[mk4] Piszczy wspomaganie po dolaniu płynu wspomagania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[mk4] Piszczy wspomaganie po dolaniu płynu wspomagania
Witajcie.
Dzisiaj dotknął mnie podwójny problem w moim MK4 (1.4). Na początku w trasie zaczeło mi buczeć z przodu przy skręcaniu w lewo powyżej 40-50 km/h. Nie jestem do końca pewien, ale prawdopodobnie odezwało się łożysko w prawym kole. Ale co, zachciało mi się sprawdzić czy aby mam płyn do wspomagania. Otóż było minimum, nawet z pół milimetra pod kreską.
Na początku chciałem sprawdzić jakim jest zalany, ale w palcach oczywiście był bezbarwny a nie miałem czym pobrać go ze zbiorniczka. Sugerowałem się trochę kolorem korka, ale jak juz gdzies wyczytałem nie ma on znaczenia.
W drodze powrotnej zatrzymałem sie w sklepie moto by zakupić jakiś zamiennik FEBI i go dolać. Doradzono mi mineralny ZIELONY, bo wg VIN on powinien pasować. Dolewając go trafiłem idealnie w maksimum. Po przejechaniu kilku km zaczęło mi piszczeć przy pompie przy delikatnych skrętach w krótkim zakresie (przy szybkich i gwałtownych nie). Z godzinę temu odessałem troche płynu i jest idealnie w połowie, ale piszczenie nie ustało.
Moje pytanie jest następujące: czy przez chwilowo większą dawkę tak się dzieje, czy też pomyliłem płyny? Dolałem niewiele, tylko w zakresie min-max.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
Dzisiaj dotknął mnie podwójny problem w moim MK4 (1.4). Na początku w trasie zaczeło mi buczeć z przodu przy skręcaniu w lewo powyżej 40-50 km/h. Nie jestem do końca pewien, ale prawdopodobnie odezwało się łożysko w prawym kole. Ale co, zachciało mi się sprawdzić czy aby mam płyn do wspomagania. Otóż było minimum, nawet z pół milimetra pod kreską.
Na początku chciałem sprawdzić jakim jest zalany, ale w palcach oczywiście był bezbarwny a nie miałem czym pobrać go ze zbiorniczka. Sugerowałem się trochę kolorem korka, ale jak juz gdzies wyczytałem nie ma on znaczenia.
W drodze powrotnej zatrzymałem sie w sklepie moto by zakupić jakiś zamiennik FEBI i go dolać. Doradzono mi mineralny ZIELONY, bo wg VIN on powinien pasować. Dolewając go trafiłem idealnie w maksimum. Po przejechaniu kilku km zaczęło mi piszczeć przy pompie przy delikatnych skrętach w krótkim zakresie (przy szybkich i gwałtownych nie). Z godzinę temu odessałem troche płynu i jest idealnie w połowie, ale piszczenie nie ustało.
Moje pytanie jest następujące: czy przez chwilowo większą dawkę tak się dzieje, czy też pomyliłem płyny? Dolałem niewiele, tylko w zakresie min-max.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[mk4] Re: Piszczy wspomaganie po dolaniu płynu wspomagania
Moja intuicja mówi, że tam był płyn czerwony. Zlej całość wydmuchaj porządnie i zalej nowym płynem i sprawdź efekty. Przy okazji dowiesz się jakiego koloru jest płyn o ile ma jeszcze jakiś kolor.
...
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli kolega zmieszał czerwony z zielonym, to na pewno coś zobaczy...
Potwierdzam, zlej wszystko z układu, najlepiej odkręć wąż od pompy i zalej świeżym olejem. Nie ma znaczenia czy czerwony czy zielony. Aby świeżym i właściwym...
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
-
- Nowicjusz
Dzisiaj ściągnę przy świetle dziennym strzykawką i zobaczę jak to wygląda. Czy naprawdę kolor nie ma znaczenia i czy np: gdy był zalany syntetyczny i teraz zaleje mineralnym (jeśli się nie myle, zielony jest mineralny a taki kupiłem) pompa nie dostanie obciążenia zbyt dużego?
EDIT: No i sprawdziłem. Płyn jest koloru ciemnożółtego (nie wpada w czerwony, bardziej coś w jasny pomarańcz). Czyli rozumiem, że zalecacie wymianę na zielony, że nie ma to znaczenia? A czy ktoś mi wyjaśni piszczenie czym jest spowodowane? Duże obciążenie na pompie po zważeniu się płynów?
EDIT: No i sprawdziłem. Płyn jest koloru ciemnożółtego (nie wpada w czerwony, bardziej coś w jasny pomarańcz). Czyli rozumiem, że zalecacie wymianę na zielony, że nie ma to znaczenia? A czy ktoś mi wyjaśni piszczenie czym jest spowodowane? Duże obciążenie na pompie po zważeniu się płynów?
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dlatego proponujemy ci wymianę!
Olej nie jest drogi, roboty też nie wiele.
Kolor nie ma znaczenia, jeden producent robi syntetyczne zielone, drugi czerwone, trzeci bezbarwne. Zajdź do sklepu i zapytaj coś ci zaproponują. Ja mam zalany zwykły HIPOL i też jest dobrze.
Olej nie jest drogi, roboty też nie wiele.
Kolor nie ma znaczenia, jeden producent robi syntetyczne zielone, drugi czerwone, trzeci bezbarwne. Zajdź do sklepu i zapytaj coś ci zaproponują. Ja mam zalany zwykły HIPOL i też jest dobrze.
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czyść układ i lej nowy olej zanim narobisz sobie większych problemów. Lej czerwony HIPOL jak kolega wyżej napisał i po sprawie.
...
Zalej czerwonym hipolem i czekaj az ci sie maglownica rozcieknie.