Niekoniecznie słusznie, ale część racji masz. TDI bym nie odrzucał, szczególnie jeśli udałoby Ci się znaleźć auto w dobrym stanie, a już szczególnie 90-konnego bez dwumasu i zmiennej geometrii (pierwsze roczniki). Jazda miejska wcale im nie szkodzi. Osobiście od dawna używam TDI, jeżdżę w większości w mieście i nic się nie dzieje. Oczywiście trasa od czasu do czasu też wypada. Moi znajomi też jeżdżą TDI po mieście i też nie mają żadnych problemów. Podstawa to znaleźć sensowne auto.Ultras pisze:Na początku zastanawiałem się nad tym czy brać 1.6 MPI czy 1.9 TDI. Jednak 90% osób pisało, że jak na moje wymagania (krótkie odcinki, głównie po mieście, max 1000km miesięcznie) to diesel odpada. No i słusznie.
Dobra, ale Ty już zdecydowałeś się na 1.6, więc to Twoja decyzja i tego się trzymajmy , bo to też dobry wybór
LPG idealnie spisuje się z tym silnikiem, oczywiście sekwencja (nawet na prostych podzespołach da radę, choć lepiej dołożyć parę zł i założyć nieco lepsze komponenty.Ultras pisze:1. Teraz kwestia benzynowego 1.6, zewsząd dochodzą mnie informacje, że stara poczciwa wersja 8V jest niezawodna i niemal bezawaryjna, a co najważniejsze - grzech nie zakładać do niej butli, co z racji tego, że nie mam stałego dochodu jest dla mnie jedyną rozsądną opcją.
Co do samego silnika, to faktycznie jest prosty i w miarę bezawaryjny. Ale jak każdy silnik potrafi się popsuć, czasami tak wrednie, że nie jest łatwo dojść do sedna.
Miałem i 8V i 16V. Oba silniki są dobre, choć 16V bardziej wymagający - ma droższy osprzęt, jest nico bardziej skomplikowany, na niskich obrotach jedzie słabiej niż 8V. Za to mniej pali i jest cichszy. 1.4 - nie ma co sobie zawracać głowy - pali tyle co 1.6, albo i więcej, jedzie jako tako i ma swoje wrodzone wady (z którymi da się żyć, ale po co)Ultras pisze:2. A jak jest z mniej popularnymi 16-zaworowymi silnikami? Zaufany mechanik poleca zdecydowanie bardziej 8V, szczególnie jeżeli chodzi o instalacje LPG. To samo twierdzi o motorze 1.4, nie poleca go do gazu.
SR to zwykły 8VUltras pisze:3. 1.6 8V, 1.6 16V oraz 1.6 SR. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji nt. SR, choć wydaje mi się, że jest to po prostu zwykły 8V. Ktoś coś na ten temat?
250000 km, to jeszcze nie powód do niepokoju. Sam silnik przejedzie drugie tyle. Kwestia, czy już nie przejechał CO innego osprzęt - ja zauważyłem, że przy takim przebiegu właśnie zaczął wysiadać (alternator, cewka, czujniki i inne). Choć co do mojego przebiegu, to też nie go pewienUltras pisze:4. Jakie potrafią kręcić przebiegi silniki 1.6 8V? Kupując z licznikiem 250000 długo będę miał spokój?
Ojciec ma 102 KM w Octavii i jedzie to podobnie, ale mniej pali. Zdecydowanie mniej - jakieś 1.5-2 litry na setkę, a nogę ma ciężką. Ale prawdopodobnie to przyczyna tego, że jego auto ma przejechane 50 tys. km, a moje miało 270 tys.Ultras pisze:5. 1.6 8V 101KM i 102KM. Bez większej różnicy?
Generalnie to bardzo podobne silniki. 102 KM były montowane później, więc teoretycznie powinny być w lepszym stanie.
Możesz też śmiało szukać auta już z LPG. Wiem, że większość ma opory i będzie odradzać. Oczywiście najlepiej samemu założyć LPG i mieć pewność, że wszystko jest ok. Tylko czy warto? Auto bez gazu kupisz za 6-8 tys. zł, instalacja będzie kosztować około 2-2.5 tys. Auto już z LPG wcale nie kosztuje więcej. Więc te 2-2.5 zł zostaje Ci w kieszeni. Instalację można łatwo i dokładnie sprawdzić, nawet jak wyjdzie, że do wymiany wtryski, reduktor (bo zazwyczaj one siadają), to i tak zostanie Ci jeszcze 1500-2000. Oczywiście celuj w auta, które jeżdżą na LPG nie więcej niż 5-7 lat. Nie kupuj też takiego ze świeżo zakładaną instalacją - na bank coś poszło nie tak i ktoś chce się pozbyć problemu.Ultras pisze:6. Kupić już z gazem, czy zakładać dopiero po kupnie? Wiadomo, lepiej założyć samemu, ale koszta. Jaki okres czasu mniej więcej będzie całkowicie sprawna instalacja? Roczny koszt serwisowania?
Roczne koszty serwisu przy sprawnej instalacji są niewielkie - wymiana filtra gazu + regulacja instalacji to koszt ~100 zł. Do tego przegląd okresowy kosztuje Cię 62 zł więcej. Wiadomo - przy LPG częściej wymieniasz filtry i świece, ale też nie robisz tego co 10 tys. km (choć filtr powietrza można i co 10 - na pewno nie zaszkodzi). Świece wystarczy co 50 tys. km wymienić i będzie ok. Oczywiście olej w normalnych interwałach wymieniasz
Poczytaj - jest na forum wszystko dokładnie opisane, nawet w tym dzialeUltras pisze:7. Na co najbardziej (oprócz standardowych rzeczy) zwracać uwagę przy kupnie czwórki?
Było też kombi kabriolet. Co do znaczących liftingów, to raczej nic znaczącego nie było - owszem zmieniały się jakieś szczegóły, czy dodatki, ale to nic bardzo istotnego.Ultras pisze:8. Golf 4 miał jakieś znaczące liftingi, czy jedyna zmiana to były wersje 3 i 5-drzwiowe?