Przygotowanie diesla/turbodiesla do okresu zimowego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: Przygotowanie diesla/turbodiesla do okresu zimowego.
Można Jeszcze sprawdzić stan świec żarowych z podgrzewaczu jeśli ktoś takie coś ma zamontowane. Same świece łatwo sprawdzić bo oprócz metod zamieszczonych wyżej, gdy połączymy je na krótko do akumulatora i są sprawne to będzie słychać taki syk spowodowany rozgrzewaniem świecy w płynie, bynajmniej ja takie coś zaobserwowalem [WHITE SMILING FACE] następne sam przekaźnik, czy dochodzi do niego prąd, czy bezpiecznik jest cały, przewody które idą do świec i samo sterowanie również można sprawdzić "ręcznie" czy przekaźnik działa. Jak wszystko działa to ECU powinien prawidłowo sterować i będzie szybciej się grzało powietrze w kabinie.
Przygotowanie diesla/turbodiesla do okresu zimowego.
Bardzo dobre kompendium. Od siebie chciałbym dodać, że do 1,9TDI ASV (Octavia I, 200 tys. przebiegu) przed dużymi mrozami, dolewam Kleen Flo Diesel Lubricant. Napisane na nim jest że smaruje (ale ponoć sam producent przyznał, że nie do końca), natomiast bardzo czuję poprawę w odpalaniu i pracy silnika (pozostałe rzeczy sprawne, jak zaleca się na początki tego topiku).
Dzięki za ten temat, ale pytanko. O turbinę trzeba jakoś zadbać na zimę? Znalazłam kilka info o tym jak czyścić turbo tutaj https://www.regeneracja-turbosprezarek. ... -dostawcze , ale nie wiem czy to prawda. Wiem, że późno piszę, ale jeszcze nie wszystko stracone, bo autko jak było garażowane, tak teraz niestety będzie musiało stać na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony wt lut 05, 2019 16:37 przez Baruum215, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
No to idealnie, jeden problem z głowy. Dziękuję!