Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska/Sosnowiec

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: herbu » pn paź 17, 2016 11:03

Witam
Żona zrobiła prawko i poszukuję dla niej jakiegoś auta. Ma być małe, zwinne i mieć wspomaganie. Obecnie jeździ Golfem II, ale z racji braku wspomagania, manewrowanie na ciasnym parkingu nie należy do przyjemności. A w mieście takie sytuacje niestety są na porządku dziennym. Dlatego wybór padł na Lupo. Dokładnie na to:
https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-lu ... iaeMP.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Co nim myślicie? Ogólnie auto potrafię dość dokładnie sprawdzić, tego się nie boję, ale czy Lupo ma jakieś ukryte bolączki, na które trzeba zwrócić uwagę?
Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2016 11:44 przez herbu, łącznie zmieniany 1 raz.

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
Jolero
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska

Post autor: Jolero » pn paź 17, 2016 11:21

Sprawdź VIN bo skrętka na bank, i auto bez klimy w dodatku czarne to strzał w kolano, reszta ok :helm:

[b]Dont hate the player, hate the game :] ...
[/b]

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska

Post autor: herbu » pn paź 17, 2016 11:28

Jolero pisze:Sprawdź VIN bo skrętka na bank
W przebieg nie wierzę, ale nawet jakby był x3 to mnie nie przeraża, bo miałem SDI i wiem ile to wytrzyma :)
Jolero pisze: i auto bez klimy w dodatku czarne to strzał w kolano
Wiem, ale w okolicy nie ma nic z klimą. Wiadomo, chciałbym, ale jak nie będzie to też się przeżyje.
Bardziej chodzi mi czy coś widać podejrzanego po zdjęciach?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pn paź 17, 2016 12:32

herbu, pisałeś w innym temacie że 7 km do pracy więc zapytam, czy na pewno chcesz aby żona jeżdziła do pracy w zimnym aucie?

Wspomaganie w SDI było w standardzie o ile się nie mylę, poza tym sprzedawca kombinuje pewnie go sprzedać na "umowę na Niemca"
Jolero pisze:Sprawdź VIN bo skrętka na bank,
na bank to wszyscy kiedyś umrzemy

i auto bez klimy w dodatku czarne to strzał w kolano, reszta ok :helm:
zgadzam się, moja żona ma lupo bez klimy i latem sama przyznaje że to udręka ale auto jest tak rewelacyjnym stanie że szkoda się go pozbywać
herbu pisze: czy Lupo ma jakieś ukryte bolączki, na które trzeba zwrócić uwagę?
standardowe nie odbiegające od normy natomiast bardzo lubi drgać deska rozdzielcza, w 1.4 MPI drży a SDI to szczególnie, ja w swoim lupo podłożyłem dość twarde gąbki i wyeliminowałem

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » pn paź 17, 2016 13:09

doggie pisze:herbu, pisałeś w innym temacie że 7 km do pracy więc zapytam, czy na pewno chcesz aby żona jeżdziła do pracy w zimnym aucie?
Obecny Golf wcale nie grzeje, więc jest przyzwyczajona. A na poważnie, to te 7 km ma w obie strony, może nawet mniej, więc będzie przebywać w aucie jakieś 3-4 minuty :) Pracuje w tym samym budynku co ja (na szczęście w innej firmie) i ja ze swojego doświadczenia wiem, że jedyne auto, które na tym dystansie potrafiło podgrzać temp. w kabinie, to było Volvo 960. Każde inne, czy to benzyna, czy diesel, na tym dystansie, w zimie nic nie uradzą. Co do ogrzewania w SDI, to faktycznie jest słabo - miałem Fabię z tym silnikiem i przy -15 stopniach potrzebował 10 km by zaczęło być czuć ciepło.
doggie pisze:na bank to wszyscy kiedyś umrzemy
:bigok:
doggie pisze:zgadzam się, moja żona ma lupo bez klimy i latem sama przyznaje że to udręka ale auto jest tak rewelacyjnym stanie że szkoda się go pozbywać
Też bym wolał z klimą, ale nie ma nic takiego w okolicy. A szkoda.
doggie pisze:standardowe nie odbiegające od normy natomiast bardzo lubi drgać deska rozdzielcza, w 1.4 MPI drży a SDI to szczególnie, ja w swoim lupo podłożyłem dość twarde gąbki i wyeliminowałem
To akurat nie problem - bardziej interesują mnie jakieś problemy jak np. falowanie obrotów w 1.6 itp.

Awatar użytkownika
luckyboy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Silnik: BCA

Post autor: luckyboy » pn paź 17, 2016 14:01

Moja żona ma do pracy 8km i w upały przez ten odcinek to zdąży się szybciej rozchorowac od klimy niż schłodzić wnętrze auta klima. Sam mam klime i nie korzystam z niej na mieście, bo to bez sensu. Jadąc kawałek lepiej okno otworzyć. Diesel na krótkie przejażdżki to słaby pomysł, lepsza benzyna, odpuść sobie.

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » pn paź 17, 2016 14:46

luckyboy pisze:Diesel na krótkie przejażdżki to słaby pomysł, lepsza benzyna, odpuść sobie.
A w czym taka benzyna lepsza od SDI, jeśli mogę wiedzieć? Na pewno szybciej się rozgrzewa i jest bardziej cicha. Ale coś więcej?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pn paź 17, 2016 14:55

herbu pisze:
To akurat nie problem - bardziej interesują mnie jakieś problemy jak np. falowanie obrotów w 1.6 itp.
w SDI w żadnym wydaniu nie ma w zasadzie problemów, ja miałem Polo 9N 1.9 SDI kod AGD, pancerny silnik, w benzynach 1.4 były problemy z zamarzającą odmą choć w moim odma jest już podgrzewana

jeśli grzanie to nie problem to ja bym celował w SDI, spalanie na takim dystansie będzie sporo niższe niż w benzynie a zawsze można farelkę samochodową zamontować do rozmrażania szyby
herbu pisze: że jedyne auto, które na tym dystansie potrafiło podgrzać temp. w kabinie, to było Volvo 960
no tutaj się nie mogę zgodzić, bo moje lupo juz po 1 km jest ciepłe

dzisiejsze t.diesle mają dogrzewacze elektryczne, może nie są one jakieś super wydajne ale już po minucie z nawiewó leci ciepłe powietrze
herbu pisze:
A w czym taka benzyna lepsza od SDI, jeśli mogę wiedzieć? Na pewno szybciej się rozgrzewa i jest bardziej cicha. Ale coś więcej?
raczej atuty się skończyły :D choć te wymienione przez ciebie dla wielu są nie do pobicia

ps. nie zapominaj o Arosie choć tutaj miałbym obawy o jakość blach

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » pn paź 17, 2016 15:49

doggie pisze:ps. nie zapominaj o Arosie choć tutaj miałbym obawy o jakość blach
A no właśnie - bo miałem styczność z kilkoma Arosami i właśnie blachy w nich były dużo słabsze niż w Lupo. A może to przypadek? Czy jednak Lupo faktycznie ma lepsze blachy? Bo i chyba ocynk już w nim jest?
doggie, jeszcze jedno pytanie - ile pali Ci Twoje Lupo, bo rozumiem, że masz 1.4 16V (75 KM)?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pn paź 17, 2016 16:45

herbu pisze:
A no właśnie - bo miałem styczność z kilkoma Arosami i właśnie blachy w nich były dużo słabsze niż w Lupo. A może to przypadek? Czy jednak Lupo faktycznie ma lepsze blachy? Bo i chyba ocynk już w nim jest?
to nie przypadek, pod koniec lat 90-tych produkcję Arosy przeniesiono z Wolfsburga do Hiszpanii i Lupo zauważalnie ma lepsze blachy od Arosy, pamiętaj że Lupo nigdy nie było produkowane na rynek polski i nie było oferowane w oficjalnej sieci dealerskiej

doggie, jeszcze jedno pytanie - ile pali Ci Twoje Lupo, bo rozumiem, że masz 1.4 16V (75 KM)?
mam 1.4 8V 44kW/60KM 116Nm przy 2800 rpm 2003 rok prod., żonie pali średnio 5,6 litra w 90% na dystansie 50 km /25 km do pracy i z powrotem/, jak założyłem opony 155 zamiast dotychczasowych 175 to spalanie spadło z 5,8 do 5,6 litra

edit: no może 80% trasa/20% lokalnie na krotkich dystansach 1-2 km, ale takie SDI spali około 4 litrów /moje Polo 1.9 SDI paliło średnio 4,7/ to jest jednak sporo mniej

75 konny ma 126 Nm przy 3800 obr/min względem 116/2800 w moim, moim się jeździ lepiej

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » wt paź 18, 2016 11:43

Pojawił się jeszcze jeden, identyczny: https://www.olx.pl/oferta/przygarnij-kr ... 6dba5da982" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzisiaj postaram się pojechać go obejrzeć. Na plus, że już zarejestrowany w PL, ponoć mechanicznie wszystko sprawne, wizualnie jedynie wgniotka na przednim błotniku, czyli małostka. Jak będzie z nim wszytko ok, to dzisiaj wieczorem go przywiozę. Oby, bo już mi się nie chce szukać.

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » śr paź 19, 2016 09:36

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Kur...a, ale się wczoraj wnerwiłem. Dzwonie do baby, co sprzedaje to Lupo z Sosnowca. Porozmawialiśmy i umówiliśmy się na daną godzinę. Tuż przed wyjechaniem dzwonię, że wyjeżdżam. Ok, nie ma sprawy. Jadę do tego Sosnowca, po czym jak już jestem blisko, dzwonię o dokładny adres. Okazało się, że nie Sosnowiec, jak mi mówiła, a jakieś zadupie 40 km dalej. Już się wnerwiłem, bo jadę z dzieckiem, po pracy, zmęczony, ale ok, niech będzie, 40 km mnie nie zbawi. Dojeżdżam na umówiony parking przy kościele i dzwonię, że jestem. Ok, za 2 minuty jestem, słyszę. Mijają 2 minuty, mija 5 minut, 10, 15, 20... Dzwonie do niej raz, nie odbiera. Dzwonie 2, 3, 5, 10 raz - w końcu odbiera. Mówi, że auto jej nie chce odpalić. To ja, że podjadę jak już jestem i obejrzę go i tak, niech mi poda adres. A baba, że nie ma po co bo auto i tak nie zapali, a ona tak nie chce, itp, itd. Ewidentnie nie chciała sprzedać, bo albo dostała lepszą ofertę, albo ktoś jej nagadał, że za tanio wystawiła, albo się rozmyśliła. 4 godziny w trasie, i zobaczyłem :ass: Nie jadę już nigdy dalej po auto niż max. 30 km.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » śr paź 19, 2016 13:01

jak to powiedział pewien znany polityk, "muszem ale nie chcem", może z tą panią podobnie :D

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » śr paź 19, 2016 15:21

doggie pisze:jak to powiedział pewien znany polityk, "nie chcem ale muszem", może z tą panią podobnie
No może :) Trudno się mówi, szukamy dalej...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”