Ile oleju bierze 1.9TDI PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile oleju zjada zdrowe 1.9TDI PD bo u sb musiałem dolać 0.5l po 7000km bo miałem niski stan poziomu a niedługo przegląd sie zbliza może zmienic wgl na inny olej obecnie zalany jest Castrol Edge 5w30
To i tak nie dużo. Najwięcej to ucieka odmą i turbiną więc ilość na poziomie 1 litra co 15 tys km to dobry wynik.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
powiem ze samochodu na maxa nie miałem zalanego na przeglądzie i teraz nw czy nie powiedziec zeby zalał na maxa
Ja zawsze jak wymieniam to zapodaje na bagnecie pod maxa. Lepiej jak ma nieco wiecej oliwy jak ma latac na oparach.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Weź pod uwagę,że jak lejesz pod max,to szybciej ci odmą wywali. optymalnie jest lać do połowy zakropkowanego pola. Po nagrzaniu i tak nieco wzrasta.wesol pisze:Ja zawsze jak wymieniam to zapodaje na bagnecie pod maxa
fifi93 pisze: obecnie zalany jest Castrol Edge 5w30
Zaraz,zaraz... Pytasz o olej,czy o Castrol?
Tak. Może odmą wywalać więcej ale nie zaobserwowałem tego w 1.9 TDI a tylko takie ujezdzam.
Co do ubytków to dość często po kropelce ginie np korkiem spustowym. Sporo ludzi ma gwint tam przeciągnięty. Ile już przeguby owale na 15 z większym korkiem to nawet nie liczę.
Co do ubytków to dość często po kropelce ginie np korkiem spustowym. Sporo ludzi ma gwint tam przeciągnięty. Ile już przeguby owale na 15 z większym korkiem to nawet nie liczę.
-
- Nowicjusz
U mnie w 1.9 tdi axr 101km na 10tys dolewam 0.5litra ucieka przez laczenia ruru od turbiny,intercolera.
To co tam jest to w większości pochodzi z odmy właśnie. Niewielki procent z turbo jeśli zdrowe jest oczewiscie.