[mk4] szarpanie przy dodawaniu gazu i odejmowaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[mk4] szarpanie przy dodawaniu gazu i odejmowaniu
Witam, posiadam MK4 1.9 TDI 101KM AXR, problem jest taki ze przy dodawaniu i odejmowaniu gazu jest takie szarpnięcie, może to przeguby wewnętrzne ? albo połośka ?, drugi problem jest taki ze przy dodawaniu gazu buja budą najczęściej to czuć przy prędkości 60-100, wiecie w czym może być problem ?
[mk4] Re: szarpanie przy dodawaniu gazu i odejmowaniu
Objawy wskazują na przeguby wewnętrzne. Sprawdź czy mają luzu. Zobacz czy masz może jakiś świeży ślad na półosiach co mogłoby być oznaką odpadniętego ciężarka wyrównawczego.
Witam ,podlacze sie do tematu .U mnie tykal delikatnie lewy przegub wymienilem ,okazalo sie ze problem pozostal postanowilem wymienic wewnetrzny i teraz mam problem .Autem wogule nie da sie jezdzic przy 80 sa takie drgania calej budy ze malo sie nie rozleci .Wchodzac w zakret w prawo tragedia .Co moze byc ,wsystko z lewj stony nowe (lozysko ,przegub wew i zew .hamulce odpadaja wszystko mam nowe).Dodam ze w kierownica tez bije.
Mariusz
Skoro stało się to po wymianie przegubu to winy szukaj w nim lub niewłaściwym montażu.
Witam ,kurcze ale mozna zalozyc zle przeguby? robil mi to mechanik .Dodam jeszcze ze zaczol mi lewarek drzec (ruszam przysuwa sie w moja strone ,wciskam sprzeglo powraca,sprzeglo nowe )mam wrazenie jakby bylo przy tych przegubach zascislo)Kurcze moze ten slynny mechanizm roznicowy ale biegi elegancko wchodza .Mam jeszcze drugi mk4 poruszalem w nim kolem jak w swoim te same dzwieki przy przegubie.A moze poducha ta na dole przenosi taki rezonans ,bujalem autem na biegu bardzo silnik nie buja sie.Rece opadaja jeszcze mechanik pojechal na wakacje.
Mariusz
Być może mechanik odkręcał poduchę skrzyni biegów. Musiałbyś sprawdzić z kanału/podnośnika jak pracuje ta skrzynia i poduszka podczas np ruszania. Ale drgania budy przy wyższych prędkościach to raczej będzie wina kiepskiej jakości przegubów.
Siemka wlasnie ogladalem troche filmikow i tez znalazlem przypadek tej poduchy od skrzyni .Kanalu nie mam podnosilem go na podnosniku krecilem kolem i nic.Wymienie w poniedzialek poduche to dam znac.(Poduchy raczej nie odkrecal).Pozdrawiam.
Mariusz
Wymienilem dzis poduszke od skrzyni i dalej to samo .Na postoju silniczek tylko cyka przekrocze 30 i telepie caly samochodem.
Mariusz
Sprawa sie rozwiazala ,zeczywiscie przegub byl felerny .
Mariusz
-
- Użytkownik
- Auto: Seat Leon 1P
- Silnik: BKD
Wewnętrzny? Było widać, że jest uszkodzony czy wymieniłeś w ciemno?
Pytam, bo ja mam podobne objawy, ale w leonie.
Pytam, bo ja mam podobne objawy, ale w leonie.
Zalozylem nowy zew.bo cos delikatnie pukalo ,okazalo sie ze nie to .Zalorzyli mi wew.tragedia zaczelo telepac cala buda.Myslalem ze poduszka -wymienilem to samo.Postawili mi auto na podporkach i okazalo sie ze nowy zewnetrzny felerny.
Mariusz
-
- Nowicjusz
mój przypadek jest taki ze te szarpania czy jak to nazwać okazują się na 3/4/5 biegu i w granicząc 1500-2000 obrotów, myślałem ze to felgi i opony, kupiłem felgi i nowe opony zmniejszzylo się tak w 30-40%, i teraz mam zamiar oddać do mechanika żeby sprawdził przeguby zewnętrzne i wewnętrzne i poł-ośke, na dodatek mam jeszcze problem bo na wolnych obrotach silnik lekko sobie drga, wtryski zrobione 2 miejsce temu tzn. regenerowane jedynie co zostało mi to dwumas, mam założone sztywne koło zamachowe i może z tymi drgawkami na jałowym biegu zniknie po wymiennie na dwumas, co sądzicie panowie ?
-
- Nowicjusz
dzisiaj przejechałem trasę 150 km i pod koniec zatrzymałem się na stacij, no i załatwiłem potrzeby wsiadam i przez około 5-10 km nie telepało buda tak mocno, było odzczowlne ale lekko, czy to będę te przeguby ? tak się objawiają ?