Robilem już to i dalej cisza. spróbuje jeszcze wrzucić 0b gdzieś tak widziałem na którymś forum. Może nie uwale budzika ;D
[MK4]Aktywacja przywitania i ile przejadę na baku w zegarach
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: [MK4]Aktywacja przywitania i ile przejadę na baku w zegarach
Jakiej marki masz licznik i jaki ma numer?
- czolgista1990
- Mały gagatek
- Auto: Golf mkIV 2.3
- Silnik: AQN
kabel od VCDS nie chce zbytnio wspolpracować z tym programemArturSkarland pisze: ↑śr mar 20, 2019 00:35Podpowiedzcie w czym tkwi problem?
Sterowniki wgrane, port też właściwy bo vcds chodzi prawidłowo.
mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/
strona FB na temat liczników i nie tylko: https://www.facebook.com/licznikiVAGBydgoszcz
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/
strona FB na temat liczników i nie tylko: https://www.facebook.com/licznikiVAGBydgoszcz
Dzień dobry,
Po lekturze forum poniżej moje dotychczasowe osiągnięcie.
1) używam zwykłego kabla OBD II USB -pożyczyłem od ojca OPEL TECH2 USB
2) do tej pory używałem go tylko do VCDS Lite i sczytywania/kasowania błedów
Tutaj od razu widzicie mój licznik -> 1JO920826 RB8 V17 - czyli z lektury postu jest to Bosch Motometer
3) Pobrałem VAG EEPROM 1.19 i pierwsze próby spełzy na niczym... Menu Dash -> Read EEprom..
4) VCDS działał więc połączenie było OK. Postanowiłem dalej próbować i nawet udało mi się odczytać sterownik Licznika (17) Menu Fault Codes -> 17 - Instruments
*** UWAGA ***
Nie wiem czy ma to znaczenie ale zmieniłem standardowe ustawienia portu COM na takie z instrukcji VCDSa, czyli:
Nie sprawiło to od razu, że VAG EEPROM zaczął gadać z autem, ale jednak to na tych ustawieniach za kolejnym razem się połączyłem.
5) W pewnym momencie dostałem komunikat (niestety nie ma screena), że dla licznika Boscha muszę mieć kod dostępu
6) Odpaliłem więc te funkcję
7) Coś się zadziało, licznik rozbłysł po chwili wszystkimi kontrolkami i radosnym dongiem - skasował się zegar i dostałem chyba potwierdzenie
)8) natychmiast po tym wróciłem do pkt. 3 i się udało
9) sczytałem EEPROM licznika kilka razy i 3 razy dostałem taki plik
10) I teraz pytanie: aby uruchomić info o ilości km na baku to muszę zmienić tutaj z 00 na 02?
zgodnie z info z 1. strony tego postu
Motometer mit immo 3
0x0381 = 00 rkm aus
0x0381 = 02 rkm an
Jeśli tak to wgram zmieniony EEPROM do auta...
Po lekturze forum poniżej moje dotychczasowe osiągnięcie.
1) używam zwykłego kabla OBD II USB -pożyczyłem od ojca OPEL TECH2 USB
2) do tej pory używałem go tylko do VCDS Lite i sczytywania/kasowania błedów
Tutaj od razu widzicie mój licznik -> 1JO920826 RB8 V17 - czyli z lektury postu jest to Bosch Motometer
3) Pobrałem VAG EEPROM 1.19 i pierwsze próby spełzy na niczym... Menu Dash -> Read EEprom..
4) VCDS działał więc połączenie było OK. Postanowiłem dalej próbować i nawet udało mi się odczytać sterownik Licznika (17) Menu Fault Codes -> 17 - Instruments
*** UWAGA ***
Nie wiem czy ma to znaczenie ale zmieniłem standardowe ustawienia portu COM na takie z instrukcji VCDSa, czyli:
Nie sprawiło to od razu, że VAG EEPROM zaczął gadać z autem, ale jednak to na tych ustawieniach za kolejnym razem się połączyłem.
5) W pewnym momencie dostałem komunikat (niestety nie ma screena), że dla licznika Boscha muszę mieć kod dostępu
6) Odpaliłem więc te funkcję
7) Coś się zadziało, licznik rozbłysł po chwili wszystkimi kontrolkami i radosnym dongiem - skasował się zegar i dostałem chyba potwierdzenie
)8) natychmiast po tym wróciłem do pkt. 3 i się udało
9) sczytałem EEPROM licznika kilka razy i 3 razy dostałem taki plik
10) I teraz pytanie: aby uruchomić info o ilości km na baku to muszę zmienić tutaj z 00 na 02?
zgodnie z info z 1. strony tego postu
Motometer mit immo 3
0x0381 = 00 rkm aus
0x0381 = 02 rkm an
Jeśli tak to wgram zmieniony EEPROM do auta...
I jeszcze dwa pytania, bo przejrzałem już to forum oraz fora UK: czy można w moim liczniku zrobić needle sweep/staging?
Oraz dlaczego czasami ludzie piszą o tym, że wyciąg EEPROM kończy się na 0x0380? przecież jeśli nawet to jest ostatnia linijka to umozliwia edycję 0x381
Pytam, bo wtedy często pojawia się info, że Miles To Empty jest w innym miejscu:
Czy ktoś to może skomentować?
Oraz dlaczego czasami ludzie piszą o tym, że wyciąg EEPROM kończy się na 0x0380? przecież jeśli nawet to jest ostatnia linijka to umozliwia edycję 0x381
Pytam, bo wtedy często pojawia się info, że Miles To Empty jest w innym miejscu:
Czy ktoś to może skomentować?
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH
W motometer nie da sie zrobic needle staging, tylko liczniki firmy VDO. Bosh/Motometer jest bardzo ciezki do przeróbki, jak sam zauwazyłes nawet w prosty sposób nie da sie zczytać eepromu.
-
- Użytkownik
Co jeszcze oprócz kontroli otwarcia poszczególnych drzwi na liczniku daje wymiana komfortu na 1C0 ?
- marcinnxtdi
- Użytkownik
Panowie a co kupić żeby zczytać ten eeprom z licznika bosch ?
- nitrox89
- Dawca organów
- Auto: mk4 AXR+
Witam. Licznik 1j0920822C Motometer.
Co muszę zmienić w eeprom żeby zmienić skalę prędkości do 220? Przy teście zegarów wskazówka zatrzymuje się na 110km/h.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Co muszę zmienić w eeprom żeby zmienić skalę prędkości do 220? Przy teście zegarów wskazówka zatrzymuje się na 110km/h.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Rust is lighter than carbon fiber
Panowie, zgrałem oprogramowanie zegarów. Zajmuje 1024 bajtów (dochodzi do komórki 3FF)
Aby pokazywał pozostały dystans trzeba zmienić w 0x0381 z 00 na 02.
Jak uaktywnić, aby lampka tempomatu zapalała się tylko jak jest ustawiona prędkość?
Jak ustawić "test zegarów"?
Widziałem http://www.users.on.net/~graeme86/clust ... rprog.html, ale nie pasują wartości.
Zapomniałem dodać. Zegary to 1J0920826
Jak uaktywnić, aby lampka tempomatu zapalała się tylko jak jest ustawiona prędkość?
Widziałem http://www.users.on.net/~graeme86/clust ... rprog.html, ale nie pasują wartości.
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2020 19:43 przez qwerty01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Jaki producent tych zegarów ? Poczytaj o zegarach RB Bosch bo takie chyba masz.qwerty01 pisze: ↑śr maja 06, 2020 18:23Panowie, zgrałem oprogramowanie zegarów. Zajmuje 1024 bajtów (dochodzi do komórki 3FF)
Zastanawia mnie, że zajmują 1 KiB, a inni mają 2 KiB. Na golf4.org też niektóre mają rozmiar jak u mnie. Czy pamięć w zegarach przyjmie ten większy plik (zmieści się)? Moja wersja oprogramowania to V7.02
Zauważyłem, że w moich zegarach jest 24c08. A jakbym zamienił na 24c16, początek wgrał z moich zegarów, a resztę z w innego licznika?