Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Ogólnodostępna myjnia bezdotykowa - tak czy nie?
Jak aplikujecie pianę aktywną, co z dwoma wiadrami pełnymi wody i czy obsługa się nie burzy?
Jakie sieci polecacie?
Jak aplikujecie pianę aktywną, co z dwoma wiadrami pełnymi wody i czy obsługa się nie burzy?
Jakie sieci polecacie?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Bsd jak sam skrót mówi jest to jakiś qd- z tym że nietypowy... ni to qd ni to qw.. coś pomiędzy moim zdaniem.
A qd różne są też jeden się lepiej aplikuje i dociera drugi daje lepszy look trzeci dłużej trzyma... wiec na początek trzeba się zastanowić czego się od takiego qd oczekuje. .a dopiero potem szukać.
A qd różne są też jeden się lepiej aplikuje i dociera drugi daje lepszy look trzeci dłużej trzyma... wiec na początek trzeba się zastanowić czego się od takiego qd oczekuje. .a dopiero potem szukać.
Z braku laku jak nie ma nic innego to tak, ale nie za czesto bo niestety tam jest używana albo bardzo agresywna chemia albo mikroproszek o działaniu zbliżonym do zmywarki w kuchni. Po jednym myciu nic sie nie stanie ale po 10x napisy na naszych naczyniach bledną a po kilkunastu nie ma ich wcalepacio88 pisze:Ogólnodostępna myjnia bezdotykowa - tak czy nie?
Nie wiem jak gdzie indziej ale w Lublinie można znaleźć myjnie gdzie jak nie jest to 23.12 lub pod centrum handlowym to nie krzyczą na dwa wiadra czy własną pianę, a jak nakładać pianownica albo opryskiwaczpacio88 pisze:Jak aplikujecie pianę aktywną, co z dwoma wiadrami pełnymi wody i czy obsługa się nie burzy?
Tu sieci chyba nie mają dużego znaczenia bo to w większości franczyzy wiec od właściciela zależy jak są poustawiane dozowania chemiipacio88 pisze:Jakie sieci polecacie?
http://carsdetailing.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
Czesc...
Pochwale sie...
Czy ktos z Was spotkal sie z tak "promocja"...
Pochwale sie...
Czy ktos z Was spotkal sie z tak "promocja"...
Re: Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
nie mam czasu na czytanie wszystkich postów,więc jesli powielam,sorry.
Te kropki, to z wydechu twojego wozu. Bierze olej, przepala i wywala w postaci kropelek z tłustą sadzą,
Niczym nie umyjesz.Możesz tylko przemalować ale najpierw napraw,prawdopodobnie turbinę.
Pozdrawiam
Te kropki, to z wydechu twojego wozu. Bierze olej, przepala i wywala w postaci kropelek z tłustą sadzą,
Niczym nie umyjesz.Możesz tylko przemalować ale najpierw napraw,prawdopodobnie turbinę.
Pozdrawiam
borowko
mam pytanie bo trafiły mi się skórzane fotele do auta -wstepnie potraktowałem je po wielokrotnym umyciu sonaxem mleczkiem do czyszczenia skór ,a jako drugi etap odświeżenie skór i pielęgnacja co byście polecili ?
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Pany jest sens glinkować auto i później wosk aplikować ręcznie ? Efekt ogólnie chyba będzie, ale na krócej niż woskowałbym maszynowo ?
Dodam, że wcześniej nie robiłem nic w tym temacie.
Dodam, że wcześniej nie robiłem nic w tym temacie.
glinkujesz po to żeby oczyścić auto to taki step 2 po umyciu a woskujesz zeby zabezpieczyć lakier , i zalezy jaki masz wosk chyba nie ma reguły ze maszynowo sie dłuzej trzyma ale mogę się mylić
Glinkowanie to jeden z wielu etapów pre-washa, skoro piszesz że nie robiłeś nic wcześniej z samochodem to samo glinkowanie nic Ci nie da poza lekkim wygładzeniem powierzchni oczywiści bardzo dużo zależy też od użytej glinki jak i lakieru jaki masz na samochodzie. Miekka glinka będzie dawała wolniejszy efekt pracy ale będzie mniej niszczyła lakier, natomiast twarda będzie dawała szybszy efekt ale bardzo rośnie szansa na hologramy na lakierze.
Natomiast jeśli chodzi o woskowanie.... nie znam wosku który wymaga nakładania jak i polerowania maszynowo, maszynowo nakłada sie to co pod woskiem czyli celaner, ostatecznie jakaś politura i na to dopiero wosk, na dobrze przygotowanym lakierze oczyszczonym z wszelkich zanieczyszczeń woskowanie to sama przyjemnsoć bo lakeir jest gładki, natomiast droga na sktóry nałożę wosk mechanicznie będzie lżej (napewno) szybciej (napewno) i dłużej poleży wg mnie nie ma sensu bo wosk poleży tyle ile wytrzyma podbudowa czyli to co pod woskiem, sama glinka usunie z lakieru tylko to co nazwijmy nad lakierem natomiast nie przygotuje go na woskowanie.
http://carsdetailing.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam juz paro letnie Collinite 476s i 915. Kiedys uchodzily za wytrzymale i dlugo lezace na lakierze. Jak sie maja do soft99 fusso coat, ktory aktualnie ma opinie wosku, ktory dlugo siedzi. Jest sens zmieniac te woski na fusso? Coli to twarde woski, ciezko sie je dociera. Jak jest z fusso?
Latem uzywam swissvax, ale on trzyma do 1.5 miesiaca. A mysle juz o czyms co polozyc jesienia zeby potrzymalo jak najdluzej
Latem uzywam swissvax, ale on trzyma do 1.5 miesiaca. A mysle juz o czyms co polozyc jesienia zeby potrzymalo jak najdluzej
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Coli i Fusso poleżą podobnie (przy prawidłowej aplikacji i tych samych warunkach eksploatacji). Jeśli chodzi o docieranie, to jeżeli położysz cienką warstwę, to nie powinno być żadnych problemów (no może fusso trochę łatwiejsze). Ważne jednak aby pod Japończyka dobrze przygotować powierzchnię oraz równomiernie nakładać i docierać. Można poczytać na KA o problemach z "plamami" gdy popełniło się błędy podczas aplikacji .
Dzięki piteks, jak zawsze w tematyce detailingu można na Ciebie liczyć.
Aktualnie czesto nie chce mi się myć samochodu pod domem. Mam w okolicy świetną myjkę bezdotykową z aktywną pianą - nie wiem jakie pH ma i czy czasem wosk przez nią nie leży krócej, ale bez mycia na dwa wiadra świetnie czyści lakier. Często też po tej myjce susze ręcznikami lakier, nie zauważyłem jakiś szkód na lakierze - najczęściej przed suszeniem daje wosk na mokro zeby byl poślizg, a po wysuszeniu QD żeby to ładnie wyglądało.
Latem używam SV shield + cleaner SV, mega jestem zadowolony, ale cena spora. Chciałbym jakis tanszy dobry wosk, ktory bedzie łatwy w dotarciu. Może Nattys blue ? Albo Zymol Carbon? Zastanawiam się też nad czymś na lato typu sam Black Hole - mam nie użyte całe duże pudło, chroni to jakoś lakier jakby stosować zamiast wosku ? Czy musiałbym zawsze lecieć BH + np Nattys Blue i tak co 2-3 tygodnie ?
Na zime zostane przy Coli + cleaner od Dodo, ale mega nie lubie pracować na tym zestawie, ciezko sie dociera.
Mam całe BH i całe Autoglym UDS i nie używam tego. Wosk po tym szybko splywal. Moze to zamiast wosku sobie używać latem czy za duzo roboty i za malo efektu ?
Gdzieś wyczytałem że na BH powinno kłaść się wosk, a UDS to samodzielny produkt z zabezpieczeniem lakieru
Aktualnie czesto nie chce mi się myć samochodu pod domem. Mam w okolicy świetną myjkę bezdotykową z aktywną pianą - nie wiem jakie pH ma i czy czasem wosk przez nią nie leży krócej, ale bez mycia na dwa wiadra świetnie czyści lakier. Często też po tej myjce susze ręcznikami lakier, nie zauważyłem jakiś szkód na lakierze - najczęściej przed suszeniem daje wosk na mokro zeby byl poślizg, a po wysuszeniu QD żeby to ładnie wyglądało.
Latem używam SV shield + cleaner SV, mega jestem zadowolony, ale cena spora. Chciałbym jakis tanszy dobry wosk, ktory bedzie łatwy w dotarciu. Może Nattys blue ? Albo Zymol Carbon? Zastanawiam się też nad czymś na lato typu sam Black Hole - mam nie użyte całe duże pudło, chroni to jakoś lakier jakby stosować zamiast wosku ? Czy musiałbym zawsze lecieć BH + np Nattys Blue i tak co 2-3 tygodnie ?
Na zime zostane przy Coli + cleaner od Dodo, ale mega nie lubie pracować na tym zestawie, ciezko sie dociera.
Mam całe BH i całe Autoglym UDS i nie używam tego. Wosk po tym szybko splywal. Moze to zamiast wosku sobie używać latem czy za duzo roboty i za malo efektu ?
Gdzieś wyczytałem że na BH powinno kłaść się wosk, a UDS to samodzielny produkt z zabezpieczeniem lakieru
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Łatwiejszy będzie blue - ja używałem reda i efekt był super. Do tego zapach przy aplikacji i łatwość docierania .
Co do BH, to woski z politur szybko spływają. Można robić takie kanapki tylko że czasem to więcej roboty, a efekt na bardzo krótko. Jak ma być mega błysk, to samo BH. Poleży podobnie jak kanapka, a mniej się napocisz