Faktycznie. Sprawdziłem po ogłoszeniach i mają skrzynię 5-kędoggie pisze:wydaje mi się że 6 bieg tylko były w A4 B8 a 5 bieg występował w golfie i pochodnych oraz pasku B6 ale ręki odciąć nie damradekrp90 pisze:
A skrzynia 5-ka nie była tylko w Golfie VI przypadkiem? Myślałem, że w Passacie 2.0 TDI zawsze miały 6-kę.
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
wg mnie niebrzydki i dostępny cenowo z dostępnymi prostymi silnikami, jeśli ktoś nie ma zbyt wielkich wymagań to jak najbardziej OKlwlw pisze:Co sądzicie o tym nowym Tipo?
-
- Użytkownik
Może i proste, w miarę bezawaryjne auto, cena/rocznik też na + ale wygląd jakoś do mnie nie przemawia. Już z wyglądu lepsza Octavia II tylko w jej przypadku to z tego co czytałem to z pb najlepszy 1.6MPI tylko że to nie jedzie, więc pozostaje 1.9TDI + chip. Piszecie że Octavia I jest głośna a jak jest z Octavią II?herbu pisze: A ja polecę Ci to co mam. Skoda Octavia I. Za te pieniądze kupisz diesla z rocznika 2009/10.
Kolega wyżej proponował Passata B5 FL, przeglądałem ogłoszenia i niby TDI jest dużo ale pewnie 90% to szroty które tylko na zdjęciach w miarę wyglądają, 1.8T jest mniej, ale za auto dać ~16 tys + założyć lpg i robi się prawie 20 tys zł.
Citroena C5 mieli u mnie w rodzinie, auto było kupione jako nowe i o ile silnikowo było wszystko ok to z elektryką działy się cuda.
Nie wiem czy Peugeoty 407 też mają tego typu problemy?
Myślałem jeszcze o Vectrze C, ale moja druga połówka mówi że niby ładne, ale trochę pogrzebówkę przypomina
Ostatnio zmieniony wt lip 04, 2017 10:12 przez daniel23584, łącznie zmieniany 1 raz.
ALH -> 205 -> soft
No właśnie, Tipo wydaje się niezłą propozycją, tylko pytanie czy nie przyoszczędzili na czymś za bardzo, czy to np. nie będzie rdzewieć zaraz albo coś... Ciekawe jaki jest poziom hałasu przy prędkościach autostradowych.
Zawsze chciałem mieć stare kanciaste Volvo w kombiaku - żona mówi, że to karawan pogrzebowydaniel23584 pisze:Myślałem jeszcze o Vectrze C, ale moja druga połówka mówi że niby ładne, ale trochę pogrzebówkę przypomina
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ojciec ma taką i mimo, że moc identyczna jak u mnie, to jeśli chodzi o przyspieszenie, czy w szczególności elastyczność, to jest przepaść. 1.6 zupełnie nie jedzie.daniel23584 pisze:Już z wyglądu lepsza Octavia II tylko w jej przypadku to z tego co czytałem to z pb najlepszy 1.6MPI tylko że to nie jedzie
Też szału nie ma - jest na pewno ciut lepiej wyciszona niż jedynka, ale nadal nie można powiedzieć, że jest cicha.daniel23584 pisze: Piszecie że Octavia I jest głośna a jak jest z Octavią II?
Taka jest niestety smutna rzeczywistość, ale ofert jest tyle, że idzie znaleźć coś sensownegodaniel23584 pisze:Kolega wyżej proponował Passata B5 FL, przeglądałem ogłoszenia i niby TDI jest dużo ale pewnie 90% to szroty które tylko na zdjęciach w miarę wyglądają
Nie wartodaniel23584 pisze:1.8T jest mniej, ale za auto dać ~16 tys + założyć lpg i robi się prawie 20 tys zł.
Jak to w prawie każdym francuskim aucie. Loteria - możesz trafić na takie, które będzie wolne od wad elektrycznych, ale są na to marne szanse, choć zdarza się. Jednak dużo większe prawdopodobieństwo masz, że trafisz na typowego francuza z szalejącą elektroniką.daniel23584 pisze:Citroena C5 mieli u mnie w rodzinie, auto było kupione jako nowe i o ile silnikowo było wszystko ok to z elektryką działy się cuda.
Oczywiście, a nawet większe niż C5.daniel23584 pisze:Nie wiem czy Peugeoty 407 też mają tego typu problemy?
Urodą nie rzuca na kolana. Jeśli zewnętrznie niezbyt siadła, to wnętrzem tylko to potwierdzi, bo Vectra C ma jedno z najbrzydszych wnętrz w klasie, do tego wykonane z tandetnych materiałów. Mnie odpycha, ale to mój gust, a o gustach, jak wiadomo, się nie dyskutujedaniel23584 pisze:Myślałem jeszcze o Vectrze C, ale moja druga połówka mówi że niby ładne, ale trochę pogrzebówkę przypomina
Pomyśl jeszcze nad Alfą 159 - Twojej 2 połówce na pewno się spodoba, a mechanicznie to Vectra C (tak w przybliżeniu). Ogólnie dobre auto, świetnie wyglądające i nawet niezawodne.
Inny typ to Volvo V70 - rewelacyjne benzyniaki i równie dobre diesle. Ale koszty utrzymania będą trochę wyższe niż w przypadku rozpatrywanych tu aut.
Trzeba sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie:
Pojazd jest do jazdy czy do lansu?
Mając 15-17 tysięcy nie można oczekiwać młodego rocznika, bezawaryjności, przestrzeni, ekonomicznego silnika, wielkiego bagażnika i wyglądu rzucającego na kolana.
Kupno używanego czegokolwiek to zawsze kompromis. Coś za coś. Kwestia zdefiniowania priorytetów.
Jak ma wyglądać to np Alfa. Ale jak ma być pancerne to Skoda.
Pojazd jest do jazdy czy do lansu?
Mając 15-17 tysięcy nie można oczekiwać młodego rocznika, bezawaryjności, przestrzeni, ekonomicznego silnika, wielkiego bagażnika i wyglądu rzucającego na kolana.
Kupno używanego czegokolwiek to zawsze kompromis. Coś za coś. Kwestia zdefiniowania priorytetów.
Barton_ pisze:(...)
Kwintesencja polskiego myślenia. Wybacz ale pancerność Skody (i VW) to mit powielany z "dziada pradziada". O ile taka Octavia I jakoś się trzyma (choć jakość wykonania wnętrza pozostawia wiele do życzenia) to już wszystko współcześniejsze to tragedia. Nawet na lakierze oszczędzają (80-100 mikronów w Skodzie, 120-160 w VW i około 200 w POLEROWANYM Audi... auta bez wypadkowe).
Alfy w tej cenie nie ma dobrej do polecenia, bo 159 są droższe (a w dieslach 1.9 skrzynie są słabe) zaś 156 może być problem z zawieszeniem. Można się rozglądać za Saabem 93. Wygląda lepiej jak Vectra, podzespoły te same i jest tego sporo na rynku z bardzo dobrymi silnikami 1.9 JTDm.
________________________________________________________________________________
-
- Użytkownik
Do jazdy, do lansu to nie ten przedział cenowy najlepiej byłoby połączyć wygląd i bezawaryjność Wiadomo że za taką kwotę nie ma co wymagać cudów, ale wydając kasę na auto wypadałoby żeby z wyglądu choć trochę się podobało. Octavia II też piękna nie jest, ale mi osobiście bardziej się podoba jak I.
W Alfie który silnik? 1.9JTD 120KM?
W Alfie który silnik? 1.9JTD 120KM?
ALH -> 205 -> soft
I właśnie o OctaVWii I generacji piszę. Jest to konstrukcja prosta i pancerna.radekrp90 pisze:Barton_ pisze:(...)
Kwintesencja polskiego myślenia. Wybacz ale pancerność Skody (i VW) to mit powielany z "dziada pradziada". O ile taka Octavia I jakoś się trzyma...
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nie wiem jak jest z nowymi, ale miałem 3 Skody i każda z nich biła na głowę bezawaryjnością inne auta które miałem. Przykłady? Proszę bardzo:radekrp90 pisze: Wybacz ale pancerność Skody (i VW) to mit powielany z "dziada pradziada".
- Fabia SDI rocznik 2004 - sprzedałem znajomemu jako auto 10 letnie z przebiegiem 360 tys. km. On w rok dorzucił jeszcze 100 tys. - przez ten okres auto nie uległo najmniejszej awarii
- Octavia I TDI PD - 7 lat, 270 tys. km przebiegu i (odpukać) do dzisiaj bez usterki.
- Octavia II 1.6 LPG (2012) - na razie tylko 70 tys. km, ale jak na razie się trzyma.
Grunt to wybrać odpowiednie auto (czytaj wersję silnikową)
Jak jest z nowszymi Skodami nie wiem, bo nie miałem styczności, więc się nie wypowiadam.
To co powiedzieć o Japończykach? Tam lakier ma 60-80 mikronów. Ale fakt - lakier w Skodzie (ale tylko na masce) jest wrażliwy na odpryski. Choć moje często latają po autostradach z dużymi prędkościami, więc pewnie to też ma na to wpływ.radekrp90 pisze:Nawet na lakierze oszczędzają (80-100 mikronów w Skodzie, 120-160 w VW i około 200 w POLEROWANYM Audi... auta bez wypadkowe).
Najlpeiejdaniel23584 pisze:W Alfie który silnik? 1.9JTD 120KM?
Pisałem oczywiście o nowszych modelach. Do Octavii I, Fabii I czy Superba I nic nie mam, bo to porządne auta ale w obecnych wersjach nic nie daje pewności bezawaryjnej jazdy. Jak nie silnik to skrzynia, jak nie skrzynia to jakaś inna "pierdoła"... Co by nie mówić starych TDI-VP już nic nie zastąpiherbu pisze:Nie wiem jak jest z nowymi, ale miałem 3 Skody i każda z nich biła na głowę bezawaryjnością inne auta które miałem. Przykłady? Proszę bardzo:radekrp90 pisze: Wybacz ale pancerność Skody (i VW) to mit powielany z "dziada pradziada".
- Fabia SDI rocznik 2004 - sprzedałem znajomemu jako auto 10 letnie z przebiegiem 360 tys. km. On w rok dorzucił jeszcze 100 tys. - przez ten okres auto nie uległo najmniejszej awarii
- Octavia I TDI PD - 7 lat, 270 tys. km przebiegu i (odpukać) do dzisiaj bez usterki.
- Octavia II 1.6 LPG (2012) - na razie tylko 70 tys. km, ale jak na razie się trzyma.
Grunt to wybrać odpowiednie auto (czytaj wersję silnikową)
Jak jest z nowszymi Skodami nie wiem, bo nie miałem styczności, więc się nie wypowiadam.To co powiedzieć o Japończykach? Tam lakier ma 60-80 mikronów. Ale fakt - lakier w Skodzie (ale tylko na masce) jest wrażliwy na odpryski. Choć moje często latają po autostradach z dużymi prędkościami, więc pewnie to też ma na to wpływ.radekrp90 pisze:Nawet na lakierze oszczędzają (80-100 mikronów w Skodzie, 120-160 w VW i około 200 w POLEROWANYM Audi... auta bez wypadkowe).Najlpeiejdaniel23584 pisze:W Alfie który silnik? 1.9JTD 120KM?
Lakier w Skodzie jest kiepski, a same auta są tak-sobie poskładane (sami serwisanci to przyznają więc coś musi być na rzeczy).
W Alfie Romeo śmiało można brać każdego diesla (1.9 120KM najprostszy). 2.4 i 2.0 JTDM też są dobre ale już wyraźnie droższe. Z benzyniaków jedyne polecane to 1.8TBI i 1.4T@120KM w nowych Giuliettach i Mito ale to już zupełnie inne auta od rozpatrywanych. Saaby 93 w przypadku silników 1.9TiD (to silniki JTDm) mają mocniejszą skrzynię niż Alfy (F40, taka jak w silnikach 2.4 JTDm).
A ja bym polecił trochę z innej beczki - LEXUS IS 200, ostatnimi czasy szał na rynku wtórnym, porządne japońskie auto wg mnie dobra alternatywa dla wielu aut, fajnie brzmi, wygodne, trwałe wnętrze niezłe jak na te lata itd.
Takie moim zdaniem BMW E46 po japońsku
No chyba że cały czas trzymamy się zachodnich sąsiadów.
Takie moim zdaniem BMW E46 po japońsku
No chyba że cały czas trzymamy się zachodnich sąsiadów.
Pytanie ktore wybrać osoba młoda , małe trasy ;
2.8 + lpg (204km)
1.8t + lpg leon 225km
1.9 arl (150km)
2.8 + lpg (204km)
1.8t + lpg leon 225km
1.9 arl (150km)
Było : 1.9 AJM 3d
Jest : 1.8T AUQ 5d
Jest : 1.8T AUQ 5d