podgrzewacz płynu chłodniczego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja mam takie głupie pytanie. Jak nie mam vaga to jak sprawdzić czy świece działają?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Żeby zobaczyć czy świece sprawne, zdejmij z nich fajki i dotknij kabel jakiś w miarę solidny od plusa akumulatora do świecy - jak zaiskrzy i świeca będzie się robiła po chwili ciepła to jest OK.
A żeby sprawdzić czy komp Ci podaje napięcie na świece to już trochę trudniej - musiałbyś wziąć miernik czy nawet jakąś żarówkę i sprawdzić czy w tych fajkach pojawia się napięcie.
A żeby sprawdzić czy komp Ci podaje napięcie na świece to już trochę trudniej - musiałbyś wziąć miernik czy nawet jakąś żarówkę i sprawdzić czy w tych fajkach pojawia się napięcie.
Wchodzisz w Engine > Output Test > klikasz dalej aż dochodzisz do testowania przekaźników świec żarowych. Ta oznaczona jako HI uruchamia dwie świece (przekaźnik klika, można sprawdzić czy dochodzi napięcie), jako LOW uruchamia jedną. Można je lekko dotykać i sprawdzać czy się nagrzewają.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Dzięki za pomoc. Już udało mi się to ogarnąć bo przeglądałem schematy i znalazłem mój błąd. Pozostało wymienić alternator bo mam oryginalną 90A i przy załączonej 1 części grzałki już mam za duże obciążenie i reszta nie chce się załączyć
Re: podgrzewacz płynu chłodniczego.
Kolega pisał, że nie ma vaga.radekrp90 pisze:Wchodzisz w Engine > Output Test > klikasz dalej
Racja, nie doczytałem słowa "nie". W takim razie trzeba czekać na niskie temperatury i sprawdzać świece lub odpiąć wtyczkę ECU i podając masę na odpowiednie piny uruchamiać przekaźnik.
________________________________________________________________________________
Re: podgrzewacz płynu chłodniczego.
Witam. Proszę o pomoc. Chciałem sprawdzić u siebie podgrzewacze płynu i na vag com w grupie 16 nie pokazuje mi wartości, które mają być spełnione do załączania się świec. Nie ma też wartości dotyczącej obciążenia alternatora. Wszędzie wartość jest równa 0 oprócz ładowania które pokazuje 14,21 v. Sprawdzane na włączonym silniku. Możliwe, że jakiś przekaźnik jest uszkodzony? Świece nowe wstawione i wydaje mi się, że nie załączają się jak temperatura jest na minusie. Proszę o pomoc. Załączam zrzut z vag com http://ifotos.pl/zobacz/Beztytulu_qnpephn.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz błędu o braku sygnału DF?
Jeśli nie masz problem z wiązką pomiędzy alternatorem, a ECU lub z samym alternatorem.
Jeśli nie masz problem z wiązką pomiędzy alternatorem, a ECU lub z samym alternatorem.
Błędów żadnych nie ma. W teście wyjść także nie ma testu tych przekaźników od podgrzewaczy j359 i j360 .
A jesteś pewny, że masz w ogóle ten podgrzewacz? Jakie to auto i jaka wersja sterownika?
Jestem pewny, że mam podgrzewacz. Silnik to AFN 110 koni 1,9 tdi. Są 3 świeczki przy silniku , które wymieniałem już i bez zmian. Przekaźniki sprawdzałem przy ecu .Wyciągnąłem je i dałem pod 12 v to cykały. NAjgorsze, że na komputerze wogóle na kanale 16 nie wykrywa nic, ani obciążenia alternatora ani tych warunków jakie mają być spełnione.
odpowiednie warunki musza byc spelnione. Temperatura na przeplywce oraz temperatura cieczy chlodzacej.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Wszystko jest spełnione. Ale najbardziej mnie dziwi dlaczego komputer nie pokazuje obciążenia alternatora w grupie 16.
Sprawdzić musisz przejście miedzy DF na alternatorze, a ECU (w ECU 16-bit, a taki masz w AFN to pin 39-ty). Przewód rozwarty, to błąd, zwarty do masy - 99% obciążenia.