PORÓWNYWARKA CEN UBEZPIECZEŃ - czyli za ile ubezpiecze auto?
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeżeli ktoś jest zainteresowany dlaczego to tak jest że ceny wzrosły to proszę się zapoznać:
https://www.knf.gov.pl/Images/kalkulacj ... -42937.pdf
https://www.knf.gov.pl/Images/kalkulacj ... -42937.pdf
U mnie też PZU...
Najbardziej wkur... fakt że to jest auto które po prostu MUSI być bo są małe dzieci i w razie W jak mnie nie ma prędzej sama wsiądzie i dojedzie do lekarza czy szpitala niż ja urwę się z pracy aby ich zawieźć. Przez rok auto zrobiło 400km z czego całe 400 to moje przejazdy 2x w miesiącu po 15-20km aby aku podładować i korozję z tarcz zdjąć. Przez pozostały czas stoi w zamkniętym garażu na zamkniętej i ogrodzonej posesji.
Pocieszającym jest jedynie fakt że (sprawdzałem w wielu szukajkach i mBanku) inni mają jeszcze drożej i to tak minimum stówę.
Słynny mBank o którym sam tutaj pisałem że zawsze był najtańszy zaproponował 570zł za to samo bez NW.
Jak tak dalej pójdzie w przyszłym roku to sprzedam bo taniej będzie trzymać na szafce przy drzwiach 100zł na taxówkę która weźmie za taki kurs 50zł w dwie strony.
Najbardziej wkur... fakt że to jest auto które po prostu MUSI być bo są małe dzieci i w razie W jak mnie nie ma prędzej sama wsiądzie i dojedzie do lekarza czy szpitala niż ja urwę się z pracy aby ich zawieźć. Przez rok auto zrobiło 400km z czego całe 400 to moje przejazdy 2x w miesiącu po 15-20km aby aku podładować i korozję z tarcz zdjąć. Przez pozostały czas stoi w zamkniętym garażu na zamkniętej i ogrodzonej posesji.
Pocieszającym jest jedynie fakt że (sprawdzałem w wielu szukajkach i mBanku) inni mają jeszcze drożej i to tak minimum stówę.
Słynny mBank o którym sam tutaj pisałem że zawsze był najtańszy zaproponował 570zł za to samo bez NW.
Jak tak dalej pójdzie w przyszłym roku to sprzedam bo taniej będzie trzymać na szafce przy drzwiach 100zł na taxówkę która weźmie za taki kurs 50zł w dwie strony.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jeszcze większy problem jest jeśli chcę pierwszy raz ubezpieczyć auto na siebie. Ostatnio sprawdzając oferty, natknąłem się na totalny absurd. Jeżeli nie mam ukończonych 27 lat żądali sobie w *uj więcej... wszędzie pytali czy autem będzie jeździła taka osoba, jeśli tak, z automatu kwoty były wyższe. No absurd. Od 4 lat mam prawko, jeździłem busem zawodowo. Braku doświadczenia nikt mi nie zarzuci. A ubezpieczalnia robi ze mnie dzieciaka bez umiejętności. Który musi dostać odpowiednie zwyżki za wiek (do 60%)... I weź tu kup oraz ubezpiecz auto. Za gruza wartego 5k drugie tyle muszę położyć za ubezpieczenie... Chyba lepiej jeździć bez i w razie w wciskać że się dokumentów zapomniało...
Ubezpiecz na tego z najbliższej rodziny (ojciec, matka, dziadek) kto ma pełne zniżki.
W PL prawie ubezpieczeniu podlega pojazd a nie kierowca a ta banda stosuje kryteria jak na zachodzie gdzie OC jest na kierowcę.
Dlatego potem absurdy że ten sam samochód sprawdzisz w tej samej firmie każdorazowo podając dane innej osoby uprawnionej do poruszania się nim i za każdym razem wyjdzie inna stawka ubezpieczenia mimo iż ubezpieczenie WYSTAWIANE JEST NA TEN SAM POJAZD !!!
Dlatego podaj dane "najtańszego" kierowcy. Ważne tylko aby widniał on również w dokumentach nabycia/rejestracyjnych pojazdu.
W PL prawie ubezpieczeniu podlega pojazd a nie kierowca a ta banda stosuje kryteria jak na zachodzie gdzie OC jest na kierowcę.
Dlatego potem absurdy że ten sam samochód sprawdzisz w tej samej firmie każdorazowo podając dane innej osoby uprawnionej do poruszania się nim i za każdym razem wyjdzie inna stawka ubezpieczenia mimo iż ubezpieczenie WYSTAWIANE JEST NA TEN SAM POJAZD !!!
Dlatego podaj dane "najtańszego" kierowcy. Ważne tylko aby widniał on również w dokumentach nabycia/rejestracyjnych pojazdu.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
skutek jak zwykle odwrotny od zamierzonego, coraz więcej ludzi jeździ bez OC, to podobnie jak z ZUS im drożej tym mniej
Dokładnie jak piszesz. Teraz nie tylko kolizja będzie problemem a to co po niej nastąpi...
-
- Mały gagatek
- Auto: VW Jetta A2
- Silnik: RP
Re: PORÓWNYWARKA CEN UBEZPIECZEŃ - czyli za ile ubezpiecze a
Bzdury gadacie. Będzie szkoda spowodowana przez kierowcę nie mającego OC to idziecie do UFG i oni Wam wypłacą. Później niech się cwaniak martwi.Piasek pisze:Dokładnie jak piszesz. Teraz nie tylko kolizja będzie problemem a to co po niej nastąpi...
Już dzisiaj mając kolizję z kimś kto ma OC są niezłe jazdy z faktem że dymają cię jak mogą na kasę (do tego stopnia że ubezpieczalnia twierdzi że należy ci się 2 tyś odszkodowania a ASO że 7 a kończy się na 13tu bo ASO wzięło 7 za naprawę a kolejne 6 kosztował najem auta zastępczego). No to teraz sobie wyobraź że takie UFG ma dziennie kilka zgłoszeń o wypłaty z tyt. kolizji przez sprawców/pojazdy nie posiadające OC. Jak myślisz jak długo będą pokrywać ?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: PORÓWNYWARKA CEN UBEZPIECZEŃ - czyli za ile ubezpiecze a
Mam zgłoszenie kolizji, okazuje się że kierowca zostawia starego sztrucla i idzie sobie w siną dal, oczywiście ustalenia sa takie że auto nie posiada OC, w postępowaniu okazuje się że grat albo sprzedany na fikcyjną osobę albo kupiony i nie zarejestrowany niejednokrotnie również na gościa, którego nigdy nie znajdziesz. Co zrobisz w takim przypadku? Myślisz że UFG już czeka żeby ci w takim przypadku wypłacić pieniądze? Myślisz że jak to powiedziałeś "cwaniak się martwi"?Jaklas88 pisze:
Później niech się cwaniak martwi.
UFG jak każdy urząd w tym kraju nie jest od pokrywania strat i wypłacania odszkodowań. Statutową działalnością UFG jest nakładanie kar za brak OC. Karanie a nie wypłaty odszkodowań. Od tego są ubezpieczalnie (a w nich AC jak chcesz mieć gwarancję że będziesz miał czym jeździć a ubezpieczalnia jak sobie wyjaśni z UFG i wydębi od nich odszkodowanie po wielomiesięcznej (zapewne) batalii pokryje sobie stratę.
I nie wiedzieć czemu nagle oto UFG staje się niemal gloryfikowaną instytucją państwową dbającą o los tego biednego pokrzywdzonego polaka co miał pecha że wykurzył w niego naćpany nielat z zakazem prowadzenia pojazdów co przyjechał z UK na święta Mk4 GTI wyszarpanym z ulicy za 500 funciaków coby go zakatować na pobliskim parkingu przykościelnym ku uciesze nagrywającej proceder telefonami równie pijanej co on gawiedzi.
Jak pisałem: jedyne co interesuje bardzo mocno UFG to ewidencja Wydziałów Komunikacji komu w danym dniu wydali decyzję o rejestracji pojazdu (nadanie numerów tablic itp urzędnicze głupoty) i znalezienie potwierdzenia że osoba która zarejestrowała swój pojazd zdążyła zawrzeć w tym samym dniu polisę OC na pojazd który zarejestrowała. Jeżeli z jakichś powodów nie - kara. A mają na to 5 lat...
Także przestańcie się mocno podpierać tym UFG bo od nich prędzej karę niż odszkodowanie dostaniecie.
Jak każdy urząd w tym kraju ich główny cel to miejsca pracy dla urzędników i zbieranie pieniędzy za pomocą kar na własne utrzymanie (wypłaty, premie, nagrody i kolejne tworzone etaty) aby ciągle zwiększać skuteczność egzekucji kar.
I nie wiedzieć czemu nagle oto UFG staje się niemal gloryfikowaną instytucją państwową dbającą o los tego biednego pokrzywdzonego polaka co miał pecha że wykurzył w niego naćpany nielat z zakazem prowadzenia pojazdów co przyjechał z UK na święta Mk4 GTI wyszarpanym z ulicy za 500 funciaków coby go zakatować na pobliskim parkingu przykościelnym ku uciesze nagrywającej proceder telefonami równie pijanej co on gawiedzi.
Jak pisałem: jedyne co interesuje bardzo mocno UFG to ewidencja Wydziałów Komunikacji komu w danym dniu wydali decyzję o rejestracji pojazdu (nadanie numerów tablic itp urzędnicze głupoty) i znalezienie potwierdzenia że osoba która zarejestrowała swój pojazd zdążyła zawrzeć w tym samym dniu polisę OC na pojazd który zarejestrowała. Jeżeli z jakichś powodów nie - kara. A mają na to 5 lat...
Także przestańcie się mocno podpierać tym UFG bo od nich prędzej karę niż odszkodowanie dostaniecie.
Jak każdy urząd w tym kraju ich główny cel to miejsca pracy dla urzędników i zbieranie pieniędzy za pomocą kar na własne utrzymanie (wypłaty, premie, nagrody i kolejne tworzone etaty) aby ciągle zwiększać skuteczność egzekucji kar.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Piasek, znasz kogoś kto dostał kare z UFG? Moim zdaniem działanie UFG opiera się w większości na działaniach regresowych czyli wtedy gdzie nie działa ochrona z OC tj. ucieczka z miejsca zdarzenia, brak kategorii podczas spowodowania wypadku, kierujący pod wpływem środków odurzających. Te ich gadanie że 20 % samochodów czy tam ileś porusza się bez obowiązkowego oc to można sobie między bajki włożyć. Według mnie to są jakieś wraki stojące na flakach o ile jeszcze mają koła.
Porównywarek to jest sporo...i warto na kilku sprawdzić cenę OC, tanio kalkulator cuk nawet policzył.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ja dzisiaj ubezpieczyłem swoje auto - 1.9 TDI - cena OC 486 zł
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Pytanie z innej beczki - czy zniżka na pojazdy starsze niż 25 lat w PZU dotyczy również motocykli?