Sekwencyjny LED
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Sekwencyjny LED
Witam,
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem zestawu LED który montuje się w kloszu.
Niżej przedstawiam link do filmu, który przedstawia moją wizję. Pytanie moje brzmi - czy jest to legalne na polskich drogach?
Jedni mówią mi że tak, a inni, że niestety nie. Byłem z tym nawet na SKP i podczas przeglądu zapytałem o to mechanika, który odpowiedział mi że sam nie wie.
Jakie są Wasze porady? Montować, czy nie?
https://youtube.com/mdmQvs9FrFc/" onclick="window.open(this.href);return false;
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem zestawu LED który montuje się w kloszu.
Niżej przedstawiam link do filmu, który przedstawia moją wizję. Pytanie moje brzmi - czy jest to legalne na polskich drogach?
Jedni mówią mi że tak, a inni, że niestety nie. Byłem z tym nawet na SKP i podczas przeglądu zapytałem o to mechanika, który odpowiedział mi że sam nie wie.
Jakie są Wasze porady? Montować, czy nie?
https://youtube.com/mdmQvs9FrFc/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sekwencyjny LED
Coś filmik nie działa i nie bardzo wiemy o jakie ledy chodzi... ale każda ingerencja w lampę, montaż oświetlenia na który lampa nie ma homologacji = nielegal.
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
Sekwencyjny LED
Ale nie ma chyba problemu z uzyskaniem homologacji jeśli dodatkowe światła spełniają wszystkie warunki. Z tego co się orientuję to trzeba z tym pojechać do OSKP a następnie do Urzędu.
Jeśli film nie działa, wejdź na Youtube i po znaku "/" wklej ciąg znaków "mdmQvs9FrFc". Czasem tak jest, że link na forum nie działa jak powinien.
Jeśli film nie działa, wejdź na Youtube i po znaku "/" wklej ciąg znaków "mdmQvs9FrFc". Czasem tak jest, że link na forum nie działa jak powinien.
Sekwencyjny LED
Odwiedziłem ostatnio Okręgową stację kontroli pojazdów i tam powiedziano mi, że to jest legalne pod warunkiem że moc i ustawienie tych świateł będzie spełniać normy dotyczące dodatkowego oświetlenia w pojazdach mechanicznych i że żadna drogówka się tego nie uczepi.
Czy to wiarygodne czy lepiej skontaktować się z kimś z wydziału Ruchu Drogowego?
Czy to wiarygodne czy lepiej skontaktować się z kimś z wydziału Ruchu Drogowego?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Sekwencyjny LED
Isopen pisze:Odwiedziłem ostatnio Okręgową stację kontroli pojazdów i tam powiedziano mi, że to jest legalne pod warunkiem że moc i ustawienie tych świateł będzie spełniać normy dotyczące dodatkowego oświetlenia w pojazdach mechanicznych i że żadna drogówka się tego nie uczepi.
Jeśli lampa, reflektor itp zawiera oświetlenie led czy to postój czy dzienne czy mijania itp... to musi mieć na naklejce homologacyjnej napis "led" podobnie gdy zawiera xenon musi mieć 1Ds, gdy żarówkę halogenową to H1, H4 H7 itp
przykład
przykład
przykład
passat B8
Sekwencyjny LED
Ale wątpię żeby drogówka kazała mi wykręcić reflektory, żeby to ewentualnie sprawdzić. W moim przypadku naklejki są mało widoczne dlatego, że lekko wyblaknięte.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Sekwencyjny LED
Każdy reflektor poza nalepką ma wytłoczone znaki homologacyjne, poza tym nie muszą kazać wykręcać, zgodnie z PORD im wystarczy uzasadnione podejrzenie i zatrzymują DR