Przednie reflektory przeciwmgłowe - Instalacja el.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf III CL 1.4 KAT 1993
- Silnik: ABD
- Kontakt:
Niedawno wziąłem się za montaż przednich świateł przeciwmgłowych i tu moje pytanie, wiem że temat w necie po raz setny, ale na to odpowiedzi nie znalazłem. Otóż:
- mam już lamy, ori HELLA,
- mam włącznik, działa, załączają się odpowiednie kontrolki,
- jutro przyjdą krótkie blendy.
Z racji tego, że nie chciałem specjalnie bawić się w chałupnictwo bo zależy mi na jak najbardziej fabrycznej instalacji to udało mi się wraz z halogenami wyciągnąć ori instalację tj. prawa strona kostki na pasie przednim z wyjściem na lewy i prawy halogen: (foto)
I tutaj moje pytanie:
potrzebuje coś jeszcze, czy to już jest komplet, wystarczy przełożyć kable tylko od halogenów i będzie OK, czy jednak czegoś jeszcze brakuje ???
- mam już lamy, ori HELLA,
- mam włącznik, działa, załączają się odpowiednie kontrolki,
- jutro przyjdą krótkie blendy.
Z racji tego, że nie chciałem specjalnie bawić się w chałupnictwo bo zależy mi na jak najbardziej fabrycznej instalacji to udało mi się wraz z halogenami wyciągnąć ori instalację tj. prawa strona kostki na pasie przednim z wyjściem na lewy i prawy halogen: (foto)
I tutaj moje pytanie:
potrzebuje coś jeszcze, czy to już jest komplet, wystarczy przełożyć kable tylko od halogenów i będzie OK, czy jednak czegoś jeszcze brakuje ???
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Musisz zobaczyc czy we wtyczce ktora jest na pasie przednim masz przewody do wlacznika swiatel. Jezeli tak to montujesz i bedzie dzialac jezeli nie to musisz pociagnac dwa przewody do wlacznika:).
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
To znaczy tak, standardowo jak w każdym MK III brakuje jednego przewodu, dalej od kabla szaro - żółtego, a kontrolka od przednich przeciwmgłowych załącza się bez problemu po I wyciągnięciu. Na wtyczce po lewej stronie (wtyki) jest 15 wtyków, zaś prawa (jak na foto, piny) jest 14 pinów, więc brakuje tylko tego od przednich reflektorów, czyż nie ???
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nie pamietam jak tam dokladnie jest ale byc moze masz racje. Prawdopodbnie z wlacznika leci tylko plus natomiast mase bierze sobie gdzies blizej komory silnika. Musialbym zobaczyc jak to jest u mnie.
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jakbyś mógł to byłoby super. Mi właśnie chodzi o to skąd najlepiej wziąć minus. Czy być może jest już on na tej instalacji którą kupiłem ??? Wiem, że można z minusa na akumulatorze albo z innego metalowego elementu robiącego masę (pas przedni, wzmocnienie, błotnik), ale jak wspomniałem w pierwszym poście wolałbym jak najbardziej zbliżyć się do oryginału.
Gdy odkręcałem halogeny z dawcy do mojego Golfa, to ich masa była przykręcona do klemy akumulatora, tak też zrobiłem u siebie.
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
A co w kwestii przekaźnika. Fabrycznie w skrzynce bezpieczników w miejscu przekaźnika R10 jest zworka. Słyszałem, że przy dłuższym użytkowaniu palą się styki w stacyjce itp. Więc musi być ten przekaźnik czy też nie. Jeżeli tak to o jakich parametrach ???
Masz już wszystko. Wystarczy podłączyć.ryszard.derbich pisze:potrzebuje coś jeszcze, czy to już jest komplet, wystarczy przełożyć kable tylko od halogenów i będzie OK, czy jednak czegoś jeszcze brakuje ???
Odnośnie przekaźnika: na forum są podzielone zdania. Jedni piszą, że może/musi być, inni że nie. Nie ma jakiegoś konsensusu w tej sprawie. Osobiście jeżdżę na zworce od 4 lat. Jeszcze nic się nie spaliło/wypaliło.
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Faktycznie, oglądałem parę egzemplarzy na szrotach z ori instalacją i też miały mostek. Więc pozostaje mi tylko działać. Dzięki za sugestie panowie.
Temat do zamknięcia.
Temat do zamknięcia.
Re: Przednie reflektory przeciwmgłowe - Instalacja el.
Miały mostek ponieważ ten przekaźnik nie jest od przednich przeciwmgielnych .ryszard.derbich pisze:Faktycznie, oglądałem parę egzemplarzy na szrotach z ori instalacją i też miały mostek. Więc pozostaje mi tylko działać. Dzięki za sugestie panowie.
Temat do zamknięcia.
Jeśli mamy oryginalny hak zakładany w fabryce to przekaźnik r10 po podpięciu przyczepy odcina światła przeciwmgielne tylne a zapala te w przyczepie .
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi w temacie. Teraz to zapewne i innym się przyda.
Zależy jeszcze gdzie ta zworka siedziała. Ludzie wkładali też zworkę, aby po przełączeniu na drogowe paliły się też imachul333 pisze:Miały mostek ponieważ ten przekaźnik nie jest od przednich przeciwmgielnych .
Jeśli mamy oryginalny hak zakładany w fabryce to przekaźnik r10 po podpięciu przyczepy odcina światła przeciwmgielne tylne a zapala te w przyczepie .
mijania.
Tamta tez była oryginalnie a wystepowala tylko ze światłami h1 + h1
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zmontowałem sobie dziś to wszystko w całość i działa jak należy. Świecą prawie tak jak drogowe i fajnie doświetlają to co zaraz przed zderzakiem.