[mk2] Po swapie silnika rozrusznik nie kręci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Po swapie silnika rozrusznik nie kręci
W ostatnim czasie wymieniałem silnik w mk2. Pacjent to 1.3 nz na wtrysku. Niestety ale nie do końca wiem jak podłączony był rozrusznik. Otóż główny plus wiadomo idzie do akumulatora wraz z małym kabelkiem który jest obok niego na platikowej złącze. Od plusa również idzie do alternatora wraz z małym niebieskim. Pozostają dwa złącza w rozruszniku. Jedno bliżej grodzi drugie bliżej silnika. W te bliżej grodzi wipiąłem wtyczkę która prawdopodobnie idzie do stacyjki. Z drugiej strony rozrusznika wychodzi sama wtyczka z którą nie mam pojęcia co trzeba zrobić.
Ktoś może posiada jakiś prosty schemat na którym widać instalacje elektryczna rozrusznika?
Za wszelką pomoc z góry dzięki.
Ktoś może posiada jakiś prosty schemat na którym widać instalacje elektryczna rozrusznika?
Za wszelką pomoc z góry dzięki.
[mk2] Re: Po swapie silnika rozrusznik nie kręci
Witam,
Na elektrowłączniku od strony podłączeń na czarnej plastikowej obudowie masz numery koło każdego zacisku.
Do zacisku 30 kabel "+" z akumulatora i z alternatora,
Do zacisku 50 kabel ze stacyjki który aktywuje włącznik elektromagnetyczny,
Do zacisku 45 jest podłączony fabrycznie kabel ze szczotek wirnika,
Zacisk 15a zostawiasz w spokoju,(pojawia się na nim napięcie gdy rozrusznik kręci) w starszych typach aut z tego zacisku szedł prąd na zacisk 15 cewki zapłonowej żeby wzmocnić iskrę albo idzie sygnał do ECU o rozruchu silnika, w NZ jest on nieobsługiwany.
Na zdjęciu zacisk 15a zaklejony jest izolacją, pozdrawiam
Na elektrowłączniku od strony podłączeń na czarnej plastikowej obudowie masz numery koło każdego zacisku.
Do zacisku 30 kabel "+" z akumulatora i z alternatora,
Do zacisku 50 kabel ze stacyjki który aktywuje włącznik elektromagnetyczny,
Do zacisku 45 jest podłączony fabrycznie kabel ze szczotek wirnika,
Zacisk 15a zostawiasz w spokoju,(pojawia się na nim napięcie gdy rozrusznik kręci) w starszych typach aut z tego zacisku szedł prąd na zacisk 15 cewki zapłonowej żeby wzmocnić iskrę albo idzie sygnał do ECU o rozruchu silnika, w NZ jest on nieobsługiwany.
Na zdjęciu zacisk 15a zaklejony jest izolacją, pozdrawiam
Ok, juz podlaczylem poprawnie - wtyczka blizej komory silnika idzie do stacyjki. Problemem okazala sie slaba masa z akumulatora. Gdzie w ogole powinna byc przykrecona fabrycznie?
Nigdzie . Masa rozrusznika to jego obudowa, która przykręcona do korpusu skrzyni zamyka obwód, i tyle.
Tutaj jest temat o podłączeniu masy do silnika: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2864424.html
Trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o masę z akumulatora. Myslalem ze jest tylko do ramy a jednak powinna być jeszcze do silnika.
Mój kolejny problem to mocowanie łapy skrzyni biegów. Chodzi o mocowanie 2 śrub. Niestety ale sruby są dosłownie w powietrzu i nie ma ich do czego przykrecic.
Mój kolejny problem to mocowanie łapy skrzyni biegów. Chodzi o mocowanie 2 śrub. Niestety ale sruby są dosłownie w powietrzu i nie ma ich do czego przykrecic.