Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Napisano już o oleju wszystko a mimo tego coraz to wraca temat i pytania osób, którym nie chce się przeczytać.
Takie czasy, że każdemu się należy i każdy czeka gotowej odpowiedzi.
Takie czasy, że każdemu się należy i każdy czeka gotowej odpowiedzi.
Samochód Seat Ibiza 2011r 1.2 70KM.
CHcialbym zalać go olejem Shell Helix.
Shell poleca olej Shell Helix HX8 ECT 5W30. Słyszałem że te "ekonomiczne" oleje nie są najlepsze dla silników. Może lepszy będzie Shell Helix Ultra 5w30?
Auto ma nalatane na zegarze 80 tyś km raczej oryginalne bo w środku jak nowy wygląda. Poprzednio zalany elf 5w40. Może coś innego polecacie? 5w40 lub 0w30? Auto może będzie w niedługim czasie przerobione na LPG.
Shell poleca olej Shell Helix HX8 ECT 5W30. Słyszałem że te "ekonomiczne" oleje nie są najlepsze dla silników. Może lepszy będzie Shell Helix Ultra 5w30?
Auto ma nalatane na zegarze 80 tyś km raczej oryginalne bo w środku jak nowy wygląda. Poprzednio zalany elf 5w40. Może coś innego polecacie? 5w40 lub 0w30? Auto może będzie w niedługim czasie przerobione na LPG.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
lej do tego silnika olej ACEA A3/B4 5W40 VW 502.00 i będzie dobrzeCzechuLG pisze: ↑pn kwie 01, 2019 12:15Samochód Seat Ibiza 2011r 1.2 70KM.
Znacznie przekracza wymagania następujących norm międzynarodowych:
ACEA: A3/B4
API: SL/CF
MERCEDES-BENZ: 229.3
VOLKSWAGEN: VW 502.00/VW 505.00
Poprzednik stosował to co należy, tutaj też dostałeś taką samą radę a usilnie chcesz zrobić sobie krzywdę finansową. Doceń fakt że nie dość że w/w Elf jest olejem prawidłowym i wymaganym to jeszcze kosztuje ok 80zł/4L w detalu w normalnym sklepie stacjonarnym.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Właśnie dlatego pytam żeby wszystko się zgadzało.
Piasek i doggie dziękuję za pomoc. Zaleje go elfem 5w40.
Witam.
Jestem nowym posiadaczem golfa 5 1.6 MPI benzyna, silnik BSE. Chce wymienić olej i filtry.
Niestety nie wiem jakim olejem był zalany.
Przebieg prawie 190tys.
Jaki olej polecacie?
Jestem nowym posiadaczem golfa 5 1.6 MPI benzyna, silnik BSE. Chce wymienić olej i filtry.
Niestety nie wiem jakim olejem był zalany.
Przebieg prawie 190tys.
Jaki olej polecacie?
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Jakikolwiek 5w40, a jeżeli jeździsz głównie po mieście to 5w30.
Bardzo dobry jest Mannol Energy Combi LL 5w30
Bardzo dobry jest Mannol Energy Combi LL 5w30
A w przypadku instalacji gazowej?
A jakieś oleje typu mobil, castrol czy shell?
I w ogóle czy jest sens zakładać log przy takim przebiegu?
A jakieś oleje typu mobil, castrol czy shell?
I w ogóle czy jest sens zakładać log przy takim przebiegu?
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Lej co chcesz, taki abyś miał dobre samopoczucie Jeżeli silnik nie jest trupem i jeździsz co najmniej 10.000km/rok to oczywiście że warto montować LPG, jedynie że za 3 lata sprzedasz samochód. Do LPG i w ogóle warto stosować oleje z wysokim TBN, czyli żadne do DPF.