ciśnienie oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ciśnienie oleju
Witam, po przejechaniu około 120 km zauważyłem, że na wolnych obrotach zaczęła migać kontrolka od oleju. Golfikiem jeżdżę krotkie odcinki, dlugich tras nie robię. Jaka może być przyczyna, skoro na wyższych obrotch kontrolka nie zapal się?
ciśnienie oleju
zapchany smog, pompa nie wyrabia, a przy wyższych obrotach jest w stanie wytworzyć ciśnienie, ewentualnie coś przytarte, uszkodzony czujnik, trzeba by manometrem zmierzyć ciśnienie jakie jest na wolnych obrotach
ciśnienie oleju
Czemu sygnalizacja kontrolki oleju pojawia się dopiero po pewnym czasie? Czy czujnik może byc uszkodzony?
-
- Nowicjusz
Re: ciśnienie oleju
Może pojawia się na górce lub wzniesieniu lub podczas zjazdu z takowej?nogiln pisze:Czemu sygnalizacja kontrolki oleju pojawia się dopiero po pewnym czasie? Czy czujnik może byc uszkodzony?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
ciśnienie oleju
Czemu sygnalizacja kontrolki oleju pojawia się dopiero po pewnym czasie? Czy czujnik może byc uszkodzony?
-
- Forum Master
- Kontakt:
A sądzisz, że powinna od razu się pojawiać ? Zazwyczaj jeśli jest problem z ciśnieniem na wale i szczelnością panewek, to na zimnym olej jest jeszcze dość gęsty i ciśnienie jako takie jest, po rozgrzaniu oleju, lepkość na logikę się zmniejsza i wtedy pojawia się informacja w postaci kontrolki smarowania.
ciśnienie oleju
Ale dlaczego tylko na wolnych obrotach, szczególnie, jak obroty spadają po nizej ( klopoty z pierburgiem ) to kontrolka sygnalizacji ciśnienia oleju daje o sobie znać?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Znaczy ja myślę, że pora poczytać trochę Wyższe obroty, wyższe ciśnienie, lepsze smarowanie. Ogólnie jeśli są z jakiegoś powodu kłopoty ze smarowaniem na wale, to niskie obroty ujawniają problem, tak samo jak rzadki rozgrzany olej.
ciśnienie oleju
U mnie w starym 1.3 okazalo sie, ze problemem byl najpierw zepsuty czujnik (olej sikal przez niego ciurkiem, wywalilo bebechy ) a po wymianie byl to zly kolor czujnika oleju. Jesli ostatnio byl wymieniany, jest mozliwosc, ze ktos wlozyl pierwszy lepszy i podaje nieprawidlowe wartosci.
Było: MK2 1,3 benzyna+gaz
Jest: MK2 1.8 GTI benzyna <3
ciśnienie oleju
Wymieniłem dziś czujnik o parametrach 0,15-0,45, czy ta ej był brązowy a teraz mam czarny.
U mnie byl czarny w 1.3 NZ, po zmianie na niebieski bylo duzo migania, po zmianie znowu na czarny bylo ok, mam nadzieje ze pomozenogiln pisze:Wymieniłem dziś czujnik o parametrach 0,15-0,45, czy ta ej był brązowy a teraz mam czarny.
ciśnienie oleju
Założyłem czujnik o parametrach 0.15-0.45, kontrolka ciśnienia oleju na desce nie miga. Jakie parametry powinien mieć czujnik ciśnienia oleju w 1.6 PN
Ja niestety mialem tylko 1.3 NZ, teraz mam 1.8 PB, wiec Ci nie podpowiem, chyba ze w necie mi sie cos rzuci w oczynogiln pisze:Założyłem czujnik o parametrach 0.15-0.45, kontrolka ciśnienia oleju na desce nie miga. Jakie parametry powinien mieć czujnik ciśnienia oleju w 1.6 PN
ciśnienie oleju
niebieski = 0.3 bara wkręcony w głowicy jest
biały = 1.8 bara w podstawie filtra oleju
czarny = 1.4 bara w podstawie filtra oleju
szary = 0.9 bara w podstawie filtra oleju
w PN powinieneś mieć ten 0.3 bara w głowicy i w podstawie 1.4 bara czarny
biały = 1.8 bara w podstawie filtra oleju
czarny = 1.4 bara w podstawie filtra oleju
szary = 0.9 bara w podstawie filtra oleju