Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Czytałem że do lpg dobry jest Shell Helix Ultra 5w40, co o tym myślisz?
A dlaczego za 3 lata sprzedam?
A dlaczego za 3 lata sprzedam?
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Sprzedasz bo Golfy 5 rdzewieją, może znudzi się już Tobie, różne są powody.
Może być Shell, ważne aby wymieniać max po 15.000km
Może być Shell, ważne aby wymieniać max po 15.000km
A może jednak nie będzie tak źle
A jeszcze pytanie co do tego oleju, bo ten shell to syntetyk, a nie mam pojęcia jakim był zalany wcześniej, czy to może być jakiś problem?
A czy masz jakąś wiedzę na temat żywotności silnika? Ile można na nim zrobić?
I jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra paliwa, na stronie filtrona są dwie wersje: zawór 3 bar i 4 bar. Który będzie odpowiedni?
A jeszcze pytanie co do tego oleju, bo ten shell to syntetyk, a nie mam pojęcia jakim był zalany wcześniej, czy to może być jakiś problem?
I jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra paliwa, na stronie filtrona są dwie wersje: zawór 3 bar i 4 bar. Który będzie odpowiedni?
Co tak się na Shella uparłeś? Olej jak olej tyle, że 20 droższy niż inne równie niezłe dla Twojego silnika.
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Jak masz wlany motodoktor to jedynie zwiększy się zużycie i silnik będzie głośniej pracował Filtr trzeba dobrać po VIN jeżeli występują dwie wersje, bo jest z regulatorem ciśnienia paliwa.Sindarine pisze:A może jednak nie będzie tak źle
Panowie, jaką siłą (jakim momentem) dokręcacie filtr oleju w silnikach 1,6? W BCB jest umieszczony od przodu silnika, można powiedzieć, że miejsce na które przychodzi klucz zakręcający, w stronę chłodnicy. Mam wyciek w tym miejscu. Zmieniałem już w tym aucie olej z filtrem 4 razy i wcześniej nie było problemu. Ubytek na bagnecie wynosi ok 3 mm na tydzień, czyli na ok. 250km, i są małe plany oleju pod autem.
Czy za słabo dokręciłem? Czy można to przekręcić, tak jak przekręca się gwint i czy wtedy uszkodzę gwint wewnątrz filtra (to pestka) czy gwint z obudowy silnika wchodzący do filtra (big problem)?
Czy za słabo dokręciłem? Czy można to przekręcić, tak jak przekręca się gwint i czy wtedy uszkodzę gwint wewnątrz filtra (to pestka) czy gwint z obudowy silnika wchodzący do filtra (big problem)?
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Re: Jaki olej
Raczej żadnych zmian nie zauważysz.
Co do Castrola - może być, choć są inne, tańsze i mówią w internetach, że lepsze
Od siebie - ja w swojej Octavii I stosowałem, a w zasadzie ASO stosowało Castrola 5W30, do przebiegu 200 tys. km. Obecnie auto ma już 300 tys.km, od 100 do ASO nie zagląda, zalewam je Valvoline SynPower 5W40. Żadnych różnic nie zauważyłem, poza jedną - Castola ubywało na bagnecie między wymianami od poziomu max do 1/3. Valvoline na tym samym dystansie (czyli 15000 km) ubywa o połowę mniej Ale to tak mało istotne, że można to pominąć. No i cena - Castrol za 5L cena to jakieś 150 zł, Valvoline około stówy.
Podsumowując - nie ważne co wlejesz. Ważne by spełniało wymogi producenta i było wymieniane nie rzadziej niż co 15 tys. km
Dokręcasz ręcznie do oporu a nie kluczem. Być może cieknie ci spod chłodnicy oleju do której dokręcasz filtr.jmw pisze: ↑pn kwie 22, 2019 09:22Panowie, jaką siłą (jakim momentem) dokręcacie filtr oleju w silnikach 1,6? W BCB jest umieszczony od przodu silnika, można powiedzieć, że miejsce na które przychodzi klucz zakręcający, w stronę chłodnicy. Mam wyciek w tym miejscu. Zmieniałem już w tym aucie olej z filtrem 4 razy i wcześniej nie było problemu. Ubytek na bagnecie wynosi ok 3 mm na tydzień, czyli na ok. 250km, i są małe plany oleju pod autem.