Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Dlatego moim zdaniem lepiej poszukać czegoś na pośrednim wtrysku i założyć zwykłą sekwencję. Wtedy można nawet założyć podgrzewany reduktor i prędkość przełączenia jest jeszcze szybsza.
Ciekawi mnie tylko jak się sprawuje fabryczny gaz montowany przez grupę VW.
Ciekawi mnie tylko jak się sprawuje fabryczny gaz montowany przez grupę VW.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Widziałem takie w ogłoszeniu ale nie jeździłem nie znam kogoś kto ma to to na gaz ziemny tak? Z drugiej strony jak miałbym się przesiąść z 2.0 tsi zagazowanego na 2.0 Toyoty na gazie chyba bym nie chciał...
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Ja mam temperaturę przełączania na 15stC i tej zimy maksymalnie na gazie jechałem 1km ze zimnego startu.sebekgolf pisze:Wtedy można nawet założyć podgrzewany reduktor i prędkość przełączenia jest jeszcze szybsza.
- sebekgolf
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Za nisko. Dobijesz szybko reduktor. Membrany przy takiej temperaturze dostają mocno po dupie a w skrajnej sytuacji możesz doprowadzić do zamarznięcia reduktora.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Coś w tym jest ja mam coś koło 25-30 ustawione nie pamiętam dokładnie a przełącza szybko...
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Jak mi kiedyś zakładali LPG to gazownik mówił, że poniżej 30 mi nie ustawi
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Przejechałem do tej pory 20.000km i żadnych problemów. Reduktor nie jest wieczny, a zestaw do regeneracji kosztuje grosze. Dzisiaj po kilku sekundach jechałem już na LPGsebekgolf pisze:Za nisko. Dobijesz szybko reduktor. Membrany przy takiej temperaturze dostają mocno po dupie a w skrajnej sytuacji możesz doprowadzić do zamarznięcia reduktora.
- herbu
- Kontakt:
Tak, to prawda, ale z drugiej strony te membrany wytrzymają z 50 tyś. km, a ich wymiana to jest koszt kilkudziesięciu zł o ile ktoś zrobi to sam.
-
- Nowicjusz
Wczoraj zabrałem żonę do salonu i obejrzała na własne oczy wnętrze, pomacała plastiki, i ....stwierdziła że w Golfie VII dużo więcej miejsca z przodu ( co nie jest trudne patrząc jak wielka jest deska w Fordzie), siedzenia są twardsze i jej zdaniem wygodniejsze. Bagażnik też niczego sobie. Małe minusy - w roczniku 2015-2017 brak czujnika martwego pola ,a to całkiem przydatna opcja i kilka razy pomogła, ekran nawigacji ma dużą mniejszą rozdzielczość i tu się z nią zgadzam bo wyglądało to fatalnie nawet względem Sync 2 w Fordzie. Szukając modelu z xenonem myślałem że wszystkie mają dzienne ledowe, a tu niespodzianka jest dużo wersji z dziennymi na zwykłej żarówce, dziwne to trochę całe wnętrze już ledowe a lampy przednie tak wykonane. Nie wiem czy jest możliwość przełożenia z wersji 2017 , jeśli tak to damy radę.
W dalszym ciągu szukamy......teraz już bardziej diesla niż benzynę (większy wybór)
W dalszym ciągu szukamy......teraz już bardziej diesla niż benzynę (większy wybór)
A to większy wybór determinuje zakup? Tym bardziej doceniam jakim autem jeżdżę jak kupiłem to co chciałem a nie to co było xD
-
- Nowicjusz
Nie jestem z tych co tak myślą, jestem ze starej szkoły mechanicznej i wiem że dobrana instalacja do danego silnika , będzie dobrym rozwiązaniem, skoro nawet wychodziły fabryczne modele z gazem. Po prostu nie jestem zwolennikiem i tyle. Łatwiej mi samemu obsługiwać serwisowo samochód niż dodatkowo bawić się w wizyty u gazownika , bo sam bym się i tak nie dotykał. A różnice w spalaniu są już na tyle niewielkie i przebiegi które pokonujemy z żoną że zawsze było to ekonomicznie i technicznie bez sensudoggie pisze: ↑śr mar 06, 2019 00:20
@Masterjam77 a jakieś sensowne uzasadnienie poza "nie bo nie" i oklepanym i dziecinnym sloganem "gaz jest do zapalniczek i kuchenek"?
Sam bym chętnie jeździł na LPG ale auta które mi podchodzą niestety mają bezpośredni wtrysk a dedykowane instalacje V gen. do nich na ciekłym wtrysku niestety są drogie i mało opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia
Nie wiem jakie Ty auta użytkujesz ale ja na gazie mam koszt paliwa -50% jak dla Ciebie jest niewielka różnica to szacun...
-
- Nowicjusz
Nie musisz ironizować. Ty wiesz swoje ja swoje , Nie napisałeś jakie robisz dzienne przebiegi, miasto -trasa-mieszane a od razu piszesz że 50% co jest w Twoim wypadku , ale nie wszyscy mają takie warunki jazdy , silnik, topografię terenu, pora dnia w której się jeździ. Zaręczam że w takiej opcji jak ja jeżdżę nie zjedziesz poniżej 20% mniejszych kosztów na gazie wliczając w to koszt montażu instalacji i jej serwisowania.