie i po nią jade, czy wszystko podejdzie ? Z tego co wiem ath było w mk2 rp (aug chyba tez) albo 1.9td
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tak. Jedyną różnica jest impulsator,zamiast "ślimaka" napędu licznika. Wyjmujesz impulsator,wkładasz ślimak ze starej skrzyni i po zawodach.Walas pisze:Rozumiem że skrzynia pasuje plug & play bez przeróbek do Gx-a ?
Jest jeszcze skrzynia CHD i takich samych przełożeniach,ale ma zabieraki przegubów na 100mm,a CHC ma na 90mm.
Jak bedziesz kupował tą CHC,to weź zmierz rozstaw zabieraków,czy jest taki sam jak w Twojej skrzyni,żeby nie było problemu z długościami półosi. Tego nie jestem pewny,więc musisz sprawdzić. Z resztą,jakiej byś nie kupował (innej niż Twoja),to należy to sprawdzać
Dla benzyny 115KM w mk3,dedykowane są m.in. AMC,CHE,DFQ.knxtxx pisze: 2.0 2e, okazało się że siedzi tam skrzynia ath - mam okazję kupić aug
AUG to stary kibel z mk2 montowany z silnikami benzynowymi 1,8 90KM,105KM,107KM i 112KM.
W dieslach jej nie było.