***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Twoj silnik wykrywa gdzie sie znajduje i zwiększa spalanie bo jest w bogatszym miescie? Ahhh ta technologia w golfach
Wracając czy ktoś jest w stanie mi realnie podać spalanie 1.8 T w golfach najlepiej 150km bo pewnie troszke mniej spali
Wracając czy ktoś jest w stanie mi realnie podać spalanie 1.8 T w golfach najlepiej 150km bo pewnie troszke mniej spali
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Tak. Silnik wie kiedy znajduje się w mieście, po którym jeździ blisko 1,5 miliona samochodów co dnia (Warszawa i Berlin wypadają niemal tak samo w tej kategorii).Bartoszz pisze:Twoj silnik wykrywa gdzie sie znajduje i zwiększa spalanie bo jest w bogatszym miescie? Ahhh ta technologia w golfach ...
Wraz ze wzrostem zamożności mieszkańców wzrasta ilość pojazdów i natężenie ruchu.
Natężenie ruchu wzrasta znacznie szybciej niż ilość dróg i obwodnic śródmiejskich.
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
z górki i z wiatrem i na typowym ecodrivingu czyli na jeżdżeniu od świateł do świateł na luzie, mój SR spalał średnio 9 LPG z czego 80% trasa, typowo po mieście 10-11 i nie był to trup i był wówczas młodszy od twojego o jakieś 15 latBrago pisze:1.6 to pali po miescie przy normalnej jezdzie 8.7l/100km i to gazu panowie,
Spalanie w mieście ok 10-12 przy spokojnie jeździe, jak się ciągle korzysta z mocy z turbo - nawet 15-16Bartoszz pisze:Wracając czy ktoś jest w stanie mi realnie podać spalanie 1.8 T w golfach najlepiej 150km bo pewnie troszke mniej spali
Trasa - drogi lokalne, krajowe, wojewódzkie jazda 80-100 ok 8/100, czasem jadąc 80 km/h da radę zejść nawet w okolice 7/100 - sam tego dokonałem ale to bezsens przy aucie z turbo które ma 150 koni i więcej
Moja rada taka - nie patrz aż tak na spalanie, 1,8T nie służy do oszczędnej jazdy, raczej to "pokazania się" od tego są albo TDI albo nawet SDI, tylko że wtedy dynamika jak w autobusie PKS
Jak chcesz oszczędności to do 1,8T zakładaj lpg ale to się musi opłacać, po prostu zależy gdzie jeździsz i ile.
Chyba że kupisz podstawowe 1,9 tdi 90, jakieś wtryski, intercooler, turbinka i te 150 koni wyciągniesz.
Licz się też z tym że każde 1,9 tdi szczególnie właśnie takie poniekąd "podstawowe" 90 tki itp...będa miały przelatane z 400-450 tys, benzyna będzie mieć mniej przejechane myślę że spokojnie ze 100 tys mniej. No i też popyt na auta z tdi pod maską jest spory więc kombinacje sprzedających - handlarzy są bardzo zaskakujące niekiedy
P.S. w 1,8T jest jeszcze jedna fajna rzeczy której nie ma żadne TDI nawet 1,9 tdi ARL 150 KM, że setkę osiągniesz przy zdrowym turbo już na II biegu czyli jedynka, dwójka przepinka i ciągniesz i masz setkę no i nie kończy się na obrotach przy 4,5 tys tam dopiero zaczyna się zabawa
Wiadomo ze nikt nie napisze ze jego silnik jest trupem.doggie pisze: z górki i z wiatrem i na typowym ecodrivingu czyli na jeżdżeniu od świateł do świateł na luzie, mój SR spalał średnio 9 LPG z czego 80% trasa, typowo po mieście 10-11 i nie był to trup i był wówczas młodszy od twojego o jakieś 15 lat
A takie spalanie to pewnie przez przyczepe z 2 tonami paszy.
Wchodzi mi 42l gazu i przezezdzam tym ok 450-460km po Łodzi. Bywaja dni kiedy gonie za czyms to potrafie dystans 60km przejechać gazujac do odcinki, i nie bylo jeszcze inaczej zeby nie starczylo mi gazu do tych 450-460km.
- doggie
- V.I.P.
to jest 9,2 - 9,3 litra do tego aby auto było prawidłowo eksploatowane trzeba zawsze doliczyć mniej lub więcej benzyny, poza tym gratuluję spalania tylko z tych 102hp to na LPG pewnie ci zostało z 90hp. Poza tym jest sens gazować do odcinki, przecież to i tak nie ma mocyBrago pisze: 42l gazu i przezezdzam tym ok 450-460km po Łodzi.
Tak prawdę mówiąc odnośnie miejskiej jazdy to jeżeli decydować się na 1.6 to ja wziąłbym z automatem. Mocy to nie ma nawet z ręczną skrzynią, a chociaż będzie wygodnie i przyjemnie się jechało.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
a w golfach 2 jakie najlepsze silniki? :3 i ewenutalnie jak z dostępnością części do nich
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A właśnie że 1.6 z LPG będzie zużywał w mieście mało gazu. Ba, powiem więcej - mój były 1.6 spalał w zimie nawet poniżej 7 litrów gazu. A już najmniej zużywał go na króciutkich dystansach. Oczywiście to tylko polowiczna prawda, bo do tych 7 litrów LPG dochodziło jeszcze że 4 litry benzyny na rozruchdoggie pisze:z górki i z wiatrem i na typowym ecodrivingu czyli na jeżdżeniu od świateł do świateł na luzie, mój SR spalał średnio 9 LPG z czego 80% trasa, typowo po mieście 10-11 i nie był to trup i był wówczas młodszy od twojego o jakieś 15 latBrago pisze:1.6 to pali po miescie przy normalnej jezdzie 8.7l/100km i to gazu panowie,
Wesołych świąt!
Najmniej gaziu spala silnik przez pierwsze kilkaset metrów do kilku kilometrów.
Nie spala go wcale bo jedzie na benzynie zanim się nie przełączy
Nie spala go wcale bo jedzie na benzynie zanim się nie przełączy
Witam, planuje zakup Golfa 1.6 bluemotion 110km, 2013 rok, 70 tys przejechane - pewny przebieg.
CHodzi mi o ten silniczek czy ktoś coś o nim wie?
Jakieś wady?
Czy ten model posiada dwumase? Nie mogę nic znaleźć na temat tego silnika.
WVWZZZAUZEP521188
Jakieś wady?
WVWZZZAUZEP521188
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Re: GOLF 7 VII Kombi 2013 r. 1.6 tdi bluemotion
W poprzednim miesiącu sprzedałem 2 sztuki mk6 z podobnym silnikiem 1.6 105KM. Obydwa z przebiegami 200 tys. Roczniki 2013. Zero problemów. Dwumas jest, ale przy 200 tys dalej oryginalny i nie zapowiadało się by miało to się zmienić. Turbo, wtryski też oryginalne. Generalnie 200 tys. (ale w trasie) nie zrobiło na aucie żadnego wrażenia. Więc jak masz 70 tys przebiegu to nie ma co się martwić....kuka92 pisze:Witam, planuje zakup Golfa 1.6 bluemotion 110km, 2013 rok, 70 tys przejechane - pewny przebieg.
Jakieś wady?
WVWZZZAUZEP521188
- doggie
- V.I.P.
herbu, powiedz to @Piaskowi
kuka92, 1.6 jest konstrukcyjnie zbliżony do 2.0 TDI, DPF dwumas i turbo z kierownicami spalin mają wszystkie TDI od 2009 roku
kuka92, 1.6 jest konstrukcyjnie zbliżony do 2.0 TDI, DPF dwumas i turbo z kierownicami spalin mają wszystkie TDI od 2009 roku