Lampka w drzwiach kierowcy, podświetlenie nawiewu, alarm
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Lampka w drzwiach kierowcy, podświetlenie nawiewu, alarm
Niedawno miałem włamanie do auta, skradziono mi radio a przy tym złodzieje "namieszali" coś w instalacji elektrycznej, nie działa mi lampka w drzwiach kierowcy która powinna świecić po otwarciu drzwi (zauważyłem że jeśli alarm jest załączony otwrcie drzwi kierowcy nie przerywa obwodu i alarm się nie włącza, tak jakby były zamknięte), nie świeci również podświetlenie "nawiewów". Nie mam pojęcia jak ustalić przyczynę braku oświetlenia tych elementów, być może ktoś z Was dysponuje schematem instalacji elektrycznej do Golfa IV 98 r
Pozdr
Pozdr
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 18:31 przez alex_id, łącznie zmieniany 2 razy.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Podsufitówka również nie świeci, jeśli chodzi o brzęczyk od świateł to już wcześniej nie działał. Zamek wydaje się być sprawny, otwiera sie i zamyka z pilota.kiss pisze:Dla pewności sprawdź jeszcze czy świeci podsufitówka po otwarci drzwi kierowcy i brzęczyk od świateł. Być może uszkodzony masz zamek (krańcówkę), ewentualnie diode.
Jeśli chodzi o nawiewy to sprawdź może najpierw żarówkę.
W zamku znajduje się krańcówka która odpowiada właśnie za brak oświetlenia, czy niedziałający brzeczyk. Jest to element nierozbieralny i dla tego należy wymienić cały zamek.alex_id pisze:Zamek wydaje się być sprawny, otwiera sie i zamyka z pilota.
To włamanie nie koniecznie musi być powiązane z tą usterką.
No fakt to było pytanie z kategorii "czy ta winda do góry jedzie..."kiss pisze:Połowy zamka chyba raczej się nie kupiCały zamek?
A tak poważnie co to znaczy cały zamek, tylko w drzwiach kierowcy czy cały zamek centralny w aucie, bo nie jest to dla mnie jasne, niestety nie jestem mechanikiem :-)i nie do końca jestem przekonany czy to wiana zamka, przeciez on sam działa, nie działa jedynie oświetlenie, aha w bagażniku również brak światła, wszystkie te niedomagania zauważyłem właśnie po tym włamaniu, więc jednak coś chyba zepsuli
Myślę że te „niedomagania” mogłeś mieć już wcześniej tylko nie zwróciłeś na to uwagi, ale może się mylę?
Wymienić powinieneś tylko zamek w drzwiach kierowcy. To że on działa bez zarzutu nie znaczy że działać musi też krańcówka która w nim właśnie jest.
Rozumiem że przy otwieraniu drzwi pasażera oświetlenie działa poprawnie?
Jeśli chodzi natomiast o klape bagażnika to sytuacja wygląda podobnie: zamek a dokladnie uszkodzona krańcówka w zamku.
Nie dziw się. Są to bardzo częste sytuacje w naszych mk4
Wymienić powinieneś tylko zamek w drzwiach kierowcy. To że on działa bez zarzutu nie znaczy że działać musi też krańcówka która w nim właśnie jest.
Rozumiem że przy otwieraniu drzwi pasażera oświetlenie działa poprawnie?
Jeśli chodzi natomiast o klape bagażnika to sytuacja wygląda podobnie: zamek a dokladnie uszkodzona krańcówka w zamku.
Nie dziw się. Są to bardzo częste sytuacje w naszych mk4
Dokładnie, od strony pasażera wszystko jest OK.Rozumiem że przy otwieraniu drzwi pasażera oświetlenie działa poprawnie?
Zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw, jeśli drzwi pasażera zostaną otwarte pierwsze a później są otwierane drzwi kierowcy lampka w drzwiach od kierowcy zaczyna świecić, więc to nie problem z żarówką, , pozostaje jeszcze kwestia oświetlenia nawiewów, ale to mogą być jednak żarówki, w każdym razie dzięki za info, będę kombinował z tym zamkiem.
A tak na magrinesie, może ktoś posiada instruckję obsługi do Golfa IV w pdf ?
P.S. Płock pozdrawia Płock
Sam więc widzisz- z instalacją masz wszystko ok. padła tylko krańcówka w zamku drzwi kierowcy, lecz nie da się niestety jej oddzielnie wymienić. Jest zintegrowana z zamkiem.alex_id pisze:Dokładnie, od strony pasażera wszystko jest OK.
Koszt takiego zamka to ok. 200zł
Jeśli chodzi o nawiewy to jest tam tylko jedna żaróweczka za środkowym pokrętłem. Sprawdz ją czy się nie przepaliła ewentualnie nie poluzowała.
Instrukcje w PDF są do pobrania tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=40051
PS.Płock pozdrawia Płock
mam takie pytanie do Was... własnie odnosnie oswietlenia w bagażniku... mianowicie z tego co udało mi sie wybadac probierką to do wtyczki lampki nie dochodzi wogole masa... i pytanie gdzie jest ona umieszczona czy własnie w zamku??
zarówka jest dobra i gdy podłacze mase do karoserii swieci jak tralala, wiec mam nadzieje ze da sie to wszystko jakos obejsc nie zmieniajac zamka...
zarówka jest dobra i gdy podłacze mase do karoserii swieci jak tralala, wiec mam nadzieje ze da sie to wszystko jakos obejsc nie zmieniajac zamka...
Ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi