Wymiana kolektora ssącego , slilnik nie wkręca się na obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam mam problem z Golfem IV 1,4 benzyna + LPG. Niedawno przy odpalaniu go rano rozwaliło mi kolektor ssący a przy tym rurkę którą łączy zbiornik na płyn chłodzący z pompą wody . Nie wiem jaki był tego powód ale wybuchł przy pierwszym odpaleniu rano . Więc ściągnąłem uszkodzony kolektor i rurkę, wstawiłem nowy , wszystko podokręcałem uszczelniłem . Po wszystkim próbuje go odpalić , wszystko ładnie odpalił od strzała ale obroty falują , silnik chodzi nie równo jakby wgl nie chodził na jeden cylinder a przy naciśnieciu na pedał gazu obroty zatrzymują się przy 2tyś obrotów nie idzie nic wiecej . Sprawdziłem świece , kable , cewkę i wszystko jest ok . Jakiś pomysł co może byc nie tak ?
Moze rozrząd przeskoczył?
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Skoro strzeliło w kolektorze to mogło uszkodzić i przepustnicę i czujnik ciśnienia wkręcony w kolektor ale i również zawór paliwa czyli wszystko to co podłączone jest do kolektora. Sprawdź też zawór na etapie. On jest jednokierunkowy czyli puszcza tylko w stronę kolektora ale wtedy gdy jest sterowany czyli cyka.
-
- Nowicjusz
Więc tak , podmieniłem przepustnice . Nic to nie dało , dalej taki sam problem . Wymieniłem też czujnik spalania stukowego i czujnik ciśnienia w kolektorze , który jest wpinany bezpośrednio do niego na dwa piny . Ale dalej chodzi jak chodził . Jakieś pomysły ? Nie sprawdzałem jeszcze co prawda rozrządu ale niedawno go wymieniałem jest nowy dlatego wątpie , że mógłby przeskoczyć . Mógł pójść zawór
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
A nie trzeba robić adaptacji przepustnicy po jej odłączeniu?