Witam
Piszę ten temat ponieważ sytuacja mi się przytrafia już drugi raz i nie wiem co może być winne...otóż samochód normalnie odpala, tylko właśnie...po odpaleniu zaczyna cykać któryś z przekaźników pod kierownicą i zaczyna świrować elektronika czyli panel klimatronika przygasa albo nawet całkowicie gaśnie i napięcie z alternatora sprawdzane na kanale klimatronika zaczyna skakac 14.4-15V. Po około 5minutach jazdy objawy znikają i wszystko wraca do normy. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ? Co może być przyczyną ?
P.S. Pacjent to tak jak w profilu 1.9TDI AHF 99rok
Cykanie przekaźnika, wariuje elektryka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Postaram się przy następnym wystąpieniu problemu dostać do przekaźników o ile zdążę i będzie ku temu okazja gdyż tak jak mówię zdarzyło mi się to dwukrotnie i zawsze po dłuższym postoju samochodu ok. 3-4dni. Punkty masowe w komorze silnika sprawdziłem zanim napisałem post.
Dodam iż obydwie te sytuacje miały miejsce w ostatnim czasie czyyli gdy już jest chłodniej
Dodam iż obydwie te sytuacje miały miejsce w ostatnim czasie czyyli gdy już jest chłodniej
Przeczyściłem nóżki i styki wewnątrz przekaźnika 109 i 103 i problem póki co nie występuje. Nie wiem czy przyczyna usunięta czy po prostu zbieg okoliczności.
Poczekamy zobaczymy
Poczekamy zobaczymy
- xxxxmadejxxxx
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam ten sam problem po odpaleniu coś cyka pod kierownica tak jakby przekaźnik ale po minucie przestaje. Nic z elektroniką się nie dzieje tylko samochód po dłuższym postoju ciężko odpala. Macie jakieś pomysły?