wymiana łącznika zmiany biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Posiadam Octavie 1 z silnikiem 1.6 AKL - skrzynia DUU. Czyli do samo co MK4
Chcę wymienić łącznik ze zdjęcia (27). Układ cięgien dla wersji z popychaczowym mechanizmem zmiany biegów. Czy ktoś wymieniał sam takie cudo?
Czy można to zrobić we własnym zakresie? czy jest to na tyle skomplikowane aby zlecić mechanikowi?
Dodatkowo w etce widnieją jakieś pierścienie (31) uszczelniające czy też trzeba je wymienić ?
u mnie wygląda on tak:
Posiadam Octavie 1 z silnikiem 1.6 AKL - skrzynia DUU. Czyli do samo co MK4
Chcę wymienić łącznik ze zdjęcia (27). Układ cięgien dla wersji z popychaczowym mechanizmem zmiany biegów. Czy ktoś wymieniał sam takie cudo?
Czy można to zrobić we własnym zakresie? czy jest to na tyle skomplikowane aby zlecić mechanikowi?
Dodatkowo w etce widnieją jakieś pierścienie (31) uszczelniające czy też trzeba je wymienić ?
u mnie wygląda on tak:
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Łącznik ściągniesz podważając delikatnie dużym wkrętakiem, nowy wciśniesz na kulki ściskając mocno palcami, lub delikatnie żabą. Uszczelniacze 31 to krążki z pianki, nie zaszkoddzi wymienić.
Re: wymiana łącznika zmiany biegów
dzięki stonefree za odpowiedź
Wiesz może czy wymiana pozostałych łączników wymaga wymontowania skrzyni. Czy mechanik jest w stanie szybko wymienić pozostałe elementy?
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1701#" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1152#" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiesz może czy wymiana pozostałych łączników wymaga wymontowania skrzyni. Czy mechanik jest w stanie szybko wymienić pozostałe elementy?
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1701#" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1152#" onclick="window.open(this.href);return false;
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie trzeba wyjmować skrzyni ( przynajmniej w przypadku skrzyni DSB, ale to chyba podbnie ), Przy dobrych wiatrach pół godziny roboty.
Mam jeszcze pytanko co do wycieku oleju jak widać na zdjęciu.
Szukałem na forum i wyczytałem, że powodem tego może być nieszczelna uszczelka albo Simmering.
Oznaczenie tej skrzyni to DUU.
Czy ktoś miał taki problem? jaki koszt wymiany ?
Szukałem na forum i wyczytałem, że powodem tego może być nieszczelna uszczelka albo Simmering.
Oznaczenie tej skrzyni to DUU.
Czy ktoś miał taki problem? jaki koszt wymiany ?
witam. chciałbym wymienić także ten łącznik ponieważ guma która jest na obu końcach pękła i jak na razie to zrobiłem taką prowizorkę, ale wymienić trzeba !!
Macie może numer seryjny tego łącznika albo fachową nazwę tego łącznika ????
Macie może numer seryjny tego łącznika albo fachową nazwę tego łącznika ????
-
- Mały gagatek
Wiem że odgrzewam supper kotleta ale podbijam pytanie kolegi. Wie ktoś jak ta guma się zwie? Pękła dziś na trasie i mnie do Krakowa odholowali co za darmo było ale muszę kupić tę gumę na gwałt...
-
- Mały gagatek
Dla potomnych, nr tej części to J0 711 183D w intercarsie kosztował mnie ~14zł wymiana tak jak wyżej na wcisk
Moze ktoś podac numer czesci podkładek-numer 31...mam niewielkie luzy na wybieraku-zauważyłem ze tych podkładek juz nie ma
Biegi wchodzą precyzyjniej-drążek zmiany biegow jest sztywniejszy.Do tego zweryfikowalem stan wszystkich łączników wybieraka/podkładek nie było... amigo zakładający skrzynie biegow po remoncie uznał zapewne ze nie są konieczne...sienna89 pisze:A co si u was dzieje,że wymieniacie ta cześć?