pytanie czysto hipotetyczne - kupuję polisę OC/AC, nowa lub kontynuacja, na dwa tygodnie przed terminem ale w tym czasie dochodzi do kradzieży auta. AC zwrot wiadomo a co z pieniędzmi z OC? Tutaj dokumentem zwrotu pieniędzy z polisy OC będzie zaświadczenie o złożeniu zawiadomienia o kradzieży pojazdu czy o umorzeniu postępowania?
Druga podobna sytuacja jak wyżej ale decyduję się na sprzedaż auta a umowa polisy OC zaczyna obowiązywać za ileś tam dni?
Zakup polisy OC przed terminem a kradziez lub sprzedaż auta
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Re: Zakup polisy OC przed terminem a kradziez lub sprzedaż a
OC nie obejmuje kradzieży, więc z OC nie dostaniesz odszkodowania.doggie pisze:pytanie czysto hipotetyczne - kupuję polisę OC/AC, nowa lub kontynuacja, na dwa tygodnie przed terminem ale w tym czasie dochodzi do kradzieży auta. AC zwrot wiadomo a co z pieniędzmi z OC? Tutaj dokumentem zwrotu pieniędzy z polisy OC będzie zaświadczenie o złożeniu zawiadomienia o kradzieży pojazdu czy o umorzeniu postępowania?
Druga podobna sytuacja jak wyżej ale decyduję się na sprzedaż auta a umowa polisy OC zaczyna obowiązywać za ileś tam dni?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Oczywiste, ja pytam o zwrot OC przed terminem obowiązywania polisy
@doggie
tak, za szybko przeczytałam...
W pierwszej sytuacji, zwrot składki zapłaconej za OC dostaniesz dopiero wtedy, gdy wyrejestrujesz samochód. Kradzież samochodu nie powoduje, że umowa OC wygasa, niestety nadal trzeba płacić składkę za taką umowę, chyba że wyrejestrujemy samochód, wtedy dostaniemy zwrot za okres nieobjęty ochroną ubezpieczeniową.
W drugiej sytuacji, wraz ze sprzedażą samochodu, na nowego właściciela przechodzą prawa i obowiązki wynikające z umowy zawartej na dany samochód, co oznacza, że to nowy właściciel powinien taką umowę wypowiedzieć. Jak już wypowie, dostajesz zwrot nadpłaconej składki.
tak, za szybko przeczytałam...
W pierwszej sytuacji, zwrot składki zapłaconej za OC dostaniesz dopiero wtedy, gdy wyrejestrujesz samochód. Kradzież samochodu nie powoduje, że umowa OC wygasa, niestety nadal trzeba płacić składkę za taką umowę, chyba że wyrejestrujemy samochód, wtedy dostaniemy zwrot za okres nieobjęty ochroną ubezpieczeniową.
W drugiej sytuacji, wraz ze sprzedażą samochodu, na nowego właściciela przechodzą prawa i obowiązki wynikające z umowy zawartej na dany samochód, co oznacza, że to nowy właściciel powinien taką umowę wypowiedzieć. Jak już wypowie, dostajesz zwrot nadpłaconej składki.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
czyli tak jak myślałem, standardowe procedury